Kako je reditelj Božidar Nikolić promenio život Bredu Pitu: Od 400 glumaca na kastingu odabrao baš njega

01.07.2021

10:16 >> 17:07

0

Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored slavnog glumca našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić...

Kako je reditelj Božidar Nikolić promenio život Bredu Pitu: Od 400 glumaca na kastingu odabrao baš njega
Copyright Bred Pit Profimedia

Slavni jugoslovenski reditelj, direktor fotografije i snimatelj Božidar Nikolić, preminuo je danas u Beogradu u 80. godini.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju “Tamna strana Sunca”.

Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u “Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život.

– Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u “Metro Goldvin Majeru”, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, “Tamna strana Sunca”, nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim – rekao je Nikolić svojevremeno za “Novosti”.

Twitter/Cafe del Montenegro
@cafemontenegro

Kako je ispričao jednom prilikom u intervjuu, smatrao je tada da je za njegov prvi film prava adresa Amerika, jer je u Holivudu centar filmske industrije.

– Nudili su mi iskusnije glumce, ali sam u Pitu osetio nešto. Dobio je redni broj 12 od ukupno 400 kandidata. U svesku sam zapisao Bred Pit – Dobro izgleda… Dosad najbolji vizuelno… Kakav je glumac? Moram još jednom da ga vidim. Kasting direktorke nisu htele njega. Lobirale su za drugog glumca jer je snimio više od 20 filmova. Meni se s njim nije išlo preko okeana, a s Bredom bih išao i na kraj sveta. Kada sam mu rekao da sam izabrao njega, Pit je, ne rekavši ni laku noć, otrčao do prvog travnjaka, gde je počeo da skače od sreće i pravi kolutove na zemlji – kazao je za “Kurir”.

Twitter/Cafe del Montenegro
@cafemontenegro

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike