Predsednik razgovarao sa Stoltenbergom: "Srbija je 100 odsto posvećena dijalogu" (FOTO)

17.05.2021

16:19 >> 17:46

0

Autor: M. I.

Vučić je naveo i da će zamoliti Stoltenberga da založi svoj uticaj da ne dođe do povlačenja Kfora sa Kosmeta

Predsednik razgovarao sa Stoltenbergom: "Srbija je 100 odsto posvećena dijalogu" (FOTO)
Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji dve strane i o misiji Kfora na Kosovu i Metohiji.

pročitajte još:

Posle sastanka, Vučić i Stoltenberg se obraćaju na konferenciji za medije.

Profimedia

Vučić: Stoltenberg dao jasan odgovor o važnosti Kfora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je dao jasan odgovor o očuvanju mira i stabilnosti.

– Imali smo odredenih pitanja o odredenim nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, vec u celom regionu – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je preneo da je sa Stoltenbergom razgovarao o mnogim pitanjima od značaja za region, a i o svim pitanjima u vezi sa Kosovom i odnosu Beograda i Prištine, donjem vazdusnom prostoru i procesu dijaloga.

Vučić je rekao da je ukazao na to da je Srbija posvećena sto posto procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da dođe do kompromisa u dijalogu pod okriljem EU.

On je izrazio očekivanje da ćemo za to imati to dovoljno snage da završimo proces pozitivno, i da očuvamo mir i stabilnost, a da se izbegnu nasilje i incidenti.

On je izrazio veliku zahvalnost Stoltenbergu jer je uvek spreman na razgovor o svemu što je važno za Srbiju i kad god imamo probleme otvoren je za razgovore o teskim pitanjima iz regiona kako bi se situacija smirila.

Profimedia

Stoltenberg: Dijalog najbolja platforma za rešenje

Dijalog je najbolja platfrma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve, istakao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

– NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Pištine. Dijalog najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno – rekao je on.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu posle sastanka , preneo da je razgovarano o mnogim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

On je kazao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

NATO je, istakao je on, posvećen izgadnji snažnog partnerstva sa Srbijom.

Profimedia

Stoltenberg je naglasio da NATO poštuje neutralnost Srbije.

– Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a partnerstvo može doneti benefite građanima Srbije – podvukao je on.

Podsetio je da NATO sa Srbijo radi na reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, kao i da Srbija radi sa NATO na obuci iračkih vojnih lekara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike