Stravični prizori od kojih zastaje srce: Živi izgoreli u požarima, tela im uništila vatrena stihija do neprepoznatljivosti!

05.02.2022

19:45

0

U razmaku od nekoliko dana, dogodila su se dva požara sa fatalnim ishodom

Stravični prizori od kojih zastaje srce: Živi izgoreli u požarima, tela im uništila vatrena stihija do neprepoznatljivosti!
požar - Copyright Foto: Pixabay, Profimedia, 24sedam/Goran Sivački, Instagram Printscreen

Od početka 2022. godine u Srbiji se dogodio veliki broj požara, a u nekim od njih, na žalost, nisu intervenisali samo vatrogasci, već su na teren izašle i ekipe Hitne pomoći koji su na licu mesta mogle samo da konstatuju smrt nekoliko osoba koje je vatrena stihija bukvalno progutala.

U razmaku od samo nekoliko dana, desila su se dva požara sa fatalnim ishodom - jedan u Obrenovcu, a drugi na Savskom vencu. U sedmici za nama izbio je požar i u manastiru Svete Trojice kod Ljubovije, ali je prošao bez žrtava.

U požaru koji se dogodio danas u Ulici Dijane Budisavljević na Savskom vencu stradao je S.N. (63) policajac u penziji. Naime, on je živeo sam, a sumnja se da je nešto radio oko struje i najverovatnije tako izazvao požari i ugušio se. Takođe, vatrenoj stihiji je "pripomogla"  i hrpa novina koja se nalazila u kući. Kako je komšinica B. J. istakla, oni su pokušali da ga dobiju na mobilni telefon, ali se nije javljao. 

- Komšija je odmah pozvao vatrogasce koji su stigli u rekordnom roku, kao i policija i Hitna pomoć. Vatrogasci su razbili vrata kuće, a kada su ušli imali su šta da vide. Čovek se ugušio od dima. Mi smo pokušali da ga zovemo, ali on se nije javljao na telefon - kaže B. J. 

Požar na Novom Beogradu/llustracija, Foto: 24sedam/Goran Sivački
 

Užas kod Grabovca

Devojčica iz Grabovca kod Obrenovca preminula je od posledica opekotina zadobijenih u požaru. Kako je rečeno u MUP-u, devojčica je zadobila opekotine kada se zapalilo ćebe u dečjem krevetu koji se nalazio u blizini grejnog tela.

- Video sam plamen koji je zahvatio krevetac. Ćerka je bila u njemu. Uzeo sam ga i izneo u dvorište. Dete sam uvio u ćebe i odveo u bolnicu", ovako je policiji i lekarima na Institutu za majku i dete ispričao S. R. otac tragično stradale devojčice kojoj su opekotine zahvatile 100 posto kože.

Opekotine šaka konstatovane su ocu nastradale devojčice koji je nakon ukazane pomoći upućen na kućno lečenje. 

- Otac je primljen u Institut za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Njemu su konstatovane opekotine drugog stepena ruku - pišu beogradski mediji.

Požar u Obrenovcu, 24sedam/Ljubica Stanković
 

Izgoreo kineski tržni centar

Svetlane P. (58), stradala je u požaru koji je izbio 2. decembra 2021. godine u kineskom tržnom centru u Obrenovcu, kada je objekat veličine oko 600 metara kvadratnih zahvatila vatrena stihija. Osim Svetlane, žrtva požara je i Valentina L. (53), koja je bila zaposlena u ovom tržnom centru.

Valentinino telo prepoznao je suprug i nalazilo se ispod lima. On je zajedno sa ostalim članovima porodice, danima bio ispred izgorelog objekta, kao i članovi Svetlanine porodice, pošto su se njih dve u tim trenucima vodile kao nestale.

Izoreo kineski TC, Foto: 24sedam
 

Naime, tog kobnog dana, Svetlana je otišla do Doma zdravlja, kako bi se testirala na koronavirus. Čekajući rezultate iz kovid ambulante, uputila se u kineski tržni centar, kako bi pazarila i odatle se više nije vratila. Sumnja se, da je vatrena stihija krenula iz jedne radnje, u kojoj su se, navodno, zapalile novogodišnje lampice.

Jednom preživela vatrenu stihiju

Meštani Rojkovca, navode da je Svetlana jednom uspela da preživi vatrenu stihiju i izbegne smrt u firmi, u kojoj je bila zaposlena, a da ovog puta, nije imala sreće, budući da je buktinja "progutala" kineski tržni centar.

- Bila je divna žena, prava domaćica i dobra komšinica. To je strašna smrt i ne daj Bože nikome. U novinama smo pročitali, kako je navodno, otišla da kupi ćerci jelku, baš u tu kinesku robnu kuću. Međutim, Svetlana ima odraslu ćerku, kojoj nije potrebna jelka. To što je pisano, nije tačno. Njena ćerka se zbog svega toga, veoma potresla. Svetlana je najverovatnije otišla do tog tržnog centra, kako bi joj vreme što pre prošlo, dok čega rezultate testa na kovid i da se ne bi smrzavala na hladnoći - navele su njene komšije iz Rojkovca.

Podsetimo, dogašivanje požara u kineskom tržnom centru u Obrenovcu i potraga za Svetlanom i Valentinom, trajala je danima.

Tokom gašenja vatre došlo je i do niza detonacija u zapaljenom tržnom centru. Vatrom su bili zahvaćeni i automobili parkirani u blizini i deo krova obližnje stambene zgrade. Stanari okolnih zgrada su bili evakuisani jer je vatra zahvatila i deo krova obližnje stambene zgrade. U gašenju požara, angažovano je bilo 55 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vozila.

Požar izazvala sveća

Petnaestogodišnja devojčica Minja D., koja je teško povređena u požaru na Dorćolu i herojskim podvigom radnika gradilišta izvučena iz vatre, preminula je 25. novembra 2020. godine u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Devojčica je prilikom požara koji je izbio u njenom stanu u Ulici Visokog Stevana u Beogradu, zadobila opekotine trećeg stepena.

Kako se spekulisalo, požar je izazvala oborena slavska sveća.

Minja D. žrtva požara na Dorćolu, Foto: 24sedam/Printscreen Instagram
 

Podsetimo, više od dva sata vatrogasci su pokušavali da obuzdaju vatrenu stihiju i spasu devojčicu. Njima su pomogli i radnici sa obližnjeg gradilišta, koji su devojčicu spasili preko terase sprata ispod kog je izbio požar. Minja je sa opekotima prevezena u bolnicu, a zatim je pokrenuta i akcija za doniranje kože kako bi se njen život spasao.

Nažalost, posle gotovo mesec dana borbe, Minja D. je umrla.

Trovanje ugljen-monoksidom

U zimskom periodu bude dosta slučajeva koji umru zbog trovanja ugljen-monoksidom, koji se manifestuje tokom požara. U slučajevima požara, često se toksikološkom analizom na Institutu za sudsku medicinu utvrdi da kod žrtava postoji trovanje ugljen-monoksidom.

- Ugljen-monoksid je gas bez boje, mirisa i ukusa koji se stvara pri svakom sagorevanju. Udisanje ugljen-monoksida izaziva glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, konfuziju, slabost i gubitak svesti, u velikim količinama dovodi do smrti. Poznati francuski romanopisac Emil Zola je tragično završio, upravo zbog trovanja ugljen-monoksidom, koji je nastao usled tinjanja vatre u kaminu sobe gde je Zola spavao - kazala je za 24sedam specijalista toksikološke hemije Aleksandra Repić sa Instituta za sudsku medicinu.

Požar na jugu Srbije

Takođe, krajem prošlog meseca izbio je požar u jednoj kući na jugu Srbije u selu Radovnica u kom je stradala baka. Kako su preneli mediji, navodno su pronađeni ostaci tela 90-godišnjakinje koja je u kući živela sama.

Prema nezvaničnim informacijama, do požara je došlo zbog rušenja odžaka na kući.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike