Samo pod određenim uslovima Švedska i Finska mogu da postanu članice: Otkrivena lista turskih zahteva za NATO

18.05.2022

09:51

0

Spisak prohteva je podugačak, a Ankara će teško odstupiti od neke od tih stavki

Samo pod određenim uslovima Švedska i Finska mogu da postanu članice: Otkrivena lista turskih zahteva za NATO
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Turska lista zahteva za NATO i njegove potencijalne članice Finsku i Švedsku uključuje ukidanje sankcija uvedenih Ankari zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, kao i ponovno uključivanje u program naprednih aviona F-35, izvestio je Blumberg u utorak, citirajući „tri visoka turska zvaničnika“.

Finska i Švedska su danas zvanično podnele zahteve za pristupanje NATO-u. Da bi se priklljučile Alijansi, sve njene članice moraju jednoglasno da podrže zemlje kandidate. Turska je, međutim, rekla da neće podržati Helsinki i Stokholm jer nemaju „jasan nedvosmislen stav“ protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i Revolucionarnog narodnooslobodilačkog fronta (DHKP/C), grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Švedska i Finska imaju evidenciju o davanju političkog azila ljudima iz Turske, posebno etničkim Kurdima, koji beže od unutrašnjih sukoba, što Ankara smatra neprihvatljivim. Prema Blumbergu, tursko rukovodstvo zahteva da Švedska i Finska „javno osude ne samo PKK, već i njene podružnice pre nego što im bude dozvoljeno da se pridruže bloku“.

Kako je u ponedeljak potvrdio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, njegova zemlja takođe želi da Švedska i Finska ukinu trgovinska ograničenja koja su uveli Turskoj.

Međutim, kako su izvori Blumberga rekli pod uslovom anonimnosti, lista želja Turske je duga.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu

- Turska želi da bude ponovo uključena u program naprednih aviona F-35, u kom joj je zabranjen pristup nakon što je od Rusije kupila protivraketne odbrambene sisteme S-400. Takođe, ima izuzetan zahtev prema SAD da kupi desetine ratnih aviona F-16 i komplete za nadogradnju svoje postojeće flote - kaže neimenovani izvor.

Ankara takođe želi da SAD ukinu sankcije koje joj je Vašington uveo zbog kupovine raketa S-400.

Izvori novinske agencije, međutim, odbacili su sugestije da su prigovori Turske protiv članstva Finske i Švedske u NATO na bilo koji način povezani sa vezama Ankare sa Moskvom. Rusija je upozorila Helsinki i Stokholm da se ne pridružuju bloku i obećala odgovarajući odgovor u slučaju bezbednosne pretnje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da je „Turska cenjeni saveznik i da se moraju rešiti svi bezbednosni problemi“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike