Slavimo Svetog Artemona Laodikijskog: Sudija koji ga je mučio pustio je na njega zmije, a on ih je silom krsta prikovao na zemlju!

26.04.2024

06:46

0

Autor: 24sedam

On je bio hrišćanski sveštenik u Laodikiji, za vreme vladavine cara Dioklecijana

Slavimo Svetog Artemona Laodikijskog: Sudija koji ga je mučio pustio je na njega zmije, a on ih je silom krsta prikovao na zemlju!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog sveštomučenika Artemona Laodikijskog.

On je bio hrišćanski sveštenik u Laodikiji, za vreme vladavine cara Dioklecijana, a punih 28 godina bio je đakon i 33 godine prezviter. Kada je Dioklecijan poslao svog vojvodu Patrikija da istrebi Hrišćane u Laodikiji, postradao je i Artemon. Patrikije je svezanog Artemona doveo u Kesariju i bacio u tamnicu u kojoj je Artemon preživeo mnoge muke.

Pred sudijom koji ga je mučio, kada ga je pitao o njemu rekao je: „Imenujem se Artemon, rob Hrista Boga mojega; 16 godina sam bio čtec i čitao knjige u crkvi Boga mojega; 28 godina sam bio đakon i čitao svešteno Jevanđelje; 33 godine sam napunio kao prezviter učeći ljude i nastavljajući ih na put spasenja s pomoću Hristovom".

Sudija ga je uveo u hram Eskulapov gde su idolopoklonici naročito negovali velike zmije, posvećene tome „bogu. Svi su smatrali da će zmije ugristi Artemona, a  Hrišćani veruju da se on tada prekrstio i silom krsta prikovao sve zmije za zemlju, tako da se nisu mogle maći.

Foto: Wikipedia
 

Potom ih je izveo sve u dvorište, dunuo na njih i sve ih umrtvio. Glavni žrec toga hrama, Vitalije, videvši ovo čudo, pao je na kolena pred Artemonom i povikao: „veliki je Bog hrišćanski!" I krstio ga je Mučenik sa još nekim prijateljima njegovim. Posle toga sudija je nastavio da ga muči.

Jednom je hteo da ga baci u vrelu smolu, ali je sam sa konja pao u nju i izgoreo.

Svetac je uspeo da se izbavi zatvora na čudesan način i otišao je u azijsko primorje. Sveti Artemon ostao je slobodan jedno vreme i išao, praćen uvek sa dva svoja omiljena jelena, i učio narod hrišćanskoj veri. Poučavao je narod Hristovim učenjem, lečio je bolesne, preobraćao pagane i činio druga "čudesa". Međutim ponovo je uhvaćen i posečen 303. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 13. aprila po crkvenom, a 26. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Mošti Svetog Artemona nalaze se u manastiru Mesić

U manastiru Mesić nalaze se svete mošti Sv. Artemona Laodikijskog. Smeštene su u jednom malom drvenom ćivotu, koji se nalazio na časnoj trpezi u oltaru. U ćivotu je bila manja srebrna kutija sa jednom koščicom lobanje (srebrom okovane) Svetog Svešćenomučenika Artemona

Mošti su donete 1773. godine iz manastira Šemljuga, gde su se prvobitno nalazile, a koji je tada ukinut.

Profimedia
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike