Još jedna zemlja želi u BRIKS: Već radi na tome sa jednom od članica

18.04.2024

10:15

0

Brazil će aktivno podsticati njeno uključenje u ekonomski blok

Još jedna zemlja želi u BRIKS: Već radi na tome sa jednom od članica
Copyright Profimedia

Kolumbija želi da postane punopravna članica BRIKS-a, a podršku za njihovu kandidaturu pruža brazilska vlada, kako se navodi u zajedničkom saopštenju predsednika Kolumbije i Brazila.

- Predsednik Kolumbije Gustavo Petro izrazio je želju da njegova zemlja što pre postane deo BRIKS-a, dok je predsednik Brazila Luis Injasio Lula de Silva podržao tu ideju i obećao da će promovisati kandidaturu Kolumbije - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Brazila.

Od 1. januara 2024. godine, uz već postojeće članice - Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, punopravne članice BRIKS-a postali su i Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija.

BRIKS je međunarodni ekonomski blok formiran s ciljem jačanja ekonomske saradnje i političkog uticaja na globalnom nivou.

Osnovan je 2009. godine, a prvobitno je imao akronim BRIC, koji je uključivao samo Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Kasnije je Južnoafrička Republika postala punopravna članica 2010. godine, nakon čega je akronim proširen na BRIKS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike