Skot Morison odlazi sa vlasti: Čovek koji je namučio Novaka Đokovića izgubio na izborima! (VIDEO)

21.05.2022

14:49

0

Posle 10 godina moć će biti u rukama laburista

Skot Morison odlazi sa vlasti: Čovek koji je namučio Novaka Đokovića izgubio na izborima! (VIDEO)
Profimedia

Australijski premijer Skot Morison smenjen je sa vlasti pošto je zemlja danas izabrala svoju prvu laburističku vladu posle skoro jedne decenije, pišu tamošnji mediji.

Morison je bio jedan od centralnih ličnosti koje početkom godine nisu želele da dopuste najboljem svetskom i srpskom teniseru Novaku Đokoviću ulazak u zemlju kako bi mogao da igra i odbrani titulu na Australijan Openu.

Sledeći premijer zemlje biće lider laburista Entoni Albaniz.

Još nije jasno da li će to biti većinsko rukovodstvo ili će morati da bude sklopljena koalicija sa nezavisnim i manjim partijama.

Entoni Albaniz trebalo bi da postane prvi premijer nacije neanglo-keltskog porekla.

Jedan od australijskih političara sa najdužim stažom rekao je da je krajnje vreme da parlament odrazi „modernu Australiju”.

Tanjug/Mick Tsikas/Pool Photo via AP
Entoni Albaniz i Skot Morison

Stekao je reputaciju branioca besplatnog zdravstvenog sistema u Australiji, zagovornika LGBT zajednice, republikanca i strastvenog navijača ragbi lige.

U štabu Morisonove Liberalne partije mirno su prihvatili poraz.

Najvažnije sedište u parlamentu, Rid u Sidneju, zauzela je laburistkinja Seli Sitou, iz laburista, odnevši pobedu na današnjim izborima.

Ona se kandidovala protiv aktuelne Fione Martin iz Liberalne stranke. To mesto laburisti su poslednji put osvojili 2013.

- Večeras stojim pred vama iz srca multikulturalnog Sidneja u Ridu - rekla je Sitou u svom pobedničkom govoru.

 

 

- Večeras je velika stvar za moju porodicu, jer tamo odakle dolaze ne govorite o politici. Možete zamisliti šta ovo znači za njih - zaključila je poslanica kinesko-laosko-australijskog porekla.

Iako su izbori bili trijumf za laburiste i izgleda da će Entoni Albaniz biti sledeći premijer Australije, njegova stranka je još četiri mesta udaljena od polovine mesta u parlamentu - 76 mesta je potrebno u Donjem domu od 151 člana da bi sam formirao vladu.

U suprotnom, analitičari očekuju povezivanje sa nezavisnim i manjim partijama koje će to omogućiti laburistima.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi