G7 radi na stvaranju kartela kupaca ruske nafte: Američka ministarka otkrila detalje

20.05.2022

09:56

0

Lideri EU, koji će se krajem maja okupiti u Briselu kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini, takođe će podržati ograničenje cena ruske nafte

G7 radi na stvaranju kartela kupaca ruske nafte: Američka ministarka otkrila detalje
Naftno polje - Copyright Pixabay

Države „Velike sedmorke“ (G7) diskutuju o stvaranju kartela čiji će cilj biti postavljanje ograničenja na cenu ruske nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na američku ministarku finansija Dženet Jelen.

- Mnogi, uključujući i mene, smatraju tu varijantu privlačnom sa opšteekonomske tačke gledišta, ali bi pokretanje takvog mehanizma predstavljalo složen zadatak, sva ta pitanja još nisu razrađena - rekla je ona tokom razgovora u Bonu.

Kako piše Blumberg, akcije takvog kartela mogle bi da umanje prihode Moskve.

Prema rečima izvora, lideri EU, koji će se krajem maja okupiti u Briselu kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini, takođe će podržati ograničenje cena ruske nafte. Drugi izvor je izjavio da je realizacija plana za uspostavljanje ograničenih cena još daleko od primene.

Ranije je niz zapadnih zemalja uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Zemlje Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost odustajanja od ruskog gasa i nafte. Šesti paket evropskih sankcija predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje Evropske unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje.

AP Photo/Evan Vucci
Dženet Jelen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 4. maja šesti paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata i odloženi embargo na isporuke ruske nafte.

Evropska komisija se zalaže za to da se u roku od šest meseci uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u EU, da se tokom sledeće godine uvede i zabrana na uvoz naftnih derivata i predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj dozvoli da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike