Nedelja usred srede: Lideri regiona uvažili zahtev Srbije, izvinjenje Zemana srpskom narodu, odlazak Đorđa Marjanovića

01.07.2021

18:52 >> 17:04

0

Protekla nedelja donela nam je i prvo izvinjenje jednog predsednika zbog bombardovanja 1999. godine

Nedelja usred srede: Lideri regiona uvažili zahtev Srbije, izvinjenje Zemana srpskom narodu, odlazak Đorđa Marjanovića
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Tanjug/AP via CTK/Roman Vondrous, ATA images, Profimedia

Nepromenjljivost granica u regionu i evropska budućnost Zapadnog Balkana bili su tema jubilarnog samita Brdo-Brioni, ali ako je nešto ostalo kao utisak ovog skupa lidera jeste da se glas Srbije čuo i poštovao! I razgovor predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO-a doneo je mir, jer je potvrđeno da KFOR ostaje na KiM u skladu sa odlukom UN.

Protekla nedelja donela nam je i prvo izvinjenje jednog predsednika zbog bombardovanja 1999. godine. Miloš Zeman je poručio: “Molim srpski narod da nam oprosti”.

I korona popušta, bolnice izlaze iz kovid sistema i očekuje se uskoro popuštanje mera, a vakcinisani će moći da putuju i u Evropsku Uniju.

Ove dobre vesti, ipak, zasenio je odlazak dva velikana. Napustili su nas Đorđe Marjanović i reditelj Božidar Nikolić.

Zaključci samita Brdo-Brioni kao kompromisno rešenje

Na brdu kod Kranja održan je jubilarni 10. po redu, samit u okviru procesa Brdo-Brioni. Okupili su se lideri zemalja Zapadnog Balkana i zvaničnici Prištine, kako bi razmenili mišljenja i usvojili zaključke kojim se potvrđuje posvećenost zemalja regiona proširenju Evropske unije.

Zbog protivljenja Srbije usvojena deklaracija ne sadrži temu o promeni granica u regionu, koja je postojala u predlogu zaključaka.

Tanjug/Daniel Novaković

Slovenački predsednik Borut Pahor, koji je bio i domaćin Samita, ocenio je da je sa sastanka poslata poruku Evropi da gleda na region kao na celinu. Na samitu je bilo i prekora i povišenih tonova i nesporazuma, ali su se lideri regiona, na kraju, ipak saglasili, a pojedini delovi iz prištinske agende morali su da budu “ispušteni”.

Stoltenberg potvrdio: Misija KFOR-a u okviru smernica UN

Pravo iz Slovenije, predsednik Srbije otputovao je put Brisela, gde se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Najvažnija tema bila je misija KFOR-a. Predsednik Vučić prethodno je bio upozorio da jedan od najvećih sila na svetu planira da zatraži povlačenje ove misije sa KiM. Stoltenberg je potvrdio da KFOR funkcioniše u okviru mandata i smernica UN.

-Bilo kakva promena u misiji KFOR-a mora da bude dogovorena konsenzusom svih 30 saveznica. Pozdravljam posvećenost NATO saveznica da daju vojnike i da nastave da podržavaju KFOR slanjem vojnika u naše misije, zaključio je Stoltenberg.

Profimedia

Predsednik Srbije izjavio je posle sureta da je zadovoljan što je mogao čuti od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenbera što fokus KFOR-a da se čuva bezbednost ostaje u istom mandatu.

pročitajte još

Nakon susreta sa Stoltenbergom, predsednik Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kojem je ponovio stav da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom. Lajčak je izrazio zahvalnost na prilici da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovara o razvoju situacije u vezi sa dijalogom i odnosima EU i Zapadnog Balkana između njegovih poseta sedištu NATO i Češkoj.

Izvinjenje predsednika Češke Zemana

Nakon Brisela, predsednik Srbije otputovao je u Prag u dvodnevnu zvaničnu posetu, a tamo ga je srdačno dočekao predsednik te zemlje Miloš Zeman. Ovaj susret ući će u istoriju po gestu Vučićevog domaćina.

-NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao je predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksnadrom Vučićem u Pragu.

On je na zajedničkoj konferenciji preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, te zamolio za oproštaj navodeći da se ovim rešio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous

Predsednik Vučić zahvalio je českom predsedniku na gostoprimstvu i rečima koje je uputio Srbiji, te mu poručio da nikada neće zaboraviti reči koje je posvetio našoj zemlji.

Odbori SNS traže Stefanovićevu smenu, on izbegava odgovor

Tanjug

Opštinski odbori SNS u Beogradu pokrenuli su inicijativu za smenu aktuelnog ministra odbrane, a bivšeg prvog čoveka srpske policije Nebojše Stefanovića sa mesta predsednika Gradskog odbora SNS Beograd. To su, za sada, učinili opštinski odbor SNS Voždovac, Vračar i Stari grad, a i ostali odbori bi trebalo da održe sednicu na kojoj će se izjasniti o tome ko sve iz rukovodstva Gradskog odbora treba da bude smenjen. Povod za ovakvu inicijativu su, pre svega, afera prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ugrožavanje njegove lične bezbednosti. Prethodno je ovakav predlog izneo član Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Ministar Stefanović prethodnih dana nije se oglašavao ovim povodom, a danas je, na novinarsko pitanje da li smatra da treba da podnese ostavku, izbegao direktan odgovor, napomenuvši da će o svemu razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Dobre vesti u borbi protiv koronavirusa

Epidemiološke mere i vakcinacija daju rezultate, pa broj zaraženih na dnevnom nivou značajno pada, a bolnice izlaze iz kovid-sistema i počinju da primaju redovne pacijente.

Naime, očekuje se da privremena kovid bolnica u Štark areni bude zatvorena do kraja nedelje. KBC “Dr Dragiša Mišović”, je izašao iz kovid sistema i biće dežuran dok KBC “Zemun” ne otvori vrata za nekovid pacijente. Nakon 426 dana i oko 3.000 pacijenata na Odeljenju intenzivne nege Klinike u Nišu nema obolelih od kovida.

Dok korona ne bude pobeđena, stiže i vest da je ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrdio kvalitet vakcine proizvedene u “Torlaku” i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina “sputnjik V”.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, međutim, da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji, i apelovala na njih da se vakcinišu, ističući da, ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, nećemo moći da se otvaramo za normalan život. Epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio da 21. jun još nije fiksiran datum posle kog bi mogla da budu dozvoljena veća okupljanja kao što su festivali i proslave, već da taj datum može da bude pomeran u skladu sa epidemiološkom situacijom.

pročitajte još

Zahvaljujući pozitivnom trendu kada je reč o novozaraženima, uskoro ćemo moći i u zemlje EU.

Naime, ambasadori zemalja članica Evropske unije podržali su danas preporuku Evropske komisije da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja, koji su primili potrebne doze vakcina protiv kovida-19 odobrene na evropskom nivou. Proširena lista mogla bi da bude gotova već u petak, i na njoj bi trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Premeštanje Radovana Karadžića iz Haga

Profimedia

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić biće premešten u zatvor u Velikoj Britaniji, gde će nastaviti da služi kaznu. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je da je Britanija prihvatila da Karadžić, koji je 2019. pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, prenosi Rojters. Odluka je doneta u utorak, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 2004. godine.

Nemački mediji upozoravaju da bi Radovan Karadžić mogao da bude životno ugrožen kada ga po odluci Haga prebace u britanski zatvor u kojem su islamisti, a njegovi advokati smatraju da bi Finska bila najbezbednija zemlja za izdržavanje kazne.

Kada Karadžić bude prebačen u Veliku Britaniju na odluženje kazne doživotnog u zatvora, u pritvoru Haškog tribunala ostaće samo general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i penzionisani general MUP Srbije Sreten Lukić. Ratko Mladić čeka izricanje drugostepene presude žalbenog veća Mehanizma. Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Sreten Lukić je osuđen na 20 godina zatvora i do januara ove godine je kaznu izdržavao u Poljskoj, koja ga je tada vratila Hagu, jer je maksimalna kazna zatvora u toj zemlji 15 godina, koliko je Lukić već izdržao.

Nećemo više čuti “Zvižduk u osam”: Preminuo Ðorđe Marjanović

ATA Images

Slavni pevač Ðorđe Marjanović preminuo je u 90-oj godini. Bio je velika, možda i najveća jugoslovenska i srpska muzička zvezda čija je karijera trajala duže od pola veka. Prvu ploču “Muzika za igru”, objavio je 1959. godine i ona je prodata u 11.000 primeraka. Karijeru je nastavio u Sovjetskom savezu, gde je doživeo nesvakidašnju slavu. Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike, a ostao je upamćen po brojnim hitovima, među kojima su “Zvižduk u osam”, “Lazarela”, “Romana”, “Moje ludo srce”… Od publike se oprostio u maju 2004. godine, koncertom u Centru Sava.

Napustio nas je i reditelj Božidar Nikolić

Slavni jugoslovenski reditelj, direktor fotografije i snimatelj Božidar Nikolić, preminuo je u Beogradu u 80. godini. Režirao je neka od kultnih ostarenja poput “Balkanskog špijuna”, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, “Tri karte za Holivud”, “Balkanska braća”, “U ime oca i sina”. Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju “Tamna strana Sunca”. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike