Digla se Evropa zbog obustave izvoza ruskog gasa: To je ucena i kršenje osnovnih principa!

27.04.2022

13:16

2

Uveli sankcije, pa su sad u čudu

Digla se Evropa zbog obustave izvoza ruskog gasa: To je ucena i kršenje osnovnih principa!
Gas - Copyright Profimedia Pixabay

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da su time što je Rusija prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj prekršeni osnovni pravni principi.

- Osnovni pravni principi su prekršeni, biće preduzeti odgovarajući pravni koraci i zatražena adekvatna kompenzacija od Gasproma za kršenje odredbi ugovora - rekao je Duda tokom posete Pragu.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da njegova zemlja nije imala nikakve signale ili informacije da će joj isporuka gasa biti prekinuta, ali da mora biti spremna na sve scenarije.

Češka, inače, gotovo potpuno zavisi od Rusije u pogledu gasa.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Slovački ministar ekonomije Ričard Sulik izjavio je da se ta zemlja ne suočava sa neposrednim rizikom od prekida isporuke ruskog gasa ili nafte.

Kako navodi Rojters, Rusija namiruje oko 85 odsto potražnje Slovačke za gasom.

"Pokušaj ucene"

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da je obustava isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj pokušaj ucene.

- Time je Rusija prekršila pravila, to je pokušaj ucene - podvukao je Štajnmajer u razgovoru sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom u Košicama.

On je naglasio da se takva ucena ne sme prihvatiti, već je potrebno suprostaviti se.

Štajnmajer je istakao da nema promene evropskog stava u vezi plaćanja ruskog gasa u evrima.

To je potvrdila i Čaputova, koja je poručila „mi nećemo promeniti naše delovanje“.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

Petkov: Kršenje ugovora i ucena

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petkov.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer „jednostrana ucena nije prihvatljiva“.

Ne koristimo se ucenama

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe da Moskva koristi snabdevanje prirodnim gasom kao sredstvo ucene, a nakon što je ruski energetski gigant Gasprom zaustavio izvoz gasa u Poljsku i Bugarsku.

Peskov je poručio da je Rusija ostala pouzdan snabdevač svojih potrošača energetskim resursima i da se ne bavi ucenama.

Takođe, Peskov nije isključio mogućnost da se i drugim zemljama, osim Poljske i Bugarske, zaustavi izvoz gasa ukoliko ga ne budu plaćale u rubljama.

On je novinarima preneo da će se na potrošače koji odbiju da plate ruski gas u roku po novom sistemu primeniti ukaz predsednika Vladimira Putina.

Upozorenje Nemačkoj

Obustava isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj je upozorenje Nemačkoj da razmisli o najavljenom embargu EU na uvoz ruske nafte, uveren je direktor Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Mario Holcner.

On je kazao da ne zna koliko je za Rusiju pametno da obustavi isporuku gasa kada se razmatra uvođenje embarga na naftu, jer time sebi uskraćuje prihode.

Zahtev Rusije da "neprijateljske države" plaćaju ruski gas u rubljama je sigurno prekretnica koja bi mogla voditi ka zaoštravanju konfrontacije, ocenio je ekonomista WIIW Vasilj Astrov.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Prema njegovim rečima, 80 odsto prihoda od izvoza je moralo biti menjano u rublje, a sada je to 100 odsto, te, kako kaže, diskusija o tome ekonomski nema mnogo smisla, već je samo simbolična.

Za Rusiju je potpuni embargo na naftu i gas postati problem, smatra Astrov, jer, kako kaže, 40 odsto prihoda ruske države dolazi iz energetskog sektora.

Holcner, međutim, ne veruje da bi potpuni embargo doveo do obustavljanja rata.

- Ne verujem da je moguće Rusiju na nešto naterati - uveren je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike