I Kremlj se oglasio o Maskovoj kupovini Tvitera: "Neće uspeti u svojoj nameri"

28.04.2022

18:24

0

Autor: N. Pavlović

Peskov je imao šta dakaže o ovoj društvenoj mreži

I Kremlj se oglasio o Maskovoj kupovini Tvitera: "Neće uspeti u svojoj nameri"
Ilon Maks Kremlj - Copyright Profimedia

Odluka milijardera Ilona Maska da kupi "Tviter" naišla je na velike reakcije širom sveta, a tim povodom oglasio se i Kremlj.

Kako je naveo portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, Mask neće uspeti da dovede slobodu govora na platformu kao što je obećao, dodavši da sumnja da je moguće na bilo kojoj zapadnoj društvenoj mreži izraziti "celu paletu mišljenja".

- Stav Rusije o ovoj kompaniji je zasnovan na njenim potezima prema cenzuri, selektivnim represivnim akcijama prema klijentima kompanije, na izvrtanju činjenica i njihovoj manipulaciji - naveo je Peskov.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

- Videćemo šta će se dogoditi sa novim vlasnikom. Imajući u vidu da je ovo svetska kompanija, već smo čuli mišljenja evropskih zvaničnika da neće dozvoliti apsolutnu slobodu - dodao je Peskov.

Podsetimo, Evropska unija je poručila da će Tviter "morati da se prilagodi pravilima". Šef Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da nije na Briselu da komentariše Maskovu "akviziciju sajta društvenih medija", ali je podsetio da blok sada ima stroga pravila za onlajn platforme za borbu protiv nelegalnog sadržaja.

Ilon Mask, osnivač "Spejs iksa" i "Tesle", kupio je "Tviter" za 44 milijarde dolara, a sebe je nazvao apsolutistom slobode govora. Kako je naveo, sloboda govora je osnova funkcionalne demokratije i "Tviter" bi trebalo da predstavlja digitalni grdski trg na kome se diskutuje o pitanjima vitalnim za budućnost čovečanstva.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike