Omikron je velika pretnja za lidera Severne Koreje: Da li će režim Kim Džong Una preživeti pandemiju?

20.05.2022

19:25

0

Zbog veoma brzog širenja virusa i propagandna mašinerija vladajuće elite moraće da se ubrza

Omikron je velika pretnja za lidera Severne Koreje: Da li će režim Kim Džong Una preživeti pandemiju?
Tan2022-5-18_22447151_0 - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Lider Severne Koreje Kim Džong Un morao je da se suoči sa onim sa čime se ostatak sveta borio u protekle dve godine. Njegova zemlja je najavila „eksplozivnu“ epidemiju kovida 19, prijavivši više od dva miliona obolelih od „groznice“ za nešto više od nedelju dana od prvog prijavljenog slučaja.

U uglavnom nerazvijenoj i izolovanoj zemlji od 25 miliona ljudi, gde se smatra da je ogromna većina stanovnika nevakcinisana, to ima potencijal da bude humanitarna katastrofa koja bi mogla da ugrozi vlast skoro bilo koje vlade u svetu.

Ali vlada u Pjongjangu ne liči ni na jednu drugu u svetu. Neki stručnjaci kažu da bi epidemija mogla da ojača Kima, umesto da ga oslabi, što bi mu dalo izgovor da bude još autokratičniji.

Kim ima na raspolaganju veliku propagandnu mašineriju i sposobnost da blokira spoljne informacije koje bi mogle da mu pomognu da okrene narativ o ovoj krizi u svoju korist, baš kao što su njegovi prethodnici uradili devedesetih sa glađu, za koju se smatralo da je usmrtila stotine hiljada Severnokorejaca. Tada je Pjongjang svoje probleme okarakterisao kao „naporni marš“ i za njih okrivio delom poplave, a delom američke sankcije.

Kim već pokazuje znake pokušaja da se izbori sa ovom poslednjom krizom. Čak i pre nego što je epidemija objavljena, Kim je upozoravao svoje zvaničnike da se pripreme za „još jedan, teži, naporan marš“.

Činilo se da je to referenca na ozbiljne nestašice hrane sa kojima se zemlja ponovo suočava i koje su verovatno pogoršane samim graničnim zatvaranjem koje je Kim uveo da spreči širenje virusa.

Tanjug/AP Photo/Jon Chol Jin
 

Analitičari su takođe sumnjičavi u pogledu vremena kada je Pjongjang priznao izbijanje kovida. Njegovo prethodno insistiranje da u Severnoj Koreji ranije nije bilo kovida bilo je izvor široko rasprostranjenog skepticizma, i neki sugerišu da je njegova iznenadna otvorenost po pitanju unutrašnjih problema namerno tempirana da bi se poklopila sa posetom regionu američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je trebalo da dođe u Južnu Koreju u četvrtak uveče po lokalnom vremenu, ali je na kraju stigao tek tokom današnjeg dana.

- Činjenica da je Kim Džong Un odlučio da izađe i javno objavi ovu zdravstvenu krizu govori mnogo toga. Očigledno je da ona može imati političku ulogu - rekla je Lina Jun, viši istraživač Koreje u Hjuman rajts voču.

Ovo možda nije jedini način na koji Kim želi da se osigura da će Pjongjang biti jedan od prioriteta dnevnog reda kada se Bajden sastane sa novim liderom Južne Koreje Jun Suk Jeolom.

Obaveštajni podaci iz Vašingtona ukazuju na to da Kim planira ili nuklearnu probu ili lansiranje interkontinentalne balističke rakete kako bi se ona poklopila sa posetom, što procenjuje i Južna Koreja, koja je pripremila planove da odgovori na potencijalne „provokacije“ iz Pjongjanga.

To bi odgovaralo Kimovom nedavnom ponašanju. Prema Seulu, istog dana kada je Severna Koreja objavila izbijanje pandemije, ispalila je tri balističke rakete kratkog dometa u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Sada se analitičari pitaju da li će Kima problemi sa kovidom odvratiti od takvog pokazivanja moći ili će ga to učiniti ratobornijim.

Najteže vanredno stanje

Iako Pjongjang možda traži pažnju, malo ko bi rekao da preuveličava broj obolelih. Donedavno je nedostatak zvanično prijavljenih slučajeva izazivao široko rasprostranjeni skepticizam.

Zvanični broj umrlih od četvrtka iznosio je 65, ali stručnjaci kažu da bi stvarna brojka mogla biti daleko veća i da će verovatno rasti.

Državni mediji su izvestili da su uzorci nekih pacijenata pokazali da su oni zaraženi varijantom omikron, čiji bi visok nivo prenosivosti mogao da se pokaže kao razoran u populaciji koja ne samo što je uglavnom nevakcinisana, već, ako je verovati zvaničnim izveštajima, nema prirodni imunitet koji je ostatak svetske populacije stekao kroz prethodne infekcije.

Nije poznato da je Severna Koreja uvezla vakcine protiv koronavirusa, uprkos tome što ispunjava uslove za Kovaks, globalni program deljenja vakcina protiv kovida 19. Prošle godine je javno odbila ponudu od skoro tri miliona doza kineskih vakcina „sinovak“.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

U ponedeljak su tri severnokorejska teretna aviona letela za Kinu i nazad, rekao je zvaničnik južnokorejske vlade koji je upućen u ovo pitanje. Ne zna se šta su avioni nosili, ali do retkog putovanja došlo je nakon što je Kina obećala da će pomoći Severnoj Koreji da se izbori sa kovidom.

- Nema dokaza koji bi pokazali da Severna Koreja ima pristup dovoljnom broju vakcina da zaštiti svoje stanovništvo od kovida 19 - rekao je istraživač Amnesti internešenela za istočnu Aziju Boram Jang.

- Sa prvim zvaničnim vestima o epidemiji kovida 19 u zemlji, ostajanje na ovoj trasi moglo bi da košta Severnu Koreju mnogo života i predstavljalo bi nesavesno kršenje prava na zdravlje - dodao je on. 

Kim je izgledao neobično voljan da prizna probleme sa kojima se suočava njegova zemlja, proglasivši „najozbiljnije vanredno stanje“ i naredivši da se sve provincije i gradovi zatvore.

Ali mnogim stručnjacima izgleda malo verovatno da će to izazvati gnev naroda prema njemu, s obzirom na Kimovu sposobnost da manipuliše značajnom državnom propagandnom mašinerijom, sve dok može da spreči da kriza direktno utiče na vladajuće elite u zemlji.

- Ako pripadnici starije elite počnu masovno da umiru, a ima ih dosta i ne znamo da li su vakcinisani, možda će se postaviti pitanje zašto Severna Koreja nije počela sa vakcinacijom ranije - rekao je Čed O'Kerol, generalni direktor NK njuza iz Seula.

Tanjug/KRT via AP
 

Otkako je najavljena epidemija, pored video-snimaka u kojima se govori ljudima šta da rade ako imaju simptome kovida, državna televizija je posvetilamnogo  vremena snimcima na kojima Kim pregleda komandne centre i apoteke za epidemiju, što je možda osmišljeni kako bi se pokazalo da on kontroliše situacija.

Test zdravstva i Kimovog vođstva

Lina Jun iz Hjuman rajts voča rekla je da sama činjenica da Pjongjang javno priznaje krizu ukazuje na to da „veoma ozbiljno zabrinuta“ u vezi sa izbijanjem pandemije i potencijalom da se ona proširi.

- Severna Koreja ima nevakcinisanu populaciju i hroničnu pothranjenost, a nemaju lekove za lečenje osnovnih simptoma kovida 19. Severna Koreja je mnogo krhkija od bilo koje druge zemlje - rekla je Lina Jun.

Istakla je i da je Severnoj Koreji sada hitno potrebna strana pomoć, posebno u vidu vakcina i lekova, i da će, čak i ako prihvati pomoć (ponude su stigle i iz Južne Koreje i iz Svetske zdravstvene organizacije), proces vakcinacije verovatno biti spor jer zemlji nedostaje infrastruktura za skladištenje ili transport vakcina.

- To će testirati njegovo vođstvo i moraće da se osmisli veoma kreativno pripovedanje u severnokorejskom propagandnom aparatu - rekao je O'Kerol iz NK njuza.

Prioritet za Kimove državne medije biće da objasne zašto granična blokada nije uspela da zadrži omikron. O'Kerol je istakao da blokada nije samo propala, već i da je bila pokretački faktor tokom ozbiljne nestašice hrane sa kojom se suočavaju zemlje jer su onemogućene isporuke žitarica i đubriva.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Jedna od opcija za Kima bila bi da u javnosti pokaže poniznost.

- U prošlosti smo videli Kim Džong Una kako plače zbog žrtvovanja nacije - mislim da bi takvo nešto mogao da uradi da bi ublažio bes - izjavio je O'Kerol.

- Građani Severne Koreje definitivno su prošli kroz mnogo toga. Prva stvar koju bi mogao da uradi jeste da se zaista izvini i preuzme krivicu za to - rekao je on.

U međuvremenu, ako Kim zaista razmišlja o demonstraciji sile koja bi se poklopila sa Bajdenovom posetom, O'Kerol smatra da bi možda bilo dobro da razmisli o jednom od poslednjih takvih pokušaja.

O'Kerol je rekao da je vreme pojave koronavirusa u Severnoj Koreji nagovestilo da je masovna vojna parada koju je Kim održao prošlog meseca u znak obeležavanja 90-godišnjice osnivanja njene vojske postala krivac za „superširenje“.

Masa koja je posmatrala paradu prikazana je na filmu kako slavi bez zaštitnih maski za lice.

- Znamo da su doleteli građani iz cele Severne Koreje da prisustvuju paradi i proslave taj događaj. To je savršena Petrijeva posuda za širenje virusa, tako da mislim da će ta parada ući u istoriju kao veoma loša ideja za Severnu Koreju - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike