Brano Mićunović bežao od metka samo jednog čoveka: Ovo ti neću oprostiti dok sam živ! (FOTO)

20.04.2024

10:20

0

Autor: 24sedam

Balkanski kum nikada nije osuđen za hladnokrvno ubistvo mladića na nosilima

Brano Mićunović bežao od metka samo jednog čoveka: Ovo ti neću oprostiti dok sam živ! (FOTO)
brano - Copyright Foto: Privatna arhiva

Branislav Brano Mićunović pucao je daleko mlađeg momka Radovana Racu Kovačevića (20) iz Nikšića, koji je teško ranjen bio na nosilima ispred bolnice. Ispalio mu je tri hica u glavu.

Ovako je glasila vest koja je šokirala evropsko podzemlje zbog ovog događaja iz noći između 6. i 7. oktobra 2000. godine. Niko nije verovao da je mafijaški kum sa Balkana, šef mafije kog su mnogi poštovali, pucao u nenaoružanog mladića i to još na nosilima. Ispod časti.

V.Kadić
Brano Mićunović (levo)

 

Ovaj zločin promenio je život Mićunoviću, koji je sinoć preminuo od posledica moždanog udara. Povukao se. Jedni su tvrdi da se plašio krvne osvete, jer mu je Božidar Kovačević, otac ubijenog Radovana, obećao - metak.

- Mićunoviću, dok sam živ, ovaj zločin ti neću oprostiti! - poručio je otac Mićunoviću, koji je očigledno i te kako ozbiljno shvatio ove pretnje.

Revolveraški obračun u kazinu

Odmah posle ubistva ispred bolnice, Mićunović je uhapšen, ali ga je crnogorski sud dva puta pravosnažno oslobađao. Znači, po sudu, Brano nije pucao. A ko je? Ne zna se još uvek.

I tako na sudu nikada nije dokazano da je nakon obračuna u kazinu hotela “Podgorica” prišao automobilu “audiju A6” (BD 68-87), kojim je do Kliničkog centra prevezen ranjeni Kovačević, a potom, dok su Dragoljub Mrvaljević i Dragoslav Vojičić iznosili Nikšićanina iz vozila, u njega iz pištolja smrtonosne metke.

Ovoj pucnjavi prethodio je obračun u kazinu hotela "Podgorica" gde je Kovačevićev prijatelj Nikšićanin Zdravko M. Lopušina ubio Cetinjanina Petka Pešukića (31).

Prvom presudom, izrečenom 12. juna 2001. osim Mićunovića i Cetinjanin Veselin Perović oslobođen je optužbi da je izazvao opštu opasnost. Bez presude je ostao i Sava Vujović iz Bileće, optužen da je pomogao počiniocu nakon krivičnog dela.

Smrt ubice u "audiju"

Jedan od aktera obračuna Zdravko Lopušina poginuo je u 29. godini životi. U saobraćajnoj nesreći, juna 2005. godine, u blizini Danilovgrada na putu Podgorica-Nikšić, pored njega stradala je još jedna osoba, dok su dve teško povređene. Svi su bili u "audiju A8", koji je iz neutvrđenih razloga prvo zakačio metalnu ogradu puta, potom se odbio na levu stranu kolovoza, udario u stenu i prevrnuo na krov.

Istom presudom Kovačevićev prijatelj, Lopušina, bio je osuđen na dve godine zatvora zbog ubistva Pešukića u prekoračenju nužne odbrane. Suđeno mu je jer je u Hotelu “Podgorica” nakon što je Pešukić ispalio tri hica u Kovačevića, prišao tom Cetinjaninu sa leđa, udario ga pesnicom, oteo mu pištolj i u njega ispalio više hitaca.

Ali, veće Vrhovnog suda Crne Gore u maju 2004. godine predmet je vratilo na ponovno suđenje. Naloženo je Višem sudu da, u ponovljenom postupku, svestranije analizira iskaz svedoka - dvojice sanitetskih radnika. Jedan od njih je tvrdio da je video ruku i pištolj kada je pucano na Kovačevića, ali ne i osobu koja je ispalila smrtonosne hice.

Brano, nije on pucao

Vrhovni sud je tražio da se analizira i svedočenja o ulozi policajca Dragoljuba Mrvaljevića, koji je ispred bolnice pomagao bolničarima da iznesu ranjenog Kovačevića. Primetio je da dolazi Mićunović i da je neko glasno vikao:

- Nije on pucao, Brano!

Zatim je čuo tri jake detonacije. Mrvaljević je ispričao da je video Mićunovića koji je, kako je tvrdio u sudnici, pitao: Ko je još pucao?

Ponovljeno suđenje održano je u februaru 2005. godine, kada je presuđeno kao i na prethodnom suđenju. Mićunović, Perović i Vujović su oslobođeni, dok je Lopušina ponovo dobio dve godine zatvora ali nije otišao u zatvor jer je poginuo u udesu.

U novembru 2007. godine veće Apelacionog suda potvrdilo je presudu Višeg suda, kojom je Mićunović oslobođen optužbi. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike