Usporite starenje: Nutricionistkinja s Harvarda preporučuje najbolju namirnicu za zdrav mozak

26.04.2024

06:39

0

Autor: V. I.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Usporite starenje: Nutricionistkinja s Harvarda preporučuje najbolju namirnicu za zdrav mozak
Copyright Freepik

Ne postoji jedinstven način da se spreči demencija. Uz to, veliki broj studija je izolovao određene hranljive materije koje mogu pomoći u sprečavanju gubitka kognitivnog funkcionisanja sa godinama, kao što su

Tri vrste neuroprotektivnih hranljivih materija su izazvale najveće interesovanje stručnjake: antioksidansi, vitamini B i polinezasićene masne kiseline. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane ćelije, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih ćelija, a polinezasićene masne kiselin pomažu u promociji rasta novih moždanih ćelija.

Iako suplementi mogu pomoći u obezbeđivanju ovih hranljivih materija, stručnjaci uglavnom kažu ljudima da prvo pređu na pravu hranu, posebno za masne kiseline poput omega-3. Kada jedete celu hranu dobijate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobra osnova na kojoj se može izgraditi plan zdrave ishrane.

Profimedia
 

Omega-3 masne kiseline su nutrijent broj 1 za zdrav mozak

Omega-3 masne kiseline se nalaze u divljim masnim ribama poput inćuna, sardina i lososa. Divlji losos posebno sadrži nivoe EPA i DHA koji su korisni za zdravlje našeg mozga.

Prosečan file lososa  je oko 100 grama, a preporučena količina za jelo nedeljno je oko 230 grama. Dakle, trebalo bi da pokušate da ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama imate na tanjiru najmanje dva puta nedeljno, ističe dr Uma Naido, nutricionistkinja sa Harvarda za CNBC.

Profimedia
 

Vegetarijanska alternativa

Ako pak ne jedete morske plodove ili ste pobornik vegetarijanske ishrane, možda ćete biti odahnuti kada znate da je moguće dobiti adekvatne omega-3 iz biljnih izvora, a to su:

  • čija semenke
  • seme susama
  • orasi
  • laneno seme

Otprilike 30 g čija semenki je više od vašeg dnevnog preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina i donosi oko 5.000 mg. 

Ako jedete jaja, ciljajte na vrstu koja se uzgaja na pašnjacima. Obavezno dodajte kurkumu sa prstohvatom crnog bibera da biste optimizovali uticaj na zdravlje mozga .

Važno je podvući da zdrav način života s dobrom ishranom, uz redovne vežbe, pravilan san, društvene veze, upravljanje stresom i manju anksioznost, najvažniji je faktor za odlaganje stanja poput demencije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike