Usvojene izmene Zakona o lokalnim izborima

23.04.2024

10:10

0

Autor: 24sedam

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima treba da omoguće da se lokalni izbori održe 2. juna, istovremeno sa beogradskim izborima

Usvojene izmene Zakona o lokalnim izborima
Copyright Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Poslanici Skupštine Srbije na današnjoj sednici izglasali su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima. 

Skupština je usvojila Predlog zakona o lokalnim izborima, i to sa 165 glasova "za" i 26 "protiv", dok je uzdržano bilo dvoje, a nije glasalo 11 od prisutna 204 poslanika.

Zakon će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima su se našle u skupštinskoj proceduri zahvaljujući potpisima 184 poslanika vladajuće većine, kao i poslanika Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije - Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, samostalnih poslanika Pokreta slobodnih građana, kao i poslanika SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija. 

Rasprava trajala 11 sati

Poslanici su sinoć završili raspravu o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima koje treba da omoguće da se lokalni izbori, i to u onim lokalnim samoupravama u kojima nisu bili u decembru, održe 2. juna, istovremeno sa beogradskim izborima koji su već raspisani za taj datum, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima koji su vođeni između vlasti i opozicije.

Rasprava koja je trajala jedanaest sati protekla je mirno i poslanici su uglavnom govorili o izborima, a na inicijativu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, vlast i opozicija su razgovarali i o preporukama ODIHR-a i zahtevima opozicije koji su se ticali poboljšanja izbornih uslova.

Poslanici vladajuće koalicije su istakli da su oni pokazali dobru volju i suštinsku želju za dijalogom, ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike