Doneta zajednička deklaracija u Kranju: Bitno je brzo proširenje EU na ceo Zapadni Balkan (FOTO)

17.05.2021

06:54 >> 16:23

0

Autor: J.B.O./J.S.J.

U zajedničkom saopštenju pozdravlja se usvajanje EU Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan

Doneta zajednička deklaracija u Kranju: Bitno je brzo proširenje EU na ceo Zapadni Balkan (FOTO)
Copyright Tanjug/Nebojša Tejić

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni je završen, a trajao je duže nego što je planirani zbog usaglašavanja zaključaka.

Kako su mediji objavili predsednica takozvane države Kosovo Vljosa Osmani i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović najoštrije su napali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rasprava je počela jer su učesnici samita već na startu preduzeli inicijativu da se usvoje zaključci po kojima su granice u našem regionu nepromenjive, a čemu se Vučić unapred usprotivio.

Sastanku, koji se odvijao iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik DŽaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani.

U zajedničkom saopštenju pozdravlja se usvajanje EU Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan iz oktobra 2020. godine, kao i činjenica da je, kako se navodi, propraćen značajnim finansijskim resursima.

Instagram/buducnostsrbijeav

U dokumentu se naglašava da, kao integralan deo Evrope, Zapadni Balkan ima prava i obaveze da prati razvoj država članica EU “koliko je to moguće, olakšavajući pristup Uniji.”

Lideri Brdo-Brioni procesa saopštili su da se zalažu za zajedničku stratešku viziju Evrope i podvukli posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobrosusedske odnose.

– Zapadni Balkan je deo Evrope i ujedinjenje Evrope nije kompletno bez Zapadnog Balkana. Sa članstvom u EU, granice između država članica postaju manje važne, što stvara širi prostor za koegzisteciju i pluralitet nacionalnih interesa – stoji u dokumentu.

– Proširenje EU na Zapadni Balkan jeste novi politički, bezbednosni i ekonomski interes EU, geopolitička nužnost i veliki politički preduslov za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope – navodi se u deklaraciji.

Apsorpcioni kapacitet EU je, kako se dodaje, dovoljan da prihvati ZB kao nove članice.

– Pozivamo EU da vrlo uskoro ubrza proces pridruživanja i uključi u Uniju čitav Zapadni Balkan, imajući u vidu napredak koji je svaka zemlja postigla – poručuju lideri.

Instagram/buducnostsrbijeav

Oni su iskazali jasan stav po pitanju zalaganja za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, bez daljeg odlaganja.

Lideri su apelovali i da se utvrde identiteti oni koji su nestali tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije, istraže okolnosti njihovih nestanaka a počinioci izvedu pred lice pravde, sa ciljem da se doprinese trajnom pomirenju, miru i stabilnosti.

Što se tiče izazova pandemije kovid-19 i njenih ekonomskih i socijalnih posledica, naglasili su potrebu da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu trenziciju koja će voditi održivom razvoju i ponuditi prilike mlađim generacijama.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo – Brioni, Srbija prihvatila predložene zaključke.

On je kazao da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

– Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom – preneo je Vučić.

Kazao je da je bilo i mnogo stvari o kojima nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica o čemu nije bilo saglasnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike