Najdžel Faraž otvoreno o sukobu na istoku Evrope: Zapad je isprovocirao rat u Ukrajini, dali smo Putinu opravdanje

22.06.2024

18:23

0

Političarevi komentari izazvali su ogorčenje zvaničnika Ujedinjenog Kraljevstva

Najdžel Faraž otvoreno o sukobu na istoku Evrope: Zapad je isprovocirao rat u Ukrajini, dali smo Putinu opravdanje
Copyright Profimedia

Zapadne sile su u suštini naterale Rusiju da pokrene vojnu operaciju protiv Ukrajine odbijanjem da odustanu od planova za proširenje NATO-a i EU, rekao je Najdžel Faraž, lider pratije Reform UK.

U intervjuu za BBC u subotu Faraž, poznat po istaknutoj ulozi u kampanji za Bregzit i antiimigracionim stavovima, podsetio je da je upozorio na potencijalni rat u Ukrajini još 2014, nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad.

- Bilo mi je očigledno da širenje NATO-a i Evropske unije ka istoku daje ovom čoveku [ruskom predsedniku Vladimiru Putinu] razlog da kaže "ponovo idu na nas" i da krene u rat - rekao je on.

Dok je Faraž tvrdio da je Putinova "greška" što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, rekao je i "mi smo izazvali ovaj rat".

Faražovi komentari izazvali su ogorčenje zvaničnika Ujedinjenog Kraljevstva, a ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli tvrdio je da lider Reform UK "ponavlja Putinovo podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu".

U septembru 2014, dok su u Donbasu besnele žestoke bitke, Faraž je osudio, kako je rekao, "nepotrebnu provokaciju" Moskve sa zapada, tvrdeći da to proizilazi iz NATO-a i težnje EU da uključi Ukrajinu.

Profimedia
Najdžel Faraž

- Moral priče je - ako ruskog medveda bocnete štapom, nemojte se iznenaditi kada reaguje - rekao je tada Faraž.

Na dan kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, 24. februara 2022, Faraž je priznao da je Putin "otišao mnogo dalje nego što je mislio", naglašavajući da "nema smisla bockati ruskog medveda štapom".

Rusija je godinama izražavala zabrinutost zbog širenja NATO-a prema svojim granicama, videći to kao egzistencijalnu pretnju. Članovi vojnog bloka predvođenog SAD složili su se 2008. da će se Ukrajina na kraju pridružiti, ali nisu dali konkretan datum. Kijev je zvanično proglasio članstvo u NATO-u strateškim ciljem 2019. godine, a 2022. godine, nakon što su četiri njena regiona glasala za pridruživanje Rusiji, Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje bloku.

Moskva je više puta izjavljivala da je neutralni status Ukrajine jedan od ključnih ciljeva njene vojne kampanje. Ovo pitanje se pojavilo na mirovnim pregovorima u Istanbulu u proleće 2022. godine, koje je, kako su rekli ruski zvaničnici i Dejvid Arahamija, šef ukrajinske delegacije na pregovorima, sabotirao tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je navodno savetovao Ukrajinu da nastavi da se bori. Džonson je odbacio ovu verziju događaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike