Da li je pobedila muzika ili politika i hoće li Evrovizija sledeće godine moći da se održi u Ukrajini

16.05.2022

07:00

0

Već se pominju druge zemlje koje bi mogle da budu domaćini umesto ovogodišnjih pobednika

Da li je pobedila muzika ili politika i hoće li Evrovizija sledeće godine moći da se održi u Ukrajini
Kaluš Orkestar - Copyright AP Photo/Luca Bruno

Ukrajinski predstavnici Kaluš orkestar odneli su pobedu pre dva dana na 66. takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Stefanija", a sada se postavlja pitanje da li će sledeće godine ova zemlja moći da bude domaćin.

Svake godine takmičenje se održava u državi koja je prethone godine odnela pobedu, pa je tako ovogodišnje takmičenje posle pobede italijanske grupe Maneskin 2021. održano u Torinu.

Iako je pevač Kaluš orkestra Oleh Psijuk rekao novinarima da je „siguran da će sledeće godine Ukrajina biti srećna da bude domaćin u novoj, integrisanoj i srećnoj Ukrajini", i dalje ostaje pitanje da li će to biti moguće.

I ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovio je u objavi na Instagramu u kojoj je čestitao bendu da će sledeće godine njegova zemlja biti domaćin Evrovizije.

- Potrudićemo se da jednog dana ugostimo učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Marijupolju. Slobodno, mirno, obnovljeno! - napisao je Zelenski.

Profimedia
Vladimir Zelenski

Zvanično, Evropska radiodifuzna unija neće se oslanjati na to da li će Ukrajina biti u poziciji da bude domaćin sledeće godine, s obzirom na to da bobre još uvek traju. Tokom konferencije za novinare nakon emisije, izvršni supervizor Evrovizije Martin Osterdal uručio je Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije UA:PBC, paket dobrodošlice za Pesmu Evrovizije, koji se uručuje potencijalnoj zemlji domaćinu kako bi im se omogućilo da počne da planiraju događaj.

- Znam da vi i vaš tim znate šta je potrebno i šta podrazumeva da budete organizatori ovog velikog događaja - rekao je Osterdal dok ga je predavao, ali nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Na pitanje časopisa Varajeti da li je Ukrajina razmotrila koju bi zemlja mogla da ih zameni i bude domaćin umesto njih, Skibinska je odgovorila: „Stvarno je prerano govoriti o ovim detaljima. Naravno, učinićemo sve što je moguće da se Pesma Evrovizije održi u novoj mirnoj Ukrajini".

Međutim, odluka o tome koja zemlja će biti domaćin 2023. moraće da se donese odmah. Zbog logistike događaja, koji zahteva da prostor veličine arene bude dostupan oko dve nedelje za generalne probe i takmičenja, kao i finale, planiranje takmičenja za narednu godinu obično počinje mesecima unapred, najčešće od leta prethodne godine.

AP Photo/Luca Bruno
 

Ako Ukrajina ne bude u poziciji da bude domaćin, smatra se da su trenutni favoriti za preuzimanje Poljska, koja je sused Ukrajine, i Velika Britanija, s obzirom na bliske odnose između dve zemlje od početka sukoba, kao i činjenicu da je Ujedinjeno Kraljevstvo zauzelo drugo mesto u finalu u subotu uveče.

Da li je pobedila muzika ili politika?

Frontmen Kaluš orkestra, Oleh Psijuk, iskoristio je ogromnu globalnu publiku, koja je prošle godine brojala više od 180 miliona, da na bini uputi strastvenu molbu da se oslobode borci koji su još uvek zarobljeni u čeličani Azovstalj u Marijupolju.

- Pomozite Azovstalju, odmah - uzviknuo je Psijuk u finalu.

Evropska radiodifuzna unija, koja organizuje takmičenje, saopštila je da neće biti preduzeta nikakva akcija protiv benda zbog korišćenja bine za davanje izjave.

- Razumemo duboka osećanja oko Ukrajine u ovom trenutku i verujemo da su komentari Kaluš orkestra i drugih umetnika koji izražavaju podršku ukrajinskom narodu pre humanitarne nego političke prirode - saopšteno je.

AP Photo/Luca Bruno
 

Pesma Kaluš orkestra „Stefanija" bila je favorit kladioničara među 25 takmičara u velikom finalu. Glasanje publike, putem tekstualnih poruka ili aplikacije Evrovizije, pokazalo se odlučujućim i dovelo je ukrajinski bend do pobede.

Dobivši 439 glasova obožavalaca Kaluš orkestar oborio je rekord u najvećem broju poena ikada dobijenih na Evroviziji, a Psijuk se zahvalio ukrajinskoj dijaspori i „i svima širom sveta koji su glasali za Ukrajinu".

- Pobeda je veoma važna za Ukrajinu. Posebno ove godine - istakao je on.

Kaluški orkestar je kulturni projekat koji uključuje stručnjake za folklor i meša tradicionalne narodne melodije i savremeni hip-hop u svrsishodnu odbranu ukrajinske kulture.

Molba da se oslobode preostali ukrajinski borci zarobljene u fabrici Azovstalj poslužila je kao podsetnik da se izuzetno popularno takmičenje za Pesmu Evrovizije odigralo u pozadini sukoba na istočnom krilu Evrope.

Nisu bili prvi izbor

Kaluš orkestar nije bio prvi izbor Ukrajinaca za Evroviziju.

Ukrajinci su izabrali pesmu za Evroviziju pre nego što je počela ruska vojna operacija. Na nacionalnom takmičenju pobedila je Alina Paš s pesmom „Shadows of Forgotten Ancestors". Međutim, pevačica je odustala od takmičenja nakon skandala koji je izbio zbog njene posete Krimu.

Tako su umesto Aline priliku da se takmiče dobili momci iz Kaluš orkestra.

Bataljon Azov, koji je među poslednjih 1.000 branilaca elektrane, uputio je zahvalnost iz tunela ispod fabrike, na Telegramu: „Hvala Kaluškom orkestru na podršci! Slava Ukrajini!“

Šestočlani muški bend, dobio je specijalnu dozvolu da napusti zemlju i predstavlja Ukrajinu i ukrajinsku kulturu na muzičkom takmičenju. Jedan od prvobitnih članova ostao je da se bori, a ostali se do utorka moraju vratiti u Ukrajinu, jer ima tada ističe privremena dozvola za izlazak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike