Kako se obogatio Ilon Mask? Po ovim poduhvatima se značajno razlikuje od drugih milijardera

29.04.2022

07:22

0

Autor: N. Pavlović

Već na koledžu je imao zanimljive poslovne poteze

Kako se obogatio Ilon Mask? Po ovim poduhvatima se značajno razlikuje od drugih milijardera
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Put do vrha nije lak, osim ako niste član saudijske porodice ili bogati naslednik. Da bi se zaradile milijarde, potrebno je imati makar jednu ozbiljnu ideju, a onda izgraditi ozbiljnu kompaniju. Ali, Ilon Mask se razlikuje od drugih milijardera.

On je imao nekoliko zanimljivih ideja, a umesto sigurnih investicija, rizikovao je.

Ipak, u svim tim potezima, koje bi mnogi nazvali ludačkim, postojao je određeni obrazac, što ga je i načinilo najbogatijim čovekom na svetu.

AP photo
 

Mask je čovek koji želi čovečanstvo da povede na Mars, da unese revoluciju u saobraćaj svojim električnim vozilima i gradnjom podzemnih tunela, a sada se očekuju velike promene i na Tviteru.

Kako se Ilon Mask obogatio?

Maskova porodica je bila dobrostojeća. Već u mladosti je voleo kompjutere, pa je već u 12. godini dizajnirao svoju video-igru. Kada je imao 17 godina otišao je u Kanadu kako bi izbegao vojni rok u Južnoj Africi, gde je rođen. Tamo je pohađao Univerzitet Kvins u Ontariju, a 1992. prebacio se na Univerzitet Pensilvanije, gde je studirao fiziku i poslovanje.

Već tamo je okusio šta znači upuštati se u riskantna poslovanja, pošto je sa nekoliko drugara iznajmio kuću izvan univerzitetskog kampusa i pretvorio je u noćni klub.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
 

Mask se upisao na doktorske studije fizike na Stanfordu, ali je odustao posle dva dana. Tada su mladi preduzetnici počinjali da shvataju da će im više odgovarati internet kao mesto poslovanja. Mask je, takođe, želeo da okuša sreću, pa je sa bratom Kimbalom osnovao firmu "Zip2" kao onlajn poslovni imenik. Služila je kao imenik sa mapama, što je bila zanimljiva ideja sredinom devedesetih.

Braća su privukla investitore i spoljnu podršku kako bi rukovodila kompanijom koja je sklopila ugovore sa izdavačima poput "Njujork tajmsa".

"Zip2" su 1999. prodali kompaniji "Compaq", proizvođaču kompjutera, za 307 miliona dolara. Mask je dobio 22 miliona dolara od prodaje, a milion je odmah potrošio na "Meklarenov" superautomobil. Godinu dana kasnije slupao je automobil dok se hvalio njegovim ubrzanjem.

Međutim, Mask se već upustio u novi poduhvat. Sa njim se tada u vozilu nalazio Piter Til, jedan od osnivača servisa za plaćanje "Confinity". (Niko od njih nije povređen u nezgodi.) Mask je svoje milione uložio u startap onlajn bankarstva "X.com", a ove dve pomenute kompanije su se potom spojile u servis koji danas znamo kao "Pejpal". Mask je imenovan za izvršnog direktora, ali ga je Upravni odbor otpustio dok je bio na odmoru, a njegovo mesto je zauzeo Til.

AP Photo/Paul Sakuma, File
Til i Mask

- Nije dobra ideja da idete na odmor kada se u firmi događaju brojne stvari koje ljudima izazivaju stres - naveo je kasnije.

Ipak, i dalje je imao svoj udeo u "Pejpalu", pa kada ga je kupio "Ibej" za 1,5 milijardi dolara 2002, Mask je dobio 180 miliona dolara.

Idemo na Mars

Iste godine je osnovao "Spejs iks", sa ludačkom idejom da kolonizuje Mars. Cilj mu je bio da letovi u svemir budu 10 puta jeftiniji. Počeo je sa kreiranjem svemirske kapsule "Dragon" (zmaj), a tako ju je nazvao u inat svima koji su rekli da mu zamisao neće uspeti.

Naredne godine je uložio više od šest miliona dolara u kompaniju "Tesla", koja je tada bila samo skromna zamisao o električnim sportskim automobilima.

Kompanija je planirala da koristi nove litijumske baterije kako bi se unela revolucija u tu oblast. U to vreme, litijumske baterije je koristio samo mali broj elektronskih uređaja, a jedna od "Teslinih" glavnih inovacija je bila da ih sve nakupi, a tako je i nastao električni automobil sa daleko većim dometom nego što je bio slučaj kod njegovih prethodnika.

AP Photo/Paul Sakuma
Mask 2008. godine

Ipak, obe kompanije su imale težak početak. Kako je objasnio Mask, sav dobitak od "Pejpala" je uložio u "Spejs iks" i "Teslu". "Spejs iks" je imao nekoliko neuspešnih lansirnih misija, zbog čega je razmišljao da odustane od celog poduhvata, a sa druge strane, "Teslini" inženjeri su shvatili da je njihov prototip baterija zapaljiv.

- To je bilo otkriće koje bi dovelo do gašenja kompanije da problem nismo rešili - rekao je glavni tehničar Dž. B. Straubel. Osim toga, kada je nastupila ekonomska kriza 2008. godine, firma "Tesla" umalo nije bankrotirala.

Ipak, investicije su uskoro počele da se isplaćuju. Te iste 2008. godine "Spejs iks" je sklopio dogovor od 1,6 milijardi dolara sa NASA, dok je "Tesla" počeo da predstavlja svoj prvi automobil "model s".

Danas, "Tesla" kontroliše dve trećine tržišta električnih automobila u SAD, a "Spejs iks" je lider u privatnim svemirskim misijama.

Godine 2010. svemirska letelica je krenula na svoje prvo putovanje i time postala prva komercijalno izgrađena kapsula koja se uspešno vratila iz orbite.

Iako "Tesla" proizvodi manje vozila nego "Ford" ili "Dženeral motors", veoma dobro se kotira na tržištu, odnosno, na berzama. U poslednje dve godine akcije kompanije su samo rasle. Mask kontroliše veći deo tih deonica, čak i nakon prodaje akcija vrednih 12 milijardi dolara prošle godine.

Ipak, smatra se da ukoliko "Tesline" deonice padnu, pada i Maskovo bogatstvo. Procenjuje se da "Tesla" vredi oko bilion dolara, dok je vrednost "Spejs iksa" oko 100 milijardi dolara.

Drugi poduhvati

Osim toga, milijarder ulaže i u nove kompanije. Godine 2016. osnovao je "Bored Company", koja kopa tunele, i neurotehnološki startap "Neuralink", i obe kompnije vrede stotine miliona dolara.

"Bored" unosi revoluciju u infrastrukturu, a "Neuralink" pokušava da razvije implante za mozak koji bi bili povezani sa mašinama.

Mask je imao želju da se od Los Anđelesa do San Franciska izgradi tunel kojim bi se putnici prevezli za svega 30 minuta brzim vozovima.

Mask dobio dozvolu da gradi mrežu tunela ispod Las Vegasa: Šta se krije iza ovog futurističkog poduhvata? (VIDEO)

Upravo to je uvek bila glavna odlika Maskovog poslovanja - koliko god se poduhvati činili nemogućim, on nije odustajao. Nije slučajnost što je postao najbogatiji građanin na svetu.

Profimedia
 

- Mislim da je predsednik Putin bogatiji od mene. Mislim, ja ne mogu da osvajam druge zemlje i slično - rekao je Mask magazinu "Tajm" u decembru prošle godine.

Najveća avantura do sada

Mask je objavio da će kupiti "Tviter" za 44 milijardi dolara, što je njegov najveći poslovni potez. Iako se čini da je svemu pristupio krajnje ozbiljno, prvenstveno jer i sam kao stravstveni tviteraš ima zamerke na rad ove platforme, postoje kritičari koji smatraju da će možda odustati od kupovine u poslednjem trenutku.

AP Photo/Gregory Bull
 

Od objavljivanja vesti o kupovini, deonice "Tvitera" su pale na najniži nivo, a postoji zabrinutost da Mask neće imati 21 milijardu dolara u kešu i da će odlučiti da ne proda "Tesline" akcije kojima bi sve finansirao.

Na vest da bi mogao da iskoristi "Tesline akcije", te deonice su pale 12 odsto u jednom danu.

Bilo kako bilo, ne zna se tačno koje promene Mask planira da unese u "Tviter", a ima i onih koji očekuju talas otkaza u toj kompaniji.

Pretpostavlja se da će ovim potezom Mask načiniti "Tviter" privatnom kompanijom i moći će da utiče na smer kojim se kreće popularna društvena mreža. Pre nego što je saopštio da želi da kupi kompaniju, naveo je da je sloboda govora osnova funkcionalne demokratije i da je "Tviter" digitalni gradski trg na kome se diskutuje o vitalnim pitanjima za budućnost čovečanstva.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike