Preminula druga osoba kojoj je presađeno svinjsko srce: Pacijent poživeo šest nedelja

01.11.2023

16:47

0

U prvih mesec dana srce je delovalo zdravo

Preminula druga osoba kojoj je presađeno svinjsko srce: Pacijent poživeo šest nedelja
Lorensu Fausetu je presađeno svinjsko srce, ali je organ na kraju otkazao - Copyright Youtube/University of Maryland School of Medicine

Lorens Fauset, druga osoba kojoj je presađeno svinjsko srce, preminuo je nepunih šest nedelja nakon ove eksperimentalne operacije, saopštili su njegovi lekari u Merilendu.

Fauset (58) je bolovao je od srčane insuficijencije i nije se smatrao dobrim kandidatom za tradicionalnu transplantaciju srca, pa je 20. septembra dobio genetski modifikovano svinjsko srce.

Prema navodima Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend, u prvih mesec dana srce je delovalo zdravo, ali su u poslednjih nekoliko dana primećeni znaci odbijanja transplantiranog organa. 

Preminuo je u ponedeljak. 

Tim iz Merilenda je prošle godine izveo prvu transplantaciju srca genetski modifikovane svinje kod čoveka na samrti - Dejvida Beneta

Benet je živeo dva meseca pre nego što mu je otkazalo srce. 

Za sada nije potpuno jasno šta je dovelo do otkazivanja srca, mada su unutar organa kasnije pronađeni znaci svinjskog virusa. 

Nakon prvog eksperimenta uvedene su promene, uključujući bolje testiranje na virus, pre nego što je obavljena druga ovakva transplantacija. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike