“Hrabro srce” je mnogima omiljeni film, a evo ko je zaista bio Vilijam Valas: Škotski heroj se ipak razlikuje od Gibsonovog junaka

25.04.2022

07:16

0

Autor: Milan Ivanić

Danas Škoti pamte Valasa kao jednog od svojih najznačajnijih nacionalnih heroja

“Hrabro srce” je mnogima omiljeni film, a evo ko je zaista bio Vilijam Valas: Škotski heroj se ipak razlikuje od Gibsonovog junaka
vilijam valas1 - Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube/Movieclips Classic Trailers

Drama “Hrabro srce” Mela Gibsona, nastala još 1995. godine, i danas predstavlja omiljeno filmsko ostvarenje mnogima. Međutim, kao i svaki film koji obrađuje neku istorijsku temu i “Hrabro srce” se ne drži u potpunosti istorijskih činjenica, nego je Gibson sebi dao određenu umetničku slobodu kako bi priča o škotskom junaku Vilijamu Valasu, koji se borio protiv Engleske za nezavisnost Škotske, bila zanimljivija gledaocima.

Prema istorijskim izvorima Vilijam Valas je bio škotski vitez i vojskovođa, koji je predvodio otpor engleskoj okupaciji Škotske tokom perioda Ratova za škotsku nezavisnost. Kao jedan od škotskih vojskovođa porazio je englesku vojsku kod Sterlinškog mosta i dobio nadimak Zaštitnik Škotske. 

Printscreen/Youtube/Movieclips Classic Trailers
 

Po narodnom predanju, Valas je poticao iz velške zemljoradničke porodice, za razliku od njegovog zemljaka Roberta Brusa, koji je poreklom bio iz visokog plemstva. Nije sasvim sigurno kada je rođen, jer dok jedni izvori tvrde da je to bilo 1272, drugi govore da je 1276. godina njegovog rođenja. Valas  je imao dva ujaka koji su bili sveštenici i koji su ga naučili francuski i latinski jezik.

Škotsko-engleski sukob

Još dok je ovaj škotski nacionalni heroj bio dete, u njegovoj zemlji je vladala kriza oko prestola. 

Kralj Aleksandar III Škotski, koji je uspešno odolevao engleskim zahtevima da prizna vazalstvo Škotske, je umro 1286. godine posle pada s konja, a s obzirom da nije imao žive dece, njegova četvorogodišnja unuka Margareta Škotska proglašena je za kraljicu Škotske. Pošto je bila maloletna, stvorena je vlada koja je trebalo da upravlja zemljom do njenog punoletstva. 

Ovu političku nestabilnost u škotskoj koristi engleski kralj Edvard I i sklapa dogovor sa škotskim plemstvom, po kome se Margareta Škotska veri za sina engleskog kralja. Po dogovoru Škotska bi trebalo da zadrži status odvojenog kraljevstva. Međutim, Margareta je obolela i umrla sa samo osam godina. 

Profimedia
 

Odmah posle njene smrti su se pojavili brojni pretendenti na škotski presto. Mnogo plemića je želelo da sedne na škotski presto pa su, kako bi izbegli dinastički rat, pozvali Edvarda I da arbitrira. Engleski kralj je zahtevao da najpre njega priznaju vrhovnim gospodarem Škotske, što je na kraju odbijeno i za novog kralja je izabran Džona Bejliol.

Ipak, Edvard I nije namerava tako lako da odustane od širenja Engleske na sever, te je nastavio da koristi dobijene političke koncesije da bi umanjio nezavisnost Škotske. Pozicija novog škotskog kralja postala je sve teža i teža, pa je Bejliol prekršio obećanje i odbio da se pokloni Edvardu marta 1296. godine, na šta je engleski kralj odgovorio napadom na škotski pogranični grad. 

Profimedia
 

Englezi su pobili gotovo sve škotske pobunjenike, čak i one koji su otišli kućama. Škoti su izgubili i u bici kod Danbara, a krajem jula Džon Bejliol je bio prisiljen da abdicira. Formalno poklonjenje Edvardu I u avgustu 1296. izvršilo je oko 2.000 škotskih plemića, a prethodno je uklonjen škotski kamen, na kome su krunisani svi škotski kraljevi. Time su Englezi pokazali Škotima da više nemaju suverenitet.

Međutim, Škoti nisu želeli tako lako da prepuste svoju zemlju Englezima, pa su često izbijale bune. U jednoj od njih, 1291. godine, ubijen je i Valasov otac. Ubrzo posle toga mladi Valas je u jednom sukobu ubio nekoliko engleskih vojnika i za njim je bila izdana poternica. To ga nije omelo da nastavio sa napadima na Engleze, pa je njegova grupa pobunjenika nastavila da ostvaruje pobede u manjim okršajima protiv okupatora.

S obzirom da su, u odnosu na englesku okupacionu vojsku, Volasovi pobunjenici bili slabiji i malobrojniji, oni su napadali tipičnom gerilskom taktikom "udri i beži". Ipak, zahvaljujući vojnom umeću i hrabrošću, oni su uspeli da oslobode mnoge gradove: Aberdin, Pert, Glazgov, Dandi i sve zemlje severno od Forta.

Printscreen/Youtube/Movieclips Classic Trailers
 

Plašeći se već pobune, engleski kralj Edvard I u junu 1297. godine odlučuje da izvrši “seču knezova” i eliminiše većinu saveta barona okruga Er. Vilijam Valas je nešto pre toga dobio informaciju da će doći do pokolja, ali bilo je to prekasno da bi stigao da spasi škotske plemiće. Zbog toga se on, posle masovnog ubijanja škotskih plemića, odlučuje na osvetu. Valas je napao celi engleski garnizon u Eru, zatvorio ga i zapalio pobivši sve engleske vojnike unutar garnizona. 

Kada se kroz Škotsku raširila vest da su Englezi ubili neke škotske plemiće pobunjenički pokret je ojačao, a zbog osvete Valasovo ime je postalo slavno. Gerilski sukob se pretvorio u otvoreni rat.

Bitka na Stirlingškom mostu

Ubrzo posle toga, 11. septembra 1297. godine, usledila je bitka na Stirlingškom mostu u kojoj je Valas odneo pobedu. Iako je Engleza bilo mnogo više Škoti su pod vođstvom Vilijama Valasa i Endrua Marija do nogu porazili englesku profesionalnu vojsku.

Profimedia
 

U filmu “Hrabro srce” ova bitka je prikazana kao borba na otvorenom polju iako se ona u realnosti odigrala na mostu što je uveliko pomoglo Škotima koji su to iskoristili i zahvaljujući lukavoj taktici odneli veliku pobedu. Naime, oko 300 engleskih konjanika i 10.000 pešaka je prešlo preko mosta na severnu stranu reke, a Škoti nisu kretali u napad dok nije polovina engleskih trupa prešla na njihovu stranu reke. Enlezi su tada počeli trpeti velike gubitke, pa su pokušali da se povuku preko mosta, koji se usled velike težine srušio. Mnogo engleskih vojnika se pri tome podavilo, a veliki broj je stradao na škotskoj strani reke.

Posle bitke Vilijama Valasa je imenovan za vođu škotske vojske i dobio titulu sera.

Šest meseci posle bitke Valas napada i Engleze i na njihovoj teritoriji. Napao je Jork, očisto celu okolinu i opsedao grad. Cilj je bio da se pokaže da su Škoti u stanju da Engleskoj nanose udarce i na njenom tlu.

Bitka kod Folkerka

Nešto kasnije, 1. aprila 1298. godine, Englezi ponovo vrše invaziju Škotske. Zauzeli su nekoliko zamkova i harali su po okolini, dok Valas nije ulazio u otvorenu bitku sa njima. Škoti su prihvatili da se kod njih vodi politika spržene zemlje, a Englezima je manjkalo snabdevanja i hrane, pa je opao moral engleske vojske. Konačno, kada su se stekli svi uslovi, dolazi do bitke kod Folkerka.

Koristeći dosta nadmoćniju konjic, za razliku od Škota koji su se oslonili na strelce, Englezi su uspeli da odnesu jako bitnu pobedu. Škotski gubici su bili ogromni. Posle bitke, Valas je uspeo da pobegne, a njegov ugled je bio bitno narušen iako je, prema jednom izveštaju, tokom borbe ubio majstora engleskih templara.

Printscreen/Youtube/Movieclips Classic Trailers
 

Posle poraza u bici kod Folkerka Vilijam Valas se povukao sa mesta komandanta škotske vojske, a Robert Brus se 1302. pomirio sa engleskim kraljem Edvardom I.

Valas je, krajem 1298. godine, otišao na dvor francuskog kralja Filipa IV Lepog, da traži pomoć u škotskom ratu za nezavisnost. Za vreme svog boravka u toj zemlji on je služio u škotskoj gardi Francuske i za to vreme uspeo da pobedi Engleze u dve bitke. 

On je takođe odlazio i u Rim da traži podršku za Škotsku. Konačno, 1303. godine, vraća se u otadžbinu gde je, zajedno sa sebi vernim ljudima, pokušavao da ponovo podigne ustanak protiv Engleza.

Zarobljavanje i stravična smrt

Tokom njegovog boravka u Škotskoj, Englezi su sve vreme pokušavali da ga uhvate. Valas je izbegavao zarobljavanje sve do 5. avgusta 1305, kada ga je škotski vitez lojalan Englezima izdao i predao engleskim vojnicima blizu Glazgova. 

Odveden je u London i suđen je u Vestminsterskoj palati, gde je "krunisan" vencem od hrasta, što je značilo da je kralj izopštenih od zakona. Engleski sud ga je optužio za veleizdaju engleskog kralja i države. Zanimljivo, sa identičnim optužnicama su se suočili, nekoliko stotina godina kasnije, pripadnici Mlade Bosne pred Austrougarskim sudom posle Principovih hitaca na franca Ferdinanda. Valas je, baš kao i mladobosanci, na optužbe odgovarao da on nikad nije bio engleski podanik, pa ne može ni biti izdajnik Engleske.

Profimedia
 

Engleski sud nije imao milosti. Valas je osuđen na smrt.

Posle presude njega su 23. avgusta 1305. golog vukli konji po jednom trgu u Londonu. Bio je udavljen i raščerečen. Najpre je bio obešen, pa pušten pre nego što je izdahnuo, zatim je kastriran, a creva su mu izvađena i spaljena pred njim. Na kraju, odsečena mu je glava i nakon toga je raščerečen. Glava mu je bila nabodena na vrh Londonskog mosta, a njegovi drugi delovi tela su bili posebno prikazivani u Njukaslu, Berviku, Stirlingu i Pertu.

Valas je, prema nekim predanjima bio oženjen sa Marion Brejdfut, što je i prikazano u Gibsonovoj drami. Međutim, u filmu je predstavljeno i da je Škot imao ljubavnu aferu sa francuskom princezom, i kasnije engleskom kraljicom, Izabel. Taj deo predstavlja Gibsonovu umetničku slobodu i nije istorijska činjenica. 

Printscreen/Youtube/Movieclips Classic Trailers
 

Naime, princeza Izabela u filmu, posle bitke kod Folkirka, provodi noć sa Valasom i kasnije govori Edvardu I da je trudna, implicirajući da je njen sin, budući kralj Edvard III, posledica te afere. U stvarnosti, prava Izabela od Francuske je imala tri godine i živela je u Francuskoj u vreme bitke kod Folkirka, nije bila udata za Edvarda II sve dok on nije postao kralj, a Edvard III je rođen sedam godina posle Volasove smrti. Koliko je poznato, Vilijam Volas iza sebe nije ostavio potomstvo.

Mnogo godina posla Valasove smrti, 8. aprila 1956. godine, na zidu bolnice Svetog Vartolomeja u blizini mesta Valasove egzekucije u Smitfildu, otkrivena je spomen-ploča ovom škotskom junaku. Na njoj je, između ostalog, na latinskom ispisano: "Istinu vam kažem. Sloboda je ono što je najbolje. Sinovi, nikada ne živite život kao robovi.", a na galskom, stari škotski bojni poklič " Smrt i pobeda".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike