Danas se saopštava nov sastav vlade Francuske: Već odjeknulo ime ministarke spoljnih poslova - radi se o ozbiljnoj političkoj zveri!

20.05.2022

14:27

0

Iz Velike Britanije u svoju domovinu vraća se na velika vrata

Danas se saopštava nov sastav vlade Francuske: Već odjeknulo ime ministarke spoljnih poslova - radi se o ozbiljnoj političkoj zveri!
profimedia-0482292401 - Copyright Profimedia

Katrin Kolona (66), nekadašnja portparolka pokojnog predsednika Žaka Širaka i ambasadorka Francuske u Velikoj Britaniji, biće imenovana za novu ministarku spoljnih poslova Francuske, javila je danas televizija BFM, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ona je druga žena koja će preuzeti kormilo francuskog Ministarstva spoljnih poslova nakon kratkog neuspešnog rada Mišel Alio-Mari 2010. godine, preneo je Rojters.

Iskusna diplomatkinja službovala je u Vašingtonu i Briselu, a bila je i ambasadorka u Italiji i državna sekretarka za evropska pitanja.

Njeno imenovanje može signalizirati da predsednik Francuske Emanuel Makron nastoji da smiri diplomatski kor, koji je ljut zbog njegovih ranijih optužbi da državni službenici povremeno rade protiv izvršne vlasti, navela je agencija.

To će, takođe, pomoći u kontinuitetu u vezi sa sukobom u Ukrajini, s obzirom na aktivnu podršku Londona Kijevu.

AP Photo/Thibault Camus, File
Emanuel Makron

Sastav nove vlade predsednika Francuske Emanuela Makrona biće objavljen danas posle podne, javlja Rojters.

Prvi sastanak vlade zakazan je za ponedeljak, saopšteno je jutros iz francuskog predsedništva.

Nova premijerka Francuske biće Elizabet Born, koja se nedavno prvi put pojavila u javnosti otkako je u ponedeljak imenovana na tu funkciju.

Ostavka prethodnog premijera Žana Kasteksa 16. maja dovela je do dugo očekivane rekonstrukcije vlade nakon predsedničkih izbora u aprilu, na kojima je Makron osvojio drugi mandat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike