Gori Srbija, vatrene stihije odnose živote: Serija požara početkom decembra u našoj zemlji!

05.12.2021

19:15

0

Četiri osobe su nastradale, a sedam povređeno u plamenu,, dok je materijalna šteta ogromna

Gori Srbija, vatrene stihije odnose živote: Serija požara početkom decembra u našoj zemlji!
pozar obrenovac kinezi - Copyright 24sedam

Serija požara obeležila je početak decembtra u Srbiji. Četirii osobe su nastradale, sedam je povređeno, a u plamenu su se našli magacin i skladište pogrebne opreme, kineski tržni centar, pekarska proizvodnja, dve kuće, stambene zgrade, automobil. Materijalna šteta je ogromna.

Sve je počelo 30. novembra uveče kad su magacin i skladište pogrebne opreme "Bogi" u Leskovcu potpuno izgoreli, a vatrom su bile zahvaćene i dve kuće u Moravskoj ulici. Povređenih, srećom, nije bilo, a požar su gasile sve leskovačke vatrogasne ekipe.

Veliki plamen bio je vidljiv iz više delova grada i potpuno je uznemirio Leskovčane. Uzrok izbijanja požara nije poznat. "Elektrodistribucija" je odmah isključila struju, pa je taj deo grada bio u potpunom mraku, a Moravska ulica zatvorena za saobraćaj.

To je bio drugi put da u relativno kratkom vremenskom periodu, gori skladište ili radionica ovog leskovačkog privrednika.

Nastavak je usledio već 2. decembra kad je jeziva buktinja zahvatila kineski tržni centar od 1600 kvadratnih metara u Obrenovcu. Strašan požar izbio je oko 10.40 časova, a izgorele su i parfimerija, apoteka, kafić i frizerski salon. Dve žeme Valentina L. (53) i Svetlana P. (58)  vode se kao nestale i pretpostavlja se da su nastradale u požaru, dok je šest osoba lakše povređeno.

Buktinja od 1600 kvadrata

Struja je isključena, a stanovnici okolnih zgrada su evakuisani. Tri nepokretne osobe koje su bile u susednoj zgradi nagutale su se dima i doživele stres, zbog čega su prebačene u Hitnu pomoć, kao i dvojica vatrogasaca i jedan radnik komunalnog preduzeća, koji su takođe s lakšim povredama prevezeni u Hitnu pomoć u Obrenovcu.

24sedam
 

Predsednik opštine Obrenovac ispričao je da je na zgarištu u Ulici Miloša Obrenovića nekada bio objekat "Jugodrva" i da je izgorelo oko 1.600 kvadratnih metara.

Novembarska eksplozija kao crna uvertira

U jakoj eksploziji i nekoliko detonacija, koje su potresle beogradsko prigradsko naselje Leštane  23. novembra popodne nastradalo je troje ljudi, a povređeno 16.

Poslednja žrtva podlegla je ranama dva dana posle eksplozije, zbog opekotina petog i šestog stepena. Eksplozija se dogodila u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu „Edepro".Svi povređeni su zadobili opekotine i zbrinuti su na Vojno-medicinskoj akademiji i u Urgentnom centru.

- Dva dana će se raditi na uklanjanju ove bakarne kupole iznad objekta. Pozvali smo privatnu kompaniju koja se time bavi da bismo s kranom mogli da odnesemo tu tešku bakarnu kupolu, koja pritiska objekat i stalno dolazi do tinjanja i novih požara unutar njega, jer je od drveta. Vlasnici objekata su imali osiguranje, pa će u saradnji opštine i osiguravajućih kuća doći do nadoknade štete - istakao je Čučković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prethodno je izjavio da će tek kad se skine metalni krov policija i vatrogasci moći da obave uviđaj i da će se tada znati tačan broj žrtava.

Izgoreo profesor matematike

Jovo Pilipović (94) nastradao je istog jutra u požaru koji je izbio u njegovoj porodičnoj kući u Grmečkoj ulici u Zemunu. Prema nezvaničnim saznanjima, do požara je došlo kad se TA peć zapalila.

- On je bio stariji čovek. Bio je profesor matematike, ali je poslednju deceniju skupljao karton i dovlačio ga kući. Danima je brujala ta peć, pa se verovatno ona i zapalila. Bilo je gluvo doba noći, spavao je sigurno, a malo slabije čuje tako da nije čuo da je da je došlo do požara. Instalacije su stare. Ceo stan je izgoreo. Sreća u nesreći je što podstanarka koja živi iznad njega kobne večeri nije bila kod kuće.- kaže komšija i dodaje da su ih probudile sirene i da su bukvalno u pidžami izašli da vide o čemu se radi.

24sedam/Goran Sivački
 

Tog istog 2. decembra, oko 15 časova, buknuo je požar u privatnoj kući sa pet stanova u Zemun polju. Izgoreo je stan u potkrovlju kuće u Ulici Mihajla Pupina broj 18, a ostali stanovi su oštećeni. Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović rekao je da je jedna osoba izvučena iz objekta pre dolaska vatrogasnih ekipa. Povređenih, srećom, nije bilo, a vatru je gasilo pet ekipa sa oko 20 vatrogasaca.

Automobil u plamenu

Teška nesreća na autoputu Novi Sad - Subotica u smeru ka Novom Sadu dogodila se sinoć oko 21 čas. Nepoznati muškarac poginuo je na licu mesta, a automobil se posle stravične nesreće zapalio.

Foto: Facebook/Moje Naselje
 

Prema rečima portparola novosadske Hitne pomoći doktora Zorana Krulja, njihova ekipa primila je poziv u 21.27 časova, a kad su stigli mogli su samo da konstatuju smrt muškarca. U ovoj nesreći povređena je i jedna žena koja je sada stabilno.

Foto: Screenshoot
 

Paklena serija nastavljena je rano jutros kad je oko 1.40 časova izbio požar u pekarskoj proizvodnji "As" u Bosanskom naselju u Grockoj. Izgoreo je objekat od 800 kvadrata. Povređenih, srećom, nije bilo, a vatrenu stihiju gasilo je 11 vozila i 30 vatrogasaca.Vatra je, kako saznajemo, buknula u jednom od pogona gde se nalazi plin, a zatim se proširila na celu zgradu.

Nad Grockom se nadvio gusti beli dim, a građane su probudile sirene. Materijalna šteta koja je nastala u pekarskoj indistruji “AS” je, kako saznajemo, ogromna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike