Čuveni nemački reditelj Frank Kastorf režira u BDP: U planu su velika dela

14.05.2021

11:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova saradnja je kruna organizacije delovanja ovog teatra od kada je za upravnika postavljen Jug Radivojević

Čuveni nemački reditelj Frank Kastorf režira u BDP: U planu su velika dela
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Jedan od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja Nemac Frank Kastorf će sledeće godine u junu mesecu režirati predstavu u Beogradskom dramskom pozorištu, saopšteno je danas u toj ustanovi.

Ova saradnja je kruna organizacije delovanja BDP-a od kada je za upravnika tog teatra postavljen Jug Radivojević.

24sedam/ Katarina Mihajlović

U Beogradskom dramskom su u sezoni 2020/2021 već režirali, između ostalih, Ivica Buljan, Tomi Janežič, Sebastijan Horvat, Diego de Brea, Lenka Udovički, Bon Park…

Prema rečima Juga Radivojevića, u dosadašnjim razgovorima o saradnji govorilo se o Dostojevskom, jer su Kastorfove adaptacije njegovih dela jedne od najznačajnijih i najboljih u Evropi. „Božanstvena komedija“ Dantea Aligijerija takođe predstavlja izuzetnu inspiraciju, i ovo delo bi u njegovom čitanju bila velika provokacija na našim prostorima. Moguće je i da će neki od mnogih nobelovaca kojima se Frank bavi biti tema, možda čak i naš Ivo Andrić. Spisak nije zaokružen, ali saradnja ide u tom pravcu, kako je naglasio Radivojević, dodajući da je Kastorf majstor rada na velikim klasicima, ali s druge strane ume da se na podjednako kvalitetan način bavi i savremenim autorima.

Frank Kastorf je rođen u istočnom Berlinu 17. jula 1951. godine. Studirao je režiju na univerzitetu Humbolt u Berlinu, gde je prvobitno radio kao dramaturg u pozorištu Senftenberg, a kasnije i kao reditelj u pozorištu Brandenburg. Od 1981. godine, pa sve do politički motivisanog otpuštanja 1985, bio je na čelu dramske sekcije pozorišta Anklam.

Narednih godina postavljao je komade Garsija Lorke, Getea, Šekspira, Lesinga, Lenca, Ibzena, Brehta i nekoliko scenarija Hajnera Milera u različitim gradskim pozorištima širom istočne nemačke (Hale, Gera, Karl-Marks-Štat), a od 1988. njegove predstave igrale su se i u zapadnoj Nemačkoj i Švajcarskoj. Od 1990. do 1992. godine, bio je reditelj u nemačkom teatru u Berlinu (Deutsches Theater).

24sedam/ Katarina Mihajlović

Između 1992. i 1993. godine, Frank Kastorf dolazi na poziciju umetničkog direktora čuvenog pozorišta Folksbine (Volksbühne), na Trgu Roze Luksemburg u Berlinu, u kom je njegova predstava „Razbojnici“ već uveliko bila simbol nepokolebljivog savremenog pozorišta devedesetih godina. Pod njegovim vođstvom Folksbine teatar je postao renomirana i svetski poznata institucija koja je imala ogroman uticaj na nemačko pozorište i čije predstave su obišle sve svetske kontinente.

Frank Kastorf je radio i kao gostujući reditelj u drugim pozorištima i operama u gradovima kao što su Bazel, Hamburg, Minhen, Stokholm, Beč, Cirih, Kopenhagen, Sao Paulo, Štutgart i Pariz. Tokom perioda od 25 godina postavio je više od 100 predstava od kojih je neke i ekranizovao, među kojima su „Zli dusi“ i „Idiot“ od Dostojevskog.

Njegov rad oscilira sa tenzijama između istočne i zapadne strane, što se i vidi kroz njegovo izučavanje Dostojevskog, Tenesi Vilijamsa i Judžin O’Nila, kojima je posvetio brojne predstave. Najviše je radio klasična dela, ali je neretko i odstupao od njih. 2013. godine, povodom 200. godišnjice rođenja Riharda Vagnera, režirao je čuvenu kontroverznu predstavu „Prsten Nibelunga“ (dirigent je bio Kiril Petrenko, a za scenografiju je bio zadužen Aleksandar Denić).

24sedam/ Katarina Mihajlović

Od završetka svog mandata u pozorištu Folksbine u avgustu 2017, Frank Kastorf radi kao „frilens“ reditelj, ili kako on to voli da kaže „kao skitnica i palikuća“. Različiti članovi njegove stare Folksbine grupe putuju sa njim.

Frank Kastorf dobio je mnoge prestižne nagrade za svoj rad kao pozorišni i scenski reditelj. Neke od njih su: Fric-Kortner nagrada, Pozorišna nagrada grada Berlina, Nestroj nagrada, nagrada Međunarodnog pozorišnog Instituta, Šilerova nagrada, Nagrada za poseban doprinos kulturi Grada Berlina, Zlatni lovorov venac na festivalu MESS, nagrada Fridrih Luft, Der Faust nagrada, Velika umetnička nagrada grada Berlina. Kastorf je član Berlinske akademije umetnosti, Nemačke akademije scenskih umetnosti i punopravni član Bavarske akademije lepih umetnosti.

Pročitajte još

Njegovo poslednje i veoma značajno izvođenje u Folksbine teatru je „Faust“ u trajanju od sedam sati. Faust predstavlja 15. Kastorfovu predstavu koja je bila predstavljena na Berlinskim pozorišnim susretima. Ono što sve njegove produkcije imaju zajedničko su nezaustavljiva podrivajuća snaga kojom reditelj provocira sve, pa i samog sebe. Njegove istine su kontradiktorne, a pozorište je naročito zgodno za izražavanje tih činjenica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike