Umesto 11 skeleta pronađeno devet: Otkrivena dugo čuvana tajna nakon jezivog masakra kada je ubijena čitava porodica!

15.01.2022

19:45

1

U svetskim laboratorijama identifikovana su još dva slučaja - DNK-a profili sveca Luke Jevanđeliste, kao i ruska carska familija Romanov, koju je ruska crkva kanonizovala

Umesto 11 skeleta pronađeno devet: Otkrivena dugo čuvana tajna nakon jezivog masakra kada je ubijena čitava porodica!
DNK 1 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia Printscreen/Youtube/Srbija Global

U svetu postoje tri jedinstvena slučaja gde su putem DNK-a analiza identifikovani posmrtni ostaci svetaca!

U Srbiji je identifikovan skelet despota Stefana Lazarevića, preko butne kosti njegovog oca kneza Lazara, koji je kanonizovan i to je rađeno u okviru DNK-a laboratorije na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu. Takođe, u svetskim laboratorijama identifikovana su još dva slučaja -  DNK-a profili sveca Luke Jevanđeliste, kao i carska familija Romanov, koju je ruska crkva kanonizovala.

Stručnjaci sa sudske medicine o čemu smo pisali su DNK-a analizu sproveli poređenjem gena sa leve butne kosti kneza Lazara, čije mošti počivaju u crkvi manastira Ravanica, a zatim su analizirali kosti njegove lobanje i zuba iz donje vilice, čime je potvrđena srodnost moštiju koje su otkrivene u manastiru Manasija i kneza Lazara.

DNK- laboratorija, Institut za sudsku medicinu, 24sedam/Katarina Mihajlović/Wikipedia
 

Prilikom radova na rekonstrukciji crkve u Manasiji, koju je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture u ktitorskom grobu, pronađen je skelet muškarca za kog se verovalo da pripada despotu Stefanu. Grobnica sa moštima despota Stefana otkrivena je u jesen 2006. godine, a prva sistematska artheološka istraživanja Manasije počela su 2005. godine.

Posmrti ostaci Romanovih

Identifikacija posmrtnih ostataka Romanovih, prvobitno je rađena u DNK-a laboratoriji u Velikoj Britaniji, gde su na osnovu materijala koji je pronađen 1991. godine, potvrdili da posmrtni ostaci pripadaju članovima porodice poslednjeg ruskog cara Nikolaja II.

Naknadno, 2009. godine, Amerikanci su potvrdili identitet ostala dva deteta, iz groba otkrivenog 2007. godine, na oko 70 metara udaljenosti od ovog prvog groba.

Pixabay
 

Profesor Medicinskog fakulteta Oliver Stojković i rukovodilac DNK-a laboratorije na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu kaže da je identifikacija Romanovih vršena preko DNK-a pokojnog princa Filipa II, supruga kraljice Elizabete II, koji je potomak kraljice Viktorije.

- Kada su 1918. godine ubijeni Romanovi u Rusiji, dvoje roditelja Nikolaj i Aleksandra i njihovo petoro dece bio je problem kako ih identifikovati kada je 1990. godine iskopan grob u kom su sahranjeni. Tu je rađena jedna druga vrsta analize imajući u vidu da je Aleksandra bila unuka od kraljice Viktorije, a da je pokojni Filip II, suprug kraljice Elizabete II, koji je takođe unuk od kraljice Viktorije po ženskoj predačko-potomačkoj liniji, što znači da je Elizabetin suprug bio izvor biološkog materijala za Aleksandru i time je rekonstruisano da je to njeno telo - objašnjava profesor Stojković.

Umesto 11 skeleta pronađeno devet

Kada je grobnica u kojoj su sahranjeni Romanovi otvorena umesto 11 skeleta bilo je navodno samo devet. Očekivalo se da su tu sahranjeni car Nikolaj II, carica Aleksandra, carević Aleksej, četiri kneginje, doktor Jevgenij Botkin i tri sluge.

U grobnici su nedostajali Aleksej i prema mišljenu američkih naučnika Anastazija, dok su ruski naučnici verovali da nedostaje knjeginja Marija. Međutim, najnovije istraživanje potvrđuje da su ruski naučnici bili u pravu.

Tela cara, carice i tri kneginje sahranjeni su 17. jula 1998. u Sankt Peterburgu u sabornoj crkvi svetog Petra i Pavla.

-  Preko Aleksandre je identifikovano troje dece, dok dvoje nije. Eventualno, na osnovu antropološkog veštačenja starosti bi se moglo utvrditi koliko su godina imala deca. DNK-a se ne menja tokom života  tako da ne može da se kaže da je osoba u momentu smrti imala 34 godine jer je DNK-a ista i sa 34 i sa 74 godine - zaključuje prof. Stojković.

Masovna grobnica carske porodice Romanov nađena je 1991. godine, a ekshumacija je izvršena u šumi van grada Jekaterinburga. Posle više od 80 godina, nauka je potvrdila smrt celokupne carske porodice Romanovih. Dinastija Romanovih vladala je Rusijom od 1613. do 1917. godine.

Njihova tri veka vladavine okončana su surovim ubistvom od strane komunista.

Pema zvaničnoj verziji, cara Nikolaja II, njegovu suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke Anastasiju, Mariju, Olgu i Tatjanu i njihovog sina Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine.

Identifikacija u Padovi

Posmrti ostaci Luke Jevanđeliste identifikovani su u Padovi gde se i nalaze njegove mošti u crkvi Svetog Nikole. Međutim, u vezi sa autentičnošću moštiju postoje dve verzije.

Prema jednoj verziji, britansko-irska spisateljica Rebeka Vest je pisala da su franjevci iz Jajca bežeći pred Turcima odselili se u Veneciju s moštima svetog Luke, koje im je poklonila ćerka srpskog despota Đurđa Brankovića, koji ih je otkupio od Turaka za 30.000 dukata. Tamo su imali problem, jer su benediktinci iz Padove već imali mošti sv. Luke.

Prema drugoj verziji, Papinska komisija priznala je mošti svetog Luke iz Jajca kao autentične, ali nisu povukli priznanje autentičnosti moštiju sv. Luke iz Padove, pa je došlo do sukoba mišljenja. Sveti Luka iz Padove bio je bez glave, a Sveti Luka iz Jajca imao je celo telo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike