Još jedna zemlja želi da se pridruži BRIKS-u: Imamo snažno uverenje u potencijal organizacije

19.06.2024

17:15

1

Grupa će se još širiti, a broj kandidata je sve veći

Još jedna zemlja želi da se pridruži BRIKS-u: Imamo snažno uverenje u potencijal organizacije
Copyright Profimedia

Zimbabve je spreman da se pridruži grupi zemalja BRIKS-a, saopštila je u ponedeljak ministarka odbrane te afričke nacije Opa Mučinguri-Kaširi.

Govoreći na međunarodnom međupartijskom forumu BRIKS-a u ruskom gradu Vladivostoku, ministar je rekao da će ulazak u grupu obezbediti povoljnije okruženje za slobodnu trgovinu sa drugim državama članicama, navodi zimbabveanski državni dnevnik "Herald".

- Zimbabve, kao i mnoge druge zemlje predstavljene ovde, ima snažno uverenje u potencijal BRIKS-a da uravnoteži dominaciju zapadnih sila osporavanjem njihovog jednostranog donošenja odluka i promovisanjem uravnoteženijeg globalnog pejzaža - rekla je ona.

Mučinguri-Kaširi je o ovome pričala dve nedelje nakon što je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva objavio nameru svoje vlade da se pridruži BRIKS-u u intervjuu za TASS, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF).

Predsednik Mnangagva je rekao da je o tom potezu razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom bilateralnih razgovora 7. juna, kada su se oba lidera takođe složila da intenziviraju saradnju između Moskve i Hararea.

BRICS su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika se pridružila 2011. Grupa se proširila ove godine kada su Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati postali punopravni članovi. Uprkos proširenju, grupa je odlučila da zadrži svoje originalno ime.

Profimedia
 

Nekoliko drugih zemalja takođe je zvanično nagovestilo svoju nameru da se pridruži organizaciji. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u utorak da jedan od ključnih kriterijuma Moskve za dobrodošlicu novim članicama jeste da se svaka zemlja koja želi da se pridruži grupi BRIKS uzdrži od učešća u nezakonitim jednostranim sankcijama.

Zimbabve, pod sankcijama SAD i Evropske unije više od dve decenije, istražuje načine da diverzifikuje svoju ekonomiju i da se uhvati u koštac sa nekoliko izazova, uključujući nesigurnost hrane. Ova zemlja bez izlaza na more proglasila je nacionalno stanje katastrofe u aprilu, a predsednik Mnangagva je izjavio da će teške suše ove godine ostaviti više od 2,7 miliona ljudi bez hrane.

Zimbabve je bio među šest afričkih država koje su u februaru primile 25.000 tona pšenice iz Rusije u okviru humanitarne pomoći zemljama koje nisu bezbedne u pogledu hrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike