Mask je kupio Tviter, a sada se svi pitaju samo jedno - šta će se dogoditi sa ovom platformom?

26.04.2022

19:17

0

Autor: N. Pavlović

Dok jedni očekuju boljitak, drugi su već najavili odlazak sa društvene mreže

Mask je kupio Tviter, a sada se svi pitaju samo jedno - šta će se dogoditi sa ovom platformom?
ilon mask - Copyright AP Photo/Gregory Bull

Posle kraćeg natezanja, milijarder Ilon Mask kupio je kompaniju "Tviter" za 44 milijarde dolara.

Pretpostavlja se da će ovim potezom Mask načiniti "Tviter" privatnom kompanijom i moći će da utiče na smer kojim se kreće popularna društvena mreža.

Osnivač "Tesle" je i sam strastveni tviteraš, a u poslednje vreme je više puta napominjao kako platformi manjka slobode govora i da bi neke stvari mogle da se promene. Zbog toga je već dobio značajan broj kritičara koji su najavili da će napustiti "Tviter" ukoliko on preuzme kormilo.

Navešćemo samo neke Maskove predloge koje je izložio pre nego što je krenuo u kupovinu tehnološkog giganta.

Profimedia
 

U ime slobode govora

Milijarder sebe naziva "apsolutistom slobode govora" i kritikuje preterano oblikovanje sadržaja na društvenim mrežama.

Pre nego što je saopštio da želi da kupi kompaniju, naveo je da je sloboda govora osnova funkcionalne demokratije i da je "Tviter" digitalni gradski trg na kome se diskutuje o vitalnim pitanjima za budućnost čovečanstva.

Prema njegovom mišljenu, na platformama ne bi trebalo da se uklanjaju komentari i sadržaji koji, iako mogu biti uvredljivi, nisu nezakoniti.

- Ukoliko je to siva zona, ne brišite tvit - rekao je na nedavnoj konferenciji TED u Vankuveru.

Prema aktuelnim pravilima, "Tviter" zabranjuje svaki sadržaj kojim se poziva na uznemiravanje ili preti nekome. Osim toga, brišu se tvitovi koji šire lažne vesti o pandemiji koronavirusa, ali i nekim drugim temama.

Kritičari su zabrinuti da bi Maskova olabavljena pravila mogla da podstaknu provokatore da još više uznemiravaju određene korisnike i da će se platforma pretvoriti u mesto za širenje lažnih vesti o političkim događajima, javnom zdravlju i drugim važnim pitanjima.

Opcija "izmeni"

Svako ko je makar jednom koristio Tviter mogao je da vidi da ne postoji opcija da se izmeni tvit, što mnogima nedostaje na ovoj društvenoj mreži.

Za razliku od postova na Instagramu ili Fejsbuku, tvit nije moguće izmeniti nakon što je objavljen. Čak je i to pitanje podstaklo raspravu.

Kritičari strahuju da bi dodavanje ove opcije omogućilo korisnicima da obrišu "loše tvitove" kao da ih nikada nije ni bilo i da se tako može manipulisati ljudima.

AP Photo/Matt Rourke, File
 

Ipak, većina korisnika samo želi da ispravi svoje slovne greške, a možda bude postojala i opcija da se vidi kako je izgledao originalni post u odnosu na izmenjeni.

Otvoreni kod

Mask je rekao da softver, koji određuje koje sadržaje možemo videti na "Tviteru", treba da bude dostupan svima. Podržao je ideju da se "Tviterov" algoritam postavi na GitHub2, sajt popularan među programerima koji dele kompjuterske kodove.

Iako se smatra da bi to dovelo do veće transparentnosti, drugi kažu da se otkrivanjem "Tviterovog" složenog i komplikovanog algoritma ne bi mnogo postiglo.

Društvena mreža poput "Tvitera" svakog dana procesuira milijarde delova sadržaja. Kako i zašto određeni tvitovi postaju popularni, tj. viralni, složena je tema, toliko da se i njihovi softveraši ponekad muče da razumeju način na koji algoritam funkcioniše.

Botovi

Mask se takođe zalaže za borbu protiv botova - lažnih naloga koji su programirani da odgovaraju na tvitove o određenim temama. Maskovo poslovanje privlači veliki broj botova, kako onih koji hvale njegove aktivnosti, tako i kritičara.

Nije rekao da bi želeo da se otarasi takvih botova, ali je sugerisao da bi nešto trebalo uraditi protiv naloga koji promovišu prevare sa kriptovalutama.

Patrick Pleul/Pool via AP
 

Reklame

Skoro 90 odsto "Tviterovih" prihoda dolazi od reklama, ali se kompanija mučila da privuče oglašivače na platformu koja se često pretvara u poprište oštrih političkih prepirki.

Ukoliko firma postane privatna, neće biti pod istim pritiskom deoničara da povećava prihode od oglašivanja. Mask je rekao da bi "Tviter" trebalo da funkcioniše po sistemu pretplate.

Već je nekoliko koraka preduzeto u tom pravcu kada je prošle godine pokrenut "Tviter Blu", servis za koji se plaća 2,99 dolara mesečno za dodatne usluge, poput opcije "undo", koja omogućava da se tvitovi opozovu pre nego što budu objavljeni.

Mask je rekao da bi "Tviter Blu" trebalo da bude jeftiniji, a ukoliko ga već korisnici plaćaju, ne treba da viđaju reklame. Osim toga, istakao je i da bi kriptovalute morale biti legitimno sredstvo plaćanja.

Povratak Donalda Trampa

Mask nije zvanično otkrio da li će dozvoliti bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu da se vrati na "Tviter", pošto je proteran sa svih mogućih društvenih mreža nakon izbora 2020. godine.

Tramp je za Foks njuz rekao da je Mask dobar čovek, ali je istakao da ne planira da se vrati na tu društvenu mrežu. Umesto toga, fokusiraće se na sopstvenu platformu "Truth Social".

Pljušte kritike

Među onima koji su već počeli da se žale na Maskovo preuzimanje "Tvitera" preovladava mišljenje da će korisnici ostati bez mehanizama zaštite.

- Zabrinuti smo zbog koraka koje bi "Tviter" mogao preduzeti, a kojim bi se narušilo sprovođenje politika i mehanizama kreiranih da zaštite korisnike. Poslednje što nam je potrebno je da "Tviter" dobrovoljno okreće glavu na drugu stranu kada je reč o nasilnom govoru prema korisnicima, pogotovo onima koji su najviše disproporcionalno pogođeni, poput žena, nebinarnih osoba i drugih - navela je organizacija Amnesti internešenel.

Bilo je i onih koji su već najavili da će napustiti platformu kada Mask preuzme kompaniju jer očekuju da će "Tviter" postati mesto za širenje ksenofobije, mizoginije i drugih opskurnih sadržaja.

Sa druge strane, osnivač i nekadašnji izvršni direktor "Tvitera" Džek Dorsi rekao je da je srećan što će platforma nastaviti da služi javnoj diskusiji, iako ne veruje da bilo ko treba da poseduje tu kompaniju i da njom rukovodi.

- Treba da bude javno dobro na protokolarnom nivou, ne kompanija. Međutim, jedino Masku verujem u rešavanju ovog problema kao privatne kompanije. Verujem njegovoj misiji proširivanja svesti - naveo je Dorsi.

Profimedia
 

Bilo kako bilo, u kom smeru će tačno "Tviter" otići ne zna se, ali su pojedini političari svejedno požurili da kažu da su veoma zabrinuti.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki kazala je da je predsednik Džo Bajden već dugo zabrinut zbog velikih platformi društvenih mreža. Demokratska senatorka Elizabet Voren je navela da je prodaja "Tvitera" opasnost po demokratiju.

Republikanska senatorka Marša Blekburn je pozdravila Maskov potez rekavši da je u pitanju ohrabrujući dan za slobodu govora.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike