Putin ponovio svoje predloge: Ruska mirovna inicijativa može da prekine sukob

25.06.2024

18:09

0

Putin se pismom obratio okupljenima na Međunarodnom naučno-ekspertskom forumu "Primakovska čitanja" u Moskvi

Putin ponovio svoje predloge: Ruska mirovna inicijativa može da prekine sukob
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Zapadni političari u velikoj meri nisu bili voljni da se dublje pozabave najnovijim ruskim predlogom za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa ima potencijal da zaustavi sukob, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Jurij Ušakov, Putinov pomoćnik, pročitao je Putinove reči učesnicima 10. Međunarodnog naučno-ekspertskog foruma "Primakovska čitanja" u Moskvi.

Putin je naglasio da očekuje da će učesnici Foruma ozbiljno razmotriti ideje Moskve o uspostavljanju sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize.

- Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu hteli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rešavanje - rekao je Putin.

U svom pozdravnom obraćanju učesnicima foruma predsednik Rusije je takođe pomenuo značaj BRIKS-a, ističući da ta grupa postaje glavna snaga u izgradnji pravednog, ravnopravnog svetskog poretka oslobođenog diktata.

Putin je ranije predstavio nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i nenuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike