Studenti, dođite na praksu u Narodnu banku

26.04.2024

12:47

0

Autor: R.B.

Srpska centralna banka će i ove godine organizovati letnju prasku za akademce raznih studija

Studenti, dođite na praksu u Narodnu banku
Narodna banka Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije (NBS) će i ove godine organizovati letnju praksu od 1. jula do 30. avgusta za 29 studenata četvrte i pete godine akademskih studija u Srbiji, odnosno treće godine na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva, kao i studente državljane Srbije koji studiraju u inostranstvu na završnim godinama.

Kako se ističe iz NBS, centralna banka dvomesečnu letnju praksu za studente završnih godina organizuje kako bi im približila rad ove institucije od čijeg poslovanja zavisi stabilnost finansijskog sistema i kako bi ih upoznala s raznovrsnim funkcijama koje ta banka obavlja.

Studenti će tokom leta imati priliku da u praksi primene teorijska znanja i steknu poslovno iskustvo u oblasti centralnog bankarstva.

Rok za prijavljivanje je 17. maj 2024, a nakon tog će biti organizovana selekcija prijavljenih kandidata koji ispunjavaju osnovne uslove.

Na letnju praksu, kako se precizira, NBS će primiti do 29 studenata četvrte i pete godine akademskih studija koji studiraju na visokoškolskim ustanovama koje su dobile akreditacije Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, a koji će završetkom studija ostvariti najmanje 240 ili 300 ESPB bodova.

Biće primljeni i studenti treće godine na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva sa studijskih programa Ekonomija i finansije, Ekonomska analiza i politika, Finansije, bankarstvo i osiguranje,

Računovodstvo, revizija i finansijsko upravljanje, Poslovna analiza i konsalting, Primenjena statistika i kvantitativna analiza, Ekonometrija, Međunarodna ekonomija i spoljna trgovina i Pravo.

Za letnju praksu moći će da konkurišu i studenti treće godine studijskih programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije sa Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Matematičkog fakulteta, Informacioni sistemi i tehnologije sa Fakulteta organizacionih nauka, Informacione tehnologije u mašinstvu na Mašinskom fakultetu, kao i Arheologije, Računarske tehnike, Nove računarske tehnologije, Informacioni sistemi i Računarsko inženjerstvo na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva.

Praksa je namenjena i studentima filijala Ekonomskog fakulteta u Nišu i Kragujevcu za modul Finansije, bankarstvo i osiguranje i modul Računovodstvo i poslovne finansije.

NBS naglašava da će se na letnju praksu primati i do pet studenata državljana Srbije koji studiraju u inostranstvu na završnim godinama, na prethodno navedenim ili srodnim studijskim programima.

Uslovi za prijavu

Studenti koji žele da se prijave na letnju praksu u centralnu banku Srbije moraju da imaju prosečnu ocenu ostvarenu tokom studija najmanje 8,00 a da im apsolventski staž ne traje duže od godinu dana od dana upisa tog staža, kao i da su državljani Srbije.

Profimedia
 

 

U saopštenju se dodaje da studenti koji žele da steknu praktična stručna znanja i iskustvo, a motivisani su i da se putem dvomesečne prakse i osmočasovnog radnog vremena neposredno upoznaju s poslovanjem NBS potrebna dokumenta dostavljaju  Direkciji za ljudske resurse i organizaciona pitanja putem imejla [email protected] ili poštom, odnosno lično na adresu Beograd, Kralja Petra 12, s naznakom "Za letnju praksu".

Studenti dostavljaju biografiju i motivaciono pismo, originalno uverenje, odnosno potvrdu visokoškolske ustanove s podacima o godini studija i prosečnoj oceni, odnosno uspehu ostvarenom u toku studija (za studente iz inostranstva prevedenu na srpski jezik) ne stariju od mesec dana, kao i  uverenje o državljanstvu Srbije.

U postupku izbora studenata koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Srbiji sprovešće se testiranje, koje obuhvata proveru poznavanja osnovnih informacija o NBS, njenom delokrugu i poslovanju, znanja engleskog jezika i opšteg obrazovanja i informisanosti.

Dodaje se i da će se postupak izbora studenata koji studiraju u inostranstvu izvršiti na osnovu biografije i uspeha ostvarenog u toku studija.

Centralna banka naglašava da neblagovremeno podnete i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

NBS ističe i da će o vremenu i mestu testiranja studenti biti obavešteni putem internet stranice www.nbs.rs.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike