Rusija zavrnula slavinu! Nema gasa za Poljsku i Bugarsku, u Mađarskoj sve normalno

27.04.2022

05:24 >> 07:23

0

Autor: J. S. J.

Prethodno je Poljska saopštila da neće plaćati ruski gas u rubljama

Rusija zavrnula slavinu! Nema gasa za Poljsku i Bugarsku, u Mađarskoj sve normalno
rublja gas gasovod - Copyright Profimedia/Pixabay

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo.

- Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom - saopštila je kompanija.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Prethodno je javljeno da isporuke ruskog gasa Bugarskoj za sada nastavljaju da pritiču.

Poljska i Bugarska smatraju da se krši ugovor

Poljska državna gasna kompanija PGNiG je objavila u utorak da je od Gasproma dobila obaveštenje da će joj od 27. aprila od 8 časova po poljskom vremenu biti potpuno obustavljene isporuke gasa jer je odbila da plati račun u rubljama.

- PGNiG smatra da je obustava isporuke gasa u suprotnosti sa ugovorom o Jamalu. Prema tome, kompanija će preduzeti adekvatne radnje da ponovo uspostavi izvršenje isporuka gasa po ugovoru - navela je poljska kompanija u saopštenju.

Štaviše, poljska kompanija je poručila da zadržava pravo da traži naknadu štete zbog obustave isporuka gasa i da će ostvariti sva ugovorna i druga prava koja ima po zakonu.

S druge strane, Bugarska je izvestila da je "u potpunosti ispunila svoje obaveze i izvršila sva plaćanja po ugovoru, blagovremeno, striktno i u skladu sa njegovim klauzulama“.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Zvanična Sofija je ocenila da nova dvostepena procedura plaćanja koju je predložila Rusija nije u skladu sa postojećim ugovorom koji važi do kraja ove godine i predstavlja značajan rizik za Bugarsku. Bugarsko ministarstvo energetike je navelo da trenutno nisu potrebna nikakva ograničenja potrošnje u zemlji.

Cene gasa u Evropi su na kasnom trgovanju u utorak skočile nakon što je poljski portal Onet objavio prvi nezvanični izveštaj o obustavi isporuka gasa Poljskoj.

Kupovna cena gasa na holandskom TTF čvorištu, za mesec unapred, skočila je za 18 posto nakon vesti poljskog portala, dostigavši unutardnevni maksimum od 107 evra za MWh u 15:00 časova po srednjoevropskom vremenu, pre nego što je ponovo pala, preneo je S&P Global.
PGNiG je u saopštenju navela da će preduzeti korake da ponovo uspostavi protok gasa u skladu sa ugovorom o Jamalu, kao i da prekid isporuke predstavlja kršenje tog ugovora.

Poljska neće više kupovati gas od Rusije

Kako je izjavio ovlašćeni predstavnik Poljske za pitanja strateške energetske infrastrukture Petar Naimski, Poljska neće više kupovati gas od Rusije.

- Ne. Nećemo više kupovati gas od ruske države, ruskih kompanija. Kraj - izjavio je Naimski.

On je, takođe, obećao da u Poljskoj neće doći do deficita ovog resursa, ukoliko se ne promene spoljni uslovi.

Naimski je još pojasnio da će Poljska dobijati gas zahvaljujući sopstvenoj proizvodnji, kao i snabdevanju gasom iz drugih izvora.

Ranije je objavljeno da je Poljska kupovala od Rusije oko 9 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je nešto manje od polovine potreba zemlje.

Sijarto: Mađarskoj normalno stiže gas preko Srbije i Bugarske

Mađarska dobija ruski gas prema ugovoru sa Gaspromom preko Bugarske i Srbije, a Gasprom je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

- Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljki Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske - poručio je Sijarto.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike