Širi se BRIKS: Još jedna država želi da postane članica moćnog saveza

17.06.2024

21:37

0

Prethodno, Turska je izrazila interesovanje za članstvo u organizaciji, a ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravio ovu odluku

Širi se BRIKS: Još jedna država želi da postane članica moćnog saveza
BRIKS - Copyright Profimedia

Malezija će uskoro otpočeti zvaničan proces stupanja u BRIKS, najavio je premijer zemlje Anvar Ibrahim.

- Doneli smo odluku po ovom pitanju. Počećemo ubrzo da obavljamo zvanične procedure. Trenutno očekujemo finalne rezultate, odgovor od Vlade Južnoafričke republike - rekao je on u intervjuu kineskom portalu "Guanča".

On je dodao da ima veoma plodotvornu saradnju sa predsednikom Brazila Lusiom Injasiom Lula de Silvom povodom politike proširenja BRIKS.

AP Photo/Vincent Thian
Anvar Ibrahim

Prethodno, Turska je izrazila interesovanje za članstvo u organizaciji, a ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravio ovu odluku.

Punopravni članovi asocijacije BRIKS su: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike