Makron doneo odluku: Francuska posle premijera dobija premijerku!

16.05.2022

17:26

0

Makron, od kojeg se očekuje da pošalje signal da je čuo poruke birača izražene niskom izlaznošću i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj levici, rekao je da traži "nekoga sa zelenom i socijalnom politikom" za premijera

Makron doneo odluku: Francuska posle premijera dobija premijerku!
makron - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je ostavku premijera Žana Kasteksa, saopštila je Jelisejska palata.

Kasteks je podneo ostavku predsedniku Republike, koju je on prihvatio. Mediji pišu da će nova predsednica vlade biti aktuelna ministarka rada Elizabet Born.

Ranije je iz kabineta premijera saopšteno da je Kasteks podneo ostavku predsedniku Emanuelu Makronu.

Ostavkom Kasteksa omogućava se dugo očekivana rekonstrukcija vlade nakon predsedničkih izbora u aprilu na kojima je Emanuel Makron osvojio drugi mandat, prenosi agencija Rojters.

Makron, od kojeg se očekuje da pošalje signal da je čuo poruke birača izražene niskom izlaznošću i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj levici, rekao je da traži "nekoga sa zelenom i socijalnom politikom" za premijera.

Njegovi saveznici su rekli da će najverovatnije imenovati ženu za premijera, što bi bio prvi put od kad je Edit Kreson nakratko zauzela najviši položaj dok je početkom devedesetih predsednik Francuske bio lider socijalista Fransoa Miteran.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike