Sedam kobnih grešaka: Nije naivno, izbegnite tragediju!

06.12.2023

08:00

0

Ne postoji način da se predvidi kada će izbiti požar, ali svest o opasnosti može vam pomoći da budete oprezniji

Sedam kobnih grešaka: Nije naivno, izbegnite tragediju!
Ilustracija - Copyright Profimedia

"Tragedija u plamenu", "Žena stradala u buktinji", "Telo muškarca pronašli vatrogasci", "Bračni par stradao u požaru"...

Ovo su samo neki od naslova poslednjih mesec dana. Kako je došlo hladnije vreme, mnogi pokušavaju da se zagreju. Dodatna svetla, sveće i grejna tela zagrevaju vazduh, ali te iste stvari mogu prouzrokovati kućne požare.

Ne postoji način da se predvidi kada će izbiti požar, ali svest o opasnosti može vam pomoći da budete oprezniji. Neki od potencijalnih uzroka su van vaše kontrole poput onih koji se nalaze u samim strukturama kuća, ali neke od uzroka možete kontrolisati.

Vatrogasci otkrivaju neke od svakodnevnih navika koje mogu dovesti do požara, a ovo je sedam najčešćih.

1. Kuhinjski požari

Kuhinjski požari su glavni uzrok požara u kućama. Prema Nacionalnoj agenciji za zaštitu od požara, rerne i ringle bez nadzora izazivaju gotovo polovinu kućnih požara.

2. Loši vodovi i neispravna električna oprema

Da li su vaša svetla zamućena kad ih uključite? To bi moglo da znači da su strujna kola preopterećena, ili da su žice kroz koje prolazi struja pohabane. Ako primetite treperenje prilikom korišćenja više elektronskih uređaja istovremeno, obratite se električaru da proveri električne instalacije u vašem domu. Nemojte preopterećivati utičnice ili sisteme za napajanje, instalirajte zaštitnike za visok napon tamo gde priključujete više uređaja.

3. Izvori grejanja

Izvori grejanja poput grejalica i dimnjaka doprinose velikom procentu kućnih požara. Grejalice izazivaju dva od pet požara vezanih za grejnu opremu, kao i veliki broj smrti i povreda. U mnogim slučajevima, grejna tela su priključena na strujni ili produžni kabl i izazivaju pregrevanje. Pored toga, kada se drže blizu tapacirunga, posteljine i drugih zapaljivih materijala, mogu da izazovu vatru. Ako koristite grejalice ili slična grejna tela, postarajte se da budu priključena u utičnicu koja može da se nosi sa njihovom snagom i stavite ih u otvoreno područje. Ako imate dimnjak, pravilno ga očistite pre grejne sezone.

Unsplash
Ilustracija

4. Jelke

Novogodišnje lampice i suve stabljike jelki čine strašnu mešavinu pod pogrešnim uslovima. Jelka može da izazove požar koji se brzo i širi. Ako imate prirodnu jelku, redovno je zalivajte i isključite lampice kada je jelka bez nadzora.

Tanjug/Branko Lukić
Tragični požar u Čačku

5. Pušenje

Požari najčešće počinju u spavaćim i dnevnim sobama, ali i u delovima kuće gde pušite cigarete. Bez obzira da li pušite unutra ili napolju, uverite se da su pepeljare potpuno ispražnjene pre nego što odete. Sa uređajima za elektronske cigarete, pazite na pregrevanje baterija koje mogu biti odgovorne za požare. Pazite na uređaje za pušenje dok se pune. Mnogi, mahom stariji ljudi, stradali su tako što su zaspali sa upaljenom cigaretom.

6. Deca

Radoznala deca bez nadzora mogu da se igraju sa upaljačima i šibicama, a zbog toga se desi na desetine hiljada požara godišnje. Većinu njih izazivaju deca mlađa od 10 godina koja su bez nadzora u kući, ali veliki broj se dešava i napolju kada deca pale otpad ili biljke. Učite decu o zaštiti od požara i držite šibice, upaljače i druge zapaljive materijale van njihovog domašaja.

7. Zapaljivi proizvodi za domaćinstvo

Stvari kao što su hemikalije za čišćenje, gorivo, boje i benzin su zapaljivi kada se nalaze blizu izvora toplote. Ove predmete držite dalje od vrućine, plamena, električnih izvora i držati ih dalje od domašaja dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike