"U želucu je bila velika količina kokaina jer je progutao kesice i umro": Pramen kose otkriva koliko se osoba drogirala i kako je skončala!

23.01.2022

19:45

0

Na godišnjem nivou bude oko 1.500 slučajeva koji se obrađuju u hemijsko-toksikološkoj laboratoriji

"U želucu je bila velika količina kokaina jer je progutao kesice i umro": Pramen kose otkriva koliko se osoba drogirala i kako je skončala!
sudska medicina laboratorija1 - Copyright 24sedam/Jovana Jovanović/Pixabay

U hemijsko-toksikološkoj laboratoriji na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu analizom pramena kose mogu se utvrditi neke od droga koje je osoba zloupotrebljavala, kao i u kom periodu pre uzimanja uzorka kose je droga korišćena i u kojim količinama - zahvaljujući detaljnjim analizama koju vrše stručnjaci iz ove institucije!

Specijalista toksikološke hemije Aleksandra Repić sa Instituta za sudsku medicinu, napominje da se po segmentima kose može lako utvrditi, šta je osoba koristila od psihoaktivnih supstanci jer kosa "sve pamti."

Repić objašnjava kako je dovoljan jedan pramen, prečnika oko pola centimetra, na osnovu koga se može sprovesti detaljna analiza, ali i da se izvedu brojni zaključci jer ono što se izlučuje preko kose, često se zadržava dokle god se ne ošiša.

Prostorija za pripremu biološkog materijala, 24sedam/Jovana Jovanović
 

-  Analizom kose može se zaključiti da li je osoba koristila nelegalne supstance kao što su kokain, heroin, THC, ali i da li je bila izložena teškim metalima. Zahvaljujući kosi možemo da utvrdimo, da li je neko uzimao drogu u prethodnim mesecima, jer je ona materijal izbora za takvu vrstu praćenja. Za mesec dana, kosa izraste oko jedan centimetar, tako da u segmentu kose do glave u tom jednom centimetru možemo da zaključimo, šta je neko koristio u prethodnih mesec dana, a što idemo dalje, centimetar po centimetar, analogno je mesecima unazad. U drugom centrimetru je drugi mesec unazad, što znači da analizom segmenata kose možemo utvrditi kada je uzimana droga, kolika je bila koncentracija, kada je uzimano više, a kada manje i time pretpostaviti, da li je i na koji način ta osoba koristila zabranjene supstance - ističe specijalista toksikološke hemije Aleksandra Repić.

Prostorija za pripremu biološkog materijala, 24sedam/Jovana Jovanović
 

Naša sagovornica dodaje, da se analizom kose može utvrditi i da li je neka osoba bila izložena toksičnim koncentracijama. Takođe, na Institutu za sudsku medicinu postoji i laboratorija koja se koristi za analizu teških metala.

-  Ukoliko je osoba boravila u nekom okruženju gde je mogla biti izložena toksičnim metalima poput olova ili žive, analizom uzoraka krvi, urina ili kose može da se zaključi, da li je u određenom trenutku osoba bila izložena toksičnim koncentracijama, i da li je supstanca eliminisana i u kolikom stepenu. Obično su ovakvi slučajevi povezani sa stanovništvom koje živi pored teških industrijskih postrojenja ili topionica metala. Pre nekoliko meseci smo aktivirali uslugu analize teških metala i oligoelemenata u krvi i urinu. Ideja je da se to radi kod stanovnika koje je štetnim dejstvima toksičnih metala izloženo u neposrednoj sredini u kojoj borave - kaže Repić.

Gutanje kokaina

Kokain je zabranjena psihoaktivna supstanca koja se često zloupotrebljava radi stvaranja uzbuđenja, sreće, euforije, postizanja većeg samopouzdanja.

Kokain se kod žrtava predoziranja može detektovati u krvi, urinu, tečnosti staklastog tela, kosi, brisevima nosnih hodnika, a zabeleženi su i slučajevi nalaženja kokaina u želudačnom sadržaju kod osoba koje su gutanjem pakovanja kokaina pokušale da ilegalno izvrše prenos ove zakonom zabranjene supstance, napominje naša sagovornica.

-  U želudačnom sadržaju osoba koje na ovaj način prenose kokain mogu se detektovati velike količine kokaina. Nakon cepanja pakovanja u želucu kokain se brzo apsorbuje i dovodi do neželjenih efekta koji se završavaju letalno - objašnjava Repić.

Prostorija za pripremu biološkog materijala, 24sedam/Jovana Jovanović
 

Droga za silovanje

Takođe, u poslednje vreme se veoma često priča o drogama za silovanje, a Repić navodi da je na Institutu vršena analiza nekoliko takvih slučajeva. Dodaje, da se kod takvih slučajeva često pamćenje potpuno izgubi i osoba nije svesna u kakvom se stanju nalazi.

Ističe da je jedna od droga za silovanje, poznata kao GHB, imala prvobitno ulogu kao terapija u lečenju narkolepsije, ali je i tada primećeno da je usled gubitka pamćenja postojala opasnost od predoziranja. U novije vreme GHB, u malim količinama, se zloupotrebljava u cilju stvaranja euforije i opuštenog stanja kod osoba koje je konzumiraju.

-  Imali smo par slučajeva gde su žrtve konzumirale veliku količinu GHB-a. Velike doze ove supstance dovode do relaksacije mišića, depresije disanja, kome i smrti. Upotrebom droge za silovanje često dolazi do pojave nekoordinisanih pokreta, pospanosti, konfuzije i padanja u duboki san kada se javlja i gubitak pamćenja - objašnjava ona.

Trovanje ugljen-monoksidom

Kako kaže, naročito u zimskom periodu bude dosta slučajeva koji su umrli zbog trovanja ugljen-monoksidom. U slučajevima požara, često se toksikološkom analizom utvrdi da kod žrtava postoji trovanje ugljen-monoksidom.

- Ugljen-monoksid je gas bez boje, mirisa i ukusa koji se stvara pri svakom sagorevanju. Udisanje ugljen-monoksida izaziva glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, konfuziju, slabost i gubitak svesti, u velikim količinama dovodi do smrti. Poznati francuski romanopisac Emil Zola je tragično završio, upravo zbog trovanja ugljen-monoksidom, koji je nastao usled tinjanja vatre u kaminu sobe gde je Zola spavao - ističe Repić.

Alkohol vodeći uzročnik smrti

Svaki slučaj koji dođe na obdukciju na Institut za sudsku medicinu testira se na alkohol, bilo da se sumnja ili ne, budući da je to supstanca koja se najčešće zloupotrebljava. Kod određenih slučajeva, po potrebi rade se i hemijsko-toksikološke analize na droge i lekove.

Na godišnjem nivou bude oko 1.500 slučajeva koji se obrađuju u hemijsko-toksikološkoj laboratoriji. Statistika pokazuje da se kod muškaraca u proseku češće utvrdi zloupotreba psihoaktivnih supstanci u odnosu na žene.

Sintetičke droge

Sve je više slučajeva koje su žrtve sintetičkih droga.

Neželjeni simptomi upotrebe ovih supstanci mogu biti povišena telesna temperatura, hipertenzija, bol u grudima i srčani udar, halucinacije, upozorava naša sagovornica.

- Sintetičke droge su one koje se stvaraju u hemijskim laboratorijama, hemijskim putem, bez korišćenja biljaka, poput ekstazija, amfetamina, metamfetamina, sintetičkih kanabinoida, LSD-a itd. Obično se povezuju sa noćnim izlascima baš zbog podizanja raspoloženja. Pomenuta droga za silovanje u maloj količini ili alkohol mogu da izazovu slične efekte. Pod njihovim dejstvom kod osobe se smanjuje socijalna inhibicija, povećava želja za isticanjem, javlja se euforija, pojačava želja za plesom ili seksom. To može da bude opijenost koja se pamti, a ukoliko se pretera sa količinama, dolazi do smanjene sposobnosti ispravnog rasuđivanja, pojave konfuzije, gubitka pamćenja i drugih neželjenih efekata - kaže Repić.

Prostorija za instrumentalnu analizu- hromatografija, 24sedam/Jovana Jovanović
 

Trovanje metadonom

Napominje da su česti slučajevi i trovanja metadonom.

 - To je lek koji se koristi za lečenje zavisnosti od opijata. Međutim, imali smo nekoliko slučajeva za kratko vreme gde se metadon koristio u svrhe zloupotrebe, odnosno koristio kao opojna droga. Ti slučajevi su se letalno završili zato što su korišćene velike količine metadona. Kao lek, metadon se unosi oralnim putem dok je u našim slučajevima utvrđeno injektovanje metadona u venu pri čemu je došlo do predoziranja i fatalnog ishoda - ističe Repić.

Opremljena modernim aparatima

Na Institutu za sudsku medicinu, od samog osnivanja uspešno radi hemijsko-toksikološka laboratorija koja je od 2013. godine, odlukom Ministarstva zdravlja i Referentna laboratorija za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih kontrolisanih supstanci.

Zahvaljujući donaciji Evropske unije i sredstvima izdvojenim od strane Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Medicinskog fakulteta u Beogradu laboratorija je opremljena modernim aparatima za identifikaciju i kvantifikaciju droga i lekova, metala i oligoelemenata, organskih rastvarača i toksičnih gasova u biološkom materijalu, poput krvi, urina, kose, tečnosti staklastog tela, tkivima organa.

Laboratorija se bavi i identifikacijom supstanci u materijalu koji je predmet policijske zaplene.

Kada je reč o hemijsko-toksikološkim analizama na droge i lekove, one se ne mogu porediti sa nekim brzim hemijskim kvantitativnim metodama jer zahtevaju posebnu pripremu i analizu uzoraka, napominje naša sagovornica i dodaje da ova vrsta analiza zahteva kompleksan i temeljan pristup, koji često zahteva duži vremenski period za obradu, od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

- Iz ugla toksikologije, supstance koje tražimo su u tragovima, u jako niskim koncentracijama i samim tim moraju se primeniti zahtevne tehnike za ukoncentrisavanje i prečišćavanje uzoraka kako bi traženu supstancu mogli da detektujetmo i da sa dovoljnom sigurnošću i pouzdanošću potvrdimo njen identitet. To zahteva preciznost i doslednost u preduzetoj tehnici i proceduri, pa samim tim i vreme - zaključuje specijalista toksikološke hemije Aleksandra Repić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike