Sedmica u svetu: Nepokolebljiva Rusija, uspaničena Evropa i Maskovo osvajanje onlajna

01.05.2022

19:24

0

Isporuka gasa prekinuta je zemljama koje su odbile da plaćaju usluge u rubljama, a neke zemlje su se ponovo uspaničile zbog koronavirusa, dok su druge popustile mere.

Sedmica u svetu: Nepokolebljiva Rusija, uspaničena Evropa i Maskovo osvajanje onlajna
nedelja u svetu - Copyright Profimedia/Tanjug/AP Photo/Petr David Josek/Vadim Ghirda/Ukrainian Defense Ministry

U nedelji za nama (25. aprila - 1. maja) sukob u Ukrajini bio je i dalje u fokusu. Moskva se suočila sa novim pritiscima, dok je Kijavu obećana pomoću oružju, čime je Zapad dodatno produžio trajanje vojne operacije. Rusija je prekinula isporuku gasa zemljama koje su odbile da plaćaju usluge u rubljama, Ilon Mask je pazario Tviter, a neke zemlje su se ponovo uspaničile zbog koronavirusa, dok su druge popustile mere.

Sukob bez kraja na vidiku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da je opasnost od nuklearnog rata ozbiljna i realna i da se ne može potceniti, ali da ima mnogo onih koji su spremni da veštački naduvaju ovu pretnju, ističući da pregovori neće uspeti ako Ukrajinu nastave da snabdevaju oružjem. Građane ruskog grada Belgoroda uznemirile su eksplozije koje su uzrokovali sistemi za protivvazdušnu odbranu, šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom saopštio je da je Ukrajina greškom granatirala pijacu u gradu Lisičansku, kao i da planira da taj incident pripiše Rusiji, dok su ukrajinske snage raketirale pijacu u Donjecu prilikom čega je dvoje ljudi stradalo.

Ruski mediji pisali su u četvrtak da je Ukrajina ispalila tri rakete na grad Herson, koji je pod ruskom okupacijom od početka marta, a PVO se ponovo aktivirala i u Belgorodu. Napad ukrajinskih trupa na stambene četvrti Hersona i Izjuma portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, nazvao je ratnim zločinom, tvrdeći da je meta napada bila bolnica, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio zbog čega Rusija nije pozvala strane lidere na proslavu Dana pobede. Premijerka Magdalena Anderson saopštila je da Švedska vlada ne planira da održi referendum ako parlament podrži predlog zahteva za članstvo te zemlje u NATO, nemački portal pisao je da jedinice Alijase, britanski i američki vojnici, operišu u Ukrajini od 2014, a Pentagon je potvrdio da obučava ukrajinske vojnike.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

U petak se Alina Kabajeva, bivša gimnastičarka i navodna ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina, konačno oglasila i stala uz Rusiju, a istog dana otkriveno je i da će se ruski i ukrajinski predsednik konačno sresti. Lavrov je istakao da Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO, ali da ima utisak da Alijansa veruje da je u ratu sa Moskvom, Zaharova je izjavila da vlasti Kijeva pokušavaju da unište prijateljstvo ruskog i ukrajinskog naroda, a šta se sve dešava na istoku Evrope i u celom svetu povodom tih događaja možete pratiti OVDE.

Pritisci na Rusiju i podsticanje sukoba slanjem vojne pomoći Ukrajini

Odluka Nemačke da Ukrajini isporuči tenk tipa "Gepard" potpuno je iznenadila Kijev, koji je najavio da će tu ponudu, ako uz njega ne ide i municija, morati da odbije, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da je Alijansa spremna da pomaže Ukrajini godinama. Džozef Bajden je tražio od Kongresa još novca za Ukrajinu, a zahtevao je i da se donese odluka da se zapleni sva ruska imovina, dok je premijer Bugarske pozvao građane da se odreknu plate kako bi se pomoglo Ukrajini. Nemački Univerzitet Getingen zatražio je od bivšeg kancelara Gerharda Šredera da se odrekne počasnog doktorata zbog stavova o Rusiji i zadržavanja funkcija u ruskim kompanijama, dok je kancelar Olaf Šolc istakao da će sankcije protiv Rusije biti ukinute tek nakon povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine.

Profimedia
Američki vojnik pregleda zalihe pre slanja Ukrajini

Nezamenljivi ruski gas

Rusija je ostala pri svojoj odluci da prihvati samo plaćanja u rubljama, pa je zbog neplaćenih dugova odlučila da obustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj. Nedugo nakon toga oglasili su se premijeri obe zemlje, nazvavši ovaj potez ucenom i osvetom, dok je bugarski ministar finansija istakao da neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje. Kiril Petkov je ponovio da neće plaćati gas u rubljama, dok je Slovačka otvorila račun u rubljama kako bi mogla da nastavi da se snabdeva ruskim energentima.

Peskov je istakao da se ne radi o uceni, dok je Evropa negodovala zbog ovog poteza Rusije. Evropska komisija upozorila je kupce ruskog gasa u Evropi da bi plaćanje gasa u rubljama predstavljalo kršenje sankcija EU, dok je predsedavajući Evropske narodne partije Donald Tusk optužio je Austriju, Mađarsku i Nemačku da su se upustili u ulazak u „zonu rublje“.

Odiseja na Tviteru

Milijarder Ilon Mask dogovorio se u ponedeljak da kupi kompaniju Tviter za neverovatne 44 milijarde dolara, a ubrzo nakon toga se oglasio upravo na ovoj društvenoj mreži. Svet je odmah počeo da se pita šta će de dogoditi sa ovom platformom, a na kupovinu Tvitera reagovali su i Evropska unija i Kremlj. Mask je objasnio šta podrazumeva pod slobodom govora, pa je napravio pravu pometnju našalivši se da će sledeću kupiti Koka-kolu i da će vratiti kokain u nju.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File
Ilon Mask

Od samog detinjstva do poslednjeg miliona život Ilona Maska bio je veoma buran, a kako se obogatio i po čemu se razlikuje od drugih milijardera možete pročitati u priči o njegovim poslovnim uspesima. Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da ne namerava da se vrati na Tviter čak i ako mu nalog bude odblokiran nakon što ga je Mask kupio, a u petak je prvi put objavio post na sopstvenoj društvenoj mreži. Izvori upućeni u previranja u kompaniji Tviter nakon što je saopšteno da će dobiti novog vlasnika otkrili su koji su Maskovi planovi u vezi sa popularnom platformom.

Biće skoro propast kovida

Glavni grad Kine Peking počeo je u ponedeljak da testira milione stanovnika i zatvara stambene i poslovne četvrti zbog 70 novih slučajeva, dok je u četvrtak zbog nekoliko desetina novozaraženih odlučeno da se zatvore škole, a da je ljudima karantina preko glave pokazuje slučaj jednog stanovnika Šangaja koji je rizikovao da izađe iz izolacije uzvikujući da bi pre umro nego da se vrati.

AP Photo/Andy Wong
 

Nacionalni vakcinalni savet Austrije izdao je nove preporuke, prema kojima bi deca od pet godina i starija trebalo da prime buster dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je, sa druge strane, Danska postala prva zemlja koja je zaustavila svoj program vakcinacije. Iz Bugarske su ove nedelje stigle lepe vesti, kada je saopšteno da od 1. maja za ulazak u ovu zemlju više neće biti potrebna potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa niti test na kovid.

“Hrabro srce” je mnogima omiljeni film, a evo ko je zaista bio Vilijam Valas: Škotski heroj se ipak razlikuje od Gibsonovog junaka

CIA ju je poslala da ubije Kastra, a ona je postala njegova ljubavnica! Ovo je priča o Mariti Lorenz (VIDEO)

"Ispumpavanje" novca od elite: NFT stručnjak nas je proveo kroz novu svetsku pomamu, a predviđanja se nikome neće dopasti (FOTO)

U vreme Hitlerove smrti, manekenka je ušla u njegov stan i okupala se u Firerovoj kadi: Ove scene ušle su u istoriju (FOTO/VIDEO)

“Ljudski zoološki vrtovi” u Evropi postojali do pre 60 godina: Morbidna zabava "civilizovanog sveta" (FOTO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike