Parlament Finske se odlučio za ulazak u NATO: Većina poslanika glasala za pristupanje!

17.05.2022

12:49

0

Autor: 24sedam

Za je bilo 188 članova, dok je 8 bilo protiv

Parlament Finske se odlučio za ulazak u NATO: Većina poslanika glasala za pristupanje!
Tan2022-5-17_14401111_0 - Copyright Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP

Parlament Finske odobrio je danas predlog za podnošenje zahteva za članstvo u NATO, saopštio je predsednik parlamenta Mati Van Hanen.

Za predlog je glasalo 188 poslanika, dok je njih osam bilo protiv,  rekao je predsednik parlamenta Mati Vunhanen.

- Od 200 poslanika, za predlog je glasalo 188, dok je osmoro bilo protiv - rekao je Vanhanen, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Peka Havisto istakao je, međutim, da takva odluka nije razlog za slavlje jer je "u Evropi rat".

- Članstvo Finske u NATO neće promeniti naše osnovno razmišljanje da ćemo uvek tražiti mirna rešenja i da smo miroljubivi narod koji će pre svega tražiti diplomatska rešenja za svaki sukob - rekao je ministar Havisto.

Protivnici predloga bili su pojedini poslanici Levičarskog saveza, što je i dovelo do toga da se on stavi na glasanje.

AP Photo/Virginia Mayo
Peka Havisto

- Naša granica bi postala granica između vojnog saveza i Rusije. Nove tenzije ne bi predstavljale rizik samo tokom procesa prijave, već bi predstavljale novo i trajno stanje naše spoljne i bezbednosne politike - rekao je poslanik Markus Mustajarvi koji se protivio predlogu.

Ranije danas švedska ministarka spoljnih poslova En Linde potpisala je zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Predsednik Sauli Niniste je pre dva dana potvrdio da će Finska podneti zahtev za članstvo u NATO, što se smatra istorijskom promenom političkog kursa koju je izazvala ruska oslobodilačka akcija u Ukrajini.

Lider republinakaca u američkom Senatu Mič Mekonel izjavio je juče u Helsinkiju, nakon sastanka sa finskim predsednikom, da će američki Kongres nastojati da ratifikuje zahtev Finske za pridruživanje NATO-u pre nego što počne letnja pauza u avgustu.

Finski predsednik i premijerka objavili su 15. maja da će ta zemlja podneti kandidaturu za članstvo u NATO, čime se otvara put za proširenje zapadne vojne alijanse od 30 članova u vreme ruske operaciji u Ukrajini. Predsednik Niniste i premijerka Sana Marin ovo su objavili na zajedničkoj konferenciji za novinare u predsedničkoj palati u Helsinkiju.

- Ovo je istorijski dan. Počinje nova era - poručio je Niniste.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike