Nova premijera u BDP: Groteskna slika demokratije

12.05.2021

13:56

0

Smeh će provejavati, ali će u isto vreme, postati gorak. U tom segmentu se rado setim Gogoljeve rečenice sa početka Revizora: Ne krivite ogledalo što vam j

Nova premijera u BDP: Groteskna slika demokratije
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Premijera predstave “Demokratija” u režiji Veljka Mićunovića biće izvedena 15. maja u Beogradskom dramskom pozorištu.

Govoreći o ovom komadu Josifa Brodskog, reditelj je na današnjoj konferenicji za medije istakao da priča kreće iz jedne gotovo gogoljevske situacije – naloga da je u jedno društvo potrebno implementirati demokratiju.

– Ta država je utopistička, kako oni vole da je zovu, a mi svedočimo jednom setu scena i poglavlja na putu demokratizacije jednog društva. Da li je ona moguća danas, u sistemu vrednosti koji je postao amoralan i gotovo voajeristički kada posmatramo sve te situacije, a možda ni ne sluteći kako one postaju deo nas i koliko nas uzimaju i tiču nas se – objašnjava Mićunović.

Veljko Mićunović
24sedam/Katarina Mihajlović

Ističe da ono što izlazi iz tkiva ove predstave i teksta je da ona pokušava da svakom od nas servira da je potrebno da krene od čišćenja svog dvorišta, jer je tu negde početak problema – da svako od nas preuzme deo krivice.

– Pozabavili smo se groteskom koja je jedan jako atraktivan žanr i zato mislim da smo u tome uspeli i da će baš zbog prepoznavanja gledalaca u njima biti i duhovita. Taj smeh će provejavati, ali će u isto vreme, kako to inače groteska nalaže, postati gorak. U tom segmentu se rado setim Gogoljeve rečenice sa početka “Revizora”: “Ne krivite ogledalo što vam je lice ružno”. Tako razmišljamo o demokratiji i njenim postulatima – da li su oni danas primenljivi i da li je zloupotrebljavamo, da li se samo busamo u prsa demokratijom, a zapravo ne činimo ništa konkretno, i da li je ona u nekim segmentima zapravo prevaziđena – pita reditelj.

Kako objašnjava, akteri su predsednik i ministri jedne države, koji su izgradili jedan sistem koji je trajao mnogo stotina godina i zato dolazi ta naredba implementacije demokratije. Priča prati razvijanje tih likova, ankcioznost, bes, i surovu mašinu koja ih melje.

– Tema je svevremena, mislim da smo dužni Brockom da sve ovo posmatramo jako široko. Nije ovo priča koju prepoznajemo samo u Srbiji, ili eks jugosloevnskim prostorima, već duboko seže i u Evropu i Ameriku. Paradoks demokratije verovatno leži u tome što “sebe smatra za Dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo”. Pojedinac se tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati. Sve šanse su na strani protivnika. Moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu. Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna – zaključuje Mićunović.

24sedam/Katarina Mihajlović

Glavne uloge u komadu igraju – Ozren Grabarić, Ivana Nikolić, Gabor Pongo, Tamara Aleksić i Arpad Mesaroš.

Glavni glumac, Grabarić, zadovoljan je što se u istoj sezoni vraća u BDP nakon uspeha sa komadom “Ružni, prljavi, zli” u režiji Lenke Udovički.

– U ovom pozorištu se dešavaju neke zaista izvanredne predstave, toliko regionalnih reditelja prolazi kroz kuću da je to impresivno – kaže i dodaje da je srećan što i ovde ima međunarodnu saradnju, odnosno u ekipi su i dva mađarska umetnika, koje je posebno pohvalio.

Ozren Grabarić
24sedam/Katarina Mihajlović

– Jedino je važno znati u samom umetničkom procesu rada, kao i inače u životu i temi drame, da moramo biti oprezni sa slobodom. Nije dobro kad je ima previše, ni premalo, već je neophodno da bude prisutna taman onoliko koliko nam treba – zaključio je vodeći glumac u novoj predstavi.

Glumica Tamara Aleksić kaže da je u ovom procesu osetila pravo zajedništvo kao nikada pre, i da je rad na ovakvoj predstavi razlog zašto se ona bavi glumom i dramskim umetnostima.

– Milina je biti na sceni sa beskrajno talentovanim kolegama glumcima, kao i svima van pozornice, zaista sam uživala. Emituje se tako divna energija kroz naše probe, koja se snažno oseća svake sekunde – ističe glumica.

24sedam/Katarina Mihajlović

Ivana Nikolić se veoma raduje što se konačno vraćaju na Malu scenu, koja joj je veoma nedostajala, jer ima tu posebnu atmosferu kao malo koja pozornica u gradu.

– Mi našu predstavu kao i druge komade u ovo vreme zovemo – “Mala Jugoslavija”, jer svaki projekat okuplja umetnike iz čitavog regiona. Naše novo iskustvo predstavlja individualan rast svih nas – naglasila je Nikolić.

Pročitajte još

Autor dela “Demokratija” Josif Aleksandrovič Brodski (1840-1996), bio je ruski pesnik i esejista jevrejskog porekla, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike