Bugarska ljuta na Rusiju: Obustava isporuke gasa je ucena!

27.04.2022

08:37

0

Sofija razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom

Bugarska ljuta na Rusiju: Obustava isporuke gasa je ucena!
petkov - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petkov.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer "jednostrana ucena nije prihvatljiva".

Petkov je naveo da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je jutros da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Povodom odluke Gasproma oglasio se ranije danas i bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, koji je novinarima rekao da je Sofija platila sve količine gasa za april i da će ruska kompanija prekršiti aktuelni ugovor ako zaustavi protok gasa.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom snabdevanjem iz Rusije u skladu sa dugoročnim ugovorom koji ističe krajem ove godine.

Nikolov je poručio da je snabdevanje gasom bugarskih potrošača i dalje zagarantovane najmanje mesec dana.

Preko Bugarske se takođe transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok do Srbije i dalje do Mađarske.

Nikolov je rekao da će Sofija razmotriti sve svoje trenutne ugovore sa Gaspromom.

- Bugarska je lojalan partner svim susednim zemljama. Bugarska nije Rusija. Kada budemo mogli, pomoći ćemo svim našim susedima - kazao je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike