„Rusija je uspešno prevazišla prvobitni šok": Sankcije Zapada nisu urodile plodom?

18.05.2022

16:29

0

Ekonomija ne može da ignoriše režim sankcija, „ali neće biti tako teško kao što bi bilo da vlada nije preduzela odgovarajuće mere podrške“, rekao je Siluanov

„Rusija je uspešno prevazišla prvobitni šok": Sankcije Zapada nisu urodile plodom?
AP22131511227195 - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruska ekonomija je prevazišla prvobitni šok od sankcija koje je uveo Zapad, smatra ministar finansija Anton Siluanov. Neće biti lako prevazići ograničenja, ali razborita finansijska i budžetska politika omogućiće zemlji da ih izdrži i održi finansijski suverenitet, rekao je on u sredu.

Ekonomija ne može da ignoriše režim sankcija, „ali neće biti tako teško kao što bi bilo da vlada nije preduzela odgovarajuće mere podrške“, rekao je Siluanov i dodao:

- Verujemo da je prvobitni šok prošao iako su svi ti paketi sankcija još u pripremi.

Ministar je rekao i da je Vlada zarad finansijske stabilnosti preduzela niz koraka, uključujući ukidanje ograničenja koja su prvobitno uvedena kao hitan odgovor na sankcije.

On je izrazio uverenje da će racionalna monetarna i budžetska politika Moskve omogućiti Rusiji „da nastavi da izdržava sva ograničenja sa kojima ćemo, nažalost, morati da se suočimo“.

Siluanov je takođe odbacio izveštaje o neizvršenju obaveza, rekavši da će Rusija servisirati svoje obaveze prema spoljnom dugu u rubljama ako SAD blokiraju druge opcije.

- Nećemo izbegavati nikakve obaveze, imamo novca, osim ako zapadne zemlje ne onemoguće servisiranje naših dugova. Moći ćemo da plaćamo i platićemo strancima u rubljama kao krajnju opciju ako se zapadna finansijska infrastruktura zatvori za nas - rekao je ministar finansija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike