Srbi su narod sa kičmom: Predsednik Vučić i Vang Ji o čeličnom prijateljstvu i trgovinskoj razmeni

28.10.2021

08:27

0

Ji se sinoć sastao sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dok je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem

Srbi su narod sa kičmom: Predsednik Vučić i Vang Ji o čeličnom prijateljstvu i trgovinskoj razmeni
Aleksandar Vučić Vang Ji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, koji boravi u poseti Srbiji.

Ji se sinoć sastao sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dok je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

-Želim još jedanput da Vam izrazim dobrodošlicu u našu zemlju i da se nadam da ćete se osećati ovde kao kod kuće. Za nas je Vaša poseta velika čast i da Vas zamolim da prenesete moje najiskrenije pozdrave velikom prijatelju Srbije, predsedniku Si Đinpingu, rekao je predsednik Vučić na početku sastanka.

Tanjug/Jadranka Ilić
Aleksandar Vučić i Vang Ji

On je rekao da se nada da će saradnja, ako je moguće, biti podignuta na još viši nivo.

-Naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije čudo što ga neretko nazivamo čeličnim. Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, baš onako kako i Srbija poštuje integritet Kine. Takođe hoću da se zahvalim na ogromnim investicijama, za mogućnost da učestvujemo u inicijativi "Put svile", rekao je predsednik Vučić. 

Predsednik je napomenuo da je u poslednjih pet godina utrostručena trgovinska razmena sa Kinom. On je preneo poziv predsedniku Kine, da čim prođe pandemija, poseti Srbiju.

 

Uvaženi gost, ministar Vang Ji, preneo je najsrdačnije pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga.

-Predsednik vrednuje prijateljstvo koje je uspostavio sa Vama lično, kao i poverenje, jer razvoj naših odnosa su bazirani na međusobnom poštovanju i obostranom interesu. Naša saradnja je u korist saradnje dva naroda, te da očuvamo osnovne principe međudržavnih odnosa i zajedno snosimo odgovornost za mir i stabilnost, kako u regionu, tako i u svetu. Ponosni smo na našu saradnju, ocenio je Vang Ji.

Ministar Momirović uručio je građevinsku dozvolu za izgradnju pruge Novi Sad do mađarske granice, što je bio početak saradnje i velikih projekata koje je predsednik Kine lično odobrio.

-To znači da mi za neki dan krećemo u izgradnju dela pruge koja će da spoji Srbiju sa Mađarskom, ali i celom zapadnom i centralnom Evropom, rekao je predsednik Vučić. 

Predsednik Srbije i Vang Ji obratili su se i posle sastanka.

-Prošli smo kroz sve te teme. U ovom trenutku imamo sa Kinom gotovo osam milijardi zajedničkih projekata, podržavamo jedni druge u međunarodnim institucijama, utrostručili smo trgovinsku razmenu u poslednjih pet godina... Kina nam je treći ekonomski partner, ali raste munjevitom brzinom... Imamo izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo. Zahvaljujem se na podršci Vang Jiu i predsedniku Siju i posebno hvala njegovoj ekselenciji da je istakao neophodnost saradnje u inovativnim u modernim tehnologijama, robotici. Uz podršku Kine, Srbija može da ide u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta, rekao je predsednik Vučić tokom obraćanja.

Srbi su narod sa kičmom

Kineski ministar istakao je da mu je zadovoljstvo da ponovo poseti lepu Srbiju.

-Za nas je Srbija jedno posebno mesto jer Kineze vezuju posebne veze sa Srbijom, jer znamo da imamo čeličnog prijatelja i milijardu i 400 miliona nas zna da ta zemlja ima izvanrednog lidera. Narod u Srbiji ima kičmu, on vrednuje emotivnu vezu i prijateljstvo. Ponosni smo što imamo tako istinskog i dobrog prijatelja, rekao je ministar Vang Ji. 

On je ponovio da će Kina i dalje podržavati teritorijalni integritet Srbije i čvrsto stajati uz srpski narod.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J.S.J-I.K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike