Povukli granicu: Finska hoće u NATO, ali na određene stvari neće pristati

19.05.2022

10:58

0

Premijerka Sana Marin naglasila je da, ukoliko njena zemlja postane članica, Alijansa neće moći da joj naloži da uradi isto što i ostale države

Povukli granicu: Finska hoće u NATO, ali na određene stvari neće pristati
Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP

Ako Finska postane članica NATO, ona ne želi da rasporedi nuklearno oružje ili da postavi vojne baze na svojoj teritoriji, rekla je premijerka ove zemlje Sana Marin za današnje izdanje "Korijere dela sera".

Finska i njen sused Švedska juče su formalno zatražile članstvo u NATO objašnjavajući tu odluku napadom Rusije na Ukrajinom, ali se suočavaju sa potencijalnim vetom Turske prilikom prijema, za koji se verovalo da bi mogao da bude relativno brz, preneo je Rojters.

Marin je tokom posete Rimu rekla da veruje da bi problem mogao da se reši kroz dijalog.

- Mislim da je u ovom trenutku važno ostati smiren. Važno je da imamo diskusije sa Turskom i ostalim članicama, da odgovorimo na pitanja koja mogu da se jave i da ispravimo svaku nesuglasicu - dodala je ona.

Ona je navela da postavljanje nuklearnog oružja NATO i otvaranje baza u Finskoj neće biti deo pristupnih pregovora Helsinkija sa Alijansom.

- Ne mislim da imamo bilo kakav interes da postavimo nuklearno oružje ili otvorimo NATO baze u Finskoj - poručila je.

I premijerka Švedske Magdalena Anderson takođe je rekla da njena zemlja ne želi trajne NATO baze ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti