Američki kongresmen sasuo kolegama istinu u lice: Pitam se kad smo mi to glasali da uđemo u rat? (VIDEO)

19.05.2022

12:18

0

Republikanski poslanici koji se protive zakonu o slanju dodatne vojne pomoći ili tvrde da bi novac bio bolje utrošen na rešavanje domaćih pitanja ili da slanje vojne pomoći Ukrajini pojačava rizik da se SAD uvuku u rat sa nuklearno naoružanom Rusijom

Američki kongresmen sasuo kolegama istinu u lice: Pitam se kad smo mi to glasali da uđemo u rat? (VIDEO)
profimedia-0634174914 - Copyright Profimedia

Kongresmen Čip Roj iz Teksasa osudio je lidera većine u Predstavničkom domu Stenija Hojera zbog izjave da su SAD „u ratu“, verovatno misleći na Rusiju. Roj je podjednako osudio demokrate i republikance zbog produbljivanja američke umešanosti u sukob u Ukrajini kako bi se „osećali dobro sami sa sobom“.

U video-snimku koji je u sredu na Tviteru objavila Rojeva kancelarija za štampu republikanac iz Teksasa namerio se na Hojera jer je u petak izjavio da su SAD „u ratu“ i da bi kritičari Demokratske stranke trebalo da se „fokusiraju na neprijatelja“ umesto na povećanje cena energenata.

- Kada čujem lidera većine druge stranke kako kaže „vreme rata“, pitam se kada smo glasali da idemo u rat? - rekao je Roj.

- Ako ćemo imati proksi rat i dati 40 milijardi dolara Ukrajini jer želimo da izgledamo otmeno sa našim plavim i žutim trakama i da se osećamo dobro sami sa sobom, možda bi zapravo trebalo da vodimo debatu o tome ovde - nastavio je on.

Roj je bio jedan od 57 republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali protiv usvajanja zakona o vojnoj i ekonomskoj pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara ranije ovog meseca.

Međutim, zakon je imao snažnu dvostranačku podršku i usvojen je sa 368 glasova za i 57 protiv. Očekuje se da će ga Senat usvojiti kasnije ove nedelje.

 

 

Republikanski poslanici koji se protive zakonu ili tvrde da bi novac bio bolje utrošen na rešavanje domaćih pitanja ili da slanje vojne pomoći Ukrajini pojačava rizik da se SAD uvuku u rat sa nuklearno naoružanom Rusijom.

Roj, koji je nacrt zakona opisao kao "smeće", ponovio je ove argumente u sredu.

- Kada je granica ove zemlje širom otvorena... I imamo 30,5 triliona dolara duga, a cene gasa rastu i 1.100 dolara nam treba da napunimo rezervoar dizela, mi kažemo „oh, blanko ček za 40 milijardi dolara“ - kazao je Roj.

Osim što je podržala paket od 40 milijardi dolara koji je prošao kroz Kongres, Bajdenova administracija je od februara već dala Ukrajini oružje u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara, uvela je embargo na uvoz ruske nafte i gasa i nekoliko rundi ekonomskih sankcija Moskvi.

Dok SAD naoružavaju Ukrajinu i dele obaveštajne podatke sa kijevskim snagama, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Vašington da vodi „proksi rat“ protiv Rusije, dok je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u utorak tvrdio da je Zapad iskoristio Ukrajinu kao izgovor za vođenje „neobjavljenog rata“ protiv „same državnosti“ Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike