Kompanija najavila transplantaciju glave, objavila i zastrašujući video: Sve je prepušteno veštačkoj inteligenciji (VIDEO)

23.05.2024

10:55

0

Nema čoveka na vidiku (osim pacijenata) dok robotske ruke i široka lepeza lasera ​​počinju da rade

Kompanija najavila transplantaciju glave, objavila i zastrašujući video: Sve je prepušteno veštačkoj inteligenciji (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Naučno-fantastični koncept BrainBridge

Startap za neuronauku i biomedicinski inženjering BrainBridge obelodanio je naučno-fantastični koncept u osmominutnom videu praćen zastrašujućim zvučnim efektima.

Proces transplantacije

U kompjuterski generisanoj demonstraciji potpuno robotski sistem istovremeno uklanja glave tela donatora i primaoca pre nego što ih zameni preko pokretne trake.

Nema čoveka na vidiku (osim pacijenata) dok robotske ruke i široka lepeza lasera ​​počinju da rade, koristeći veštačku inteligenciju (AI) za veoma složenu, i i dalje čisto teoretsku operaciju.

BrainBridge kaže da bi sistem ponudio novu nadu pacijentima koji pate od neizlečivih stanja kao što su terminalni rak, neurodegenerativne bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest i paraliza.

Izazovi u medicini

Međutim, jedna od nekoliko glavnih prepreka koje treba prevazići jeste nesposobnost medicine, do sada, da adekvatno popravi oštećenje nerava i kičmene moždine. Bez ovoga, svaki primalac glave i sam bi bio paralizovan od vrata nadole.

Trenutno je kompanija u procesu regrutovanja specijalista koji će pomoći u prevazilaženju ovih barijera i nada se da će otkrivanje koncepta "privući vrhunske talente iz celog sveta zainteresovane da pomeraju granice biomedicinske nauke i menjaju svet nabolje".

 

 

- U kratkom roku očekujemo da će projekat rezultirati probojom u rekonstrukciji kičmene moždine i transplantacijom celog tela. Ali dugoročno, projekat će se proširiti na oblasti koje će transformisati zdravstvenu zaštitu kakvu poznajemo - navodi BrainBridge.

Naučno istraživanje i budući planovi

Koncept je ideja vođe projekta iz Dubaija Hašema Al Gailija, biotehnologa i naučnog komunikatora.

- Svaki korak koncepta BrainBridge pažljivo je osmišljen na osnovu opsežnog naučnog istraživanja koje su sproveli i objavili stručnjaci iz različitih oblasti nauke. Cilj naše tehnologije je da pomeri granice onoga što je moguće u medicinskoj nauci i obezbedi inovativna rešenja za one koji se bore sa životno opasnim uslovima - rekao je on.

Printscreen Twitter
 

S obzirom na to da je proces još u fazi koncepta, malo je jasnih informacija o tome koliko će operacija funkcionisati, ali u promotivnom videu se pominje da će se tela ohladiti i da će se koristiti polietilen glikol (PEG) da pomogne u "lepljenju" kako bi kičma ponovo bila spojena. PEG se već koristi za lečenje povreda kičmene moždine.

Nakon operacije, biće pružena značajna fizička rehabilitacija i psihološka podrška, nakon četiri nedelje u indukovanoj komi kako bi se omogućilo zarastanje mesta transplantacije.

Međutim, mnogi smatraju da još nije realno razmišljati u ovom pravcu. Među njima je i bioetičar doktor Pol Rut Volpe, koji kaže da predložena operacija "hoda po tankoj liniji između medicinske nege i ubistva", navodi Dejli star.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike