Uzrok požara kućni uređaji, ali i miševi: Šta nam savetuju osiguravajuće kuće?

08.07.2023

19:45

0

Osiguravači se u svom poslu često susreću sa nepogodama u domaćinstvima, a kao najčešće rizike navode požar, izliv vode iz instalacija, lom stakala...

Uzrok požara kućni uređaji, ali i miševi: Šta nam savetuju osiguravajuće kuće?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Verovali ili ne, požar u stanu ili kući mogu izazvati sasvim bezazlene stvari za koje vam ne bi palo na pamet da će dovesti do katastrofe! Tako je nedavno, krajem juna, čitav stan na Voždovcu u Beogradu izgoreo samo zbog zaboravljenog punjača telefona koji je ostao uključen u struju.

Da su situacije poput ove neretke, i da i drugi (kućni) uređaji za koje većina nas veruje da su potpuno bezazleni, mogu izazvati slične nezgode, potvrdili su za 24sedam i u osiguravajućim društvima.

Preventiva najvažnija

Naime, osiguravači se u svom poslu često susreću sa nepogodama u domaćinstvima, a kao najčešće rizike navode požar, izliv vode iz instalacija, lom stakala i provalnu krađu.

- Kada je reč o požaru njega najčešće izazivaju neispravne ili stare neodržavane elektro-instalacije, kratak spoj, zaboravljeni uključeni uređaj, poput grejalica, šporeta, punjača za telefon i slično. Vrlo je bitno voditi računa o instalacijama, jer se dotrajale instalacije u određenim slučajevima tretiraju kao nemar vlasnika i kao rizik su isključene iz pokrića – kaže za 24sedam Dragan Pejčić, direktor sektora za štete u Globos osiguranju.

Prema njegovim rečima, uvek treba da se deluje preventivno, da se koriste uređaji u skladu sa uputstvima proizvođača, i da se isključuju uređaji sa napajanja električnom energijom kada se neki duži period ne boravi u stanu. Takođe, dodaje on, bitno je redovno kontrolisati gasne instalacije i koristiti atestirane plinske boce.

I u Dunav osiguranju naglašavaju da je u slučaju požara više zastupljen ljudski faktor.

- Poplava je elementarna nepogoda i tu je subjektivni faktor uključen u manjem obimu. Posle velike poplave u Obrenovcu određenim merama lokalnih samouprava dosta je urađeno na regulaciji odvodnih kanala, pogotovo na seoskom području, a sve u cilju smanjenja rizika, ali je to još uvek nedovoljno. Kad je u pitanju požar, tu je više zastupljen ljudski faktor. Najčešći uzrok je elektroinstalacija. Propusti mogu nastati u projektovanju, izvođenju, održavanju elektroinstalacije, odnosno opterećenju preko projektovanih parametara – kažu za 24sedam u Dunav osiguranju.

Profimedia
 

Kako dodaju, uzroci požara najčešće su posledica "neispravnih“ i dotrajalih električnih instalacija, provlačenja instalacija neposredno uz dimnjake, što s vremenom dovodi do topljenja izolacije i kratkog spoja na kablovima, ili kapanja užarene plastike na drvenu krovnu građu zbog čega nastaju požari.

- Tu su i ostavljanje punjača u utičnicama, prepravke instalacija od strane nestručnih ljudi, preopterećenost instalacija što dovodi do prekomernog zagrevanja provodnika, neispravni električni uređaji… Ređi su slučajevi kad se isključuju grejna tela, pale dimnjaci ili napušta vatra iz ložišta peći na čvrsta goriva, ali i ovi rizici su sporadično prisutni – navode u Dunav osiguranju.

Glodari izgrizli kablove...

Zanimljivo je da uzrok požara kod nas mogu da budu čak i miševi, a to su nam potvrdili u obe osiguravajuće kuće.

- Dešava se i da glodari oštete instalacije i da to izazove požar. Globos osiguranje nije imalo taj slučaj u osiguranju domaćinstva, ali se desilo da smo nadoknadili štetu po kasko polisi za telehendler, radnu mašinu na njivi, koja se zapalila. Forenzikom je utvrđeno da je požar izazvao kratak spoj jer je glodar oštetio instalacije – kaže Dragan Pejčić, direktor sektora za štete u Globos osiguranju.

I u Dunav osiguranju ističu da je moguće da glodari naprave kratak spoj i požar, i navode primer iz svog iskustva, kada je došlo do požara u jednoj trafo-stanici.

Profimedia
 

Osiguravači naglašavaju da, nažalost, tek kada se desi nešto neplanirano i nepredviđeno, građani se sete osiguranja koje bi im finansijski olakšalo teške trenutke.

- Naša preporuka je da se građani osiguraju, jer je cena polise zaista simbolična u odnosu na rizike koje pokriva, kao i da vode računa o instalacijama i uređajima – poručuju iz Globos osiguranja.

Kako ističu i u Dunavu, utisak je da pravna lica imaju veću svest o potrebi za osiguranjem imovine od fizičkih lica.

Treba misliti na vreme...

- Građani još uvek  očekuju pomoć od države, umesto da polisom zaštite svoju imovinu. Osiguranje je nažalost na dnu lestvice prioriteta. Građani počinju da razmišljaju o osiguranju tek kada dođe do elementarnih nepogoda ili štete, što je, naravno, pogrešno – navode u Dunav osiguranju.

Oni savetuju građane, vlasnike stanova i kuća, da osiguraju svoju imovinu.

- Preporuka je da se opredele za polisu kombinovanog osiguranja imovine, paket "čuvar kuće“. Ta polisa pokriva više rizika, kao što su: požar, udar groma, eksplozija, izliv vode iz instalacije, provalna krađa i razbojništvo, lom stakala... Preporuka je takođe da u stanu isključite iz utičnica sve potrošače koji ne moraju biti pod naponom – naglašavaju u Dunav osiguranju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike