Izvršena prva transplantacija oka na svetu: Pacijenta operisali 21 sat (VIDEO)

10.11.2023

13:42

0

Aron Džejms, radnik visokonaponske mreže iz Arkanzasa, izgubio je većinu lica kada je 2021. slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7.200 volti, a oko mu je izvađeno zbog nesnosnih bolova

Izvršena prva transplantacija oka na svetu: Pacijenta operisali 21 sat (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/Global News

Hirurzi u Njujorku kažu da su izvršili prvu potpunu transplantaciju oka na svetu, iako nije sigurno da će se pacijentu vratiti vid.

Aron Džejms, koga je udarila struja visokog napona, podvrgnut je operaciji dugoj 21 sat tokom koje je zamenjena polovina njegovog lica.

Hirurzi već godinama uspešno transplantiraju rožnjaču, a ovu transplantaciju celog oka nazvali su velikom prekretnicom u nastojanjima da se milionima ljudi vrati vid.

Džejms, radnik visokonaponske mreže iz Arkanzasa, izgubio je većinu lica kada je 2021. slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7.200 volti.

On je 27. maja ove godine, pored transplantacije oka, podvrgnut retkoj delimičnoj transplantaciji lica – u kojoj je učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika.

Hirurzi u NYU Langone Health, koji su izveli komplikovanu operaciju, rekli su u četvrtak da se Džejms (46) oporavlja od dvostruke transplantacije i da je donirano oko izgledalo izuzetno zdravo. Njegovo desno oko i dalje funkcioniše.

- Sama činjenica da smo izvršili prvu uspešnu transplantaciju celog oka sa licem ogroman je podvig za koji su mnogi dugo mislili da nije moguć - rekao je doktor Eduardo Rodrigez, jedan od vodećih hirurga u timu.

- Ne tvrdimo da ćemo mu vratiti vid, ali nema sumnje da smo korak bliže - rekao je doktor Rodrigez za ABC News.

Džejmsa, vojnog veterana, lekari će i dalje pratiti, ali napredak koji su videli na oku je „izuzetan“, kaže Brus E. Gelb, doktor medicine, hirurg za transplantaciju na Univerzitetu u Njujorku.

I lice i oko donirao je muškarac u 30-im godinama. Tokom operacije lekari su ubrizgali odrasle matične ćelije iz koštane srži donora u optički nerv kako bi podstakli njegovu popravku.

Džejms je tek 19. osoba u SAD koja je podvrgnuta transplantaciji lica.

Nakon nesreće pre dve godine Džejmsu je zbog bola uklonjeno levo oko i podvrgnut je brojnim operacijama, a sada je transplantaciju oka nazvao „promenom života", naglasivši da je „neopisivo zahvalan" donatoru i njihovoj porodici što su omogućili operaciju.

- Sada izgledam kao normalna osoba dok hodam ulicom - rekao je za NBC News.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike