Priča o čoveku koji je dobio svinjsko srce razbesnela javnost: Pre tri decenije je izbo čoveka, njegova sestra otkrila detalje

18.01.2022

19:26

0

U naletu ljubomore nasrnuo je na čoveka nožem, što mu članovi žrtvine porodice nisu oprostili do danas

Priča o čoveku koji je dobio svinjsko srce razbesnela javnost: Pre tri decenije je izbo čoveka, njegova sestra otkrila detalje
Dejvid Benet - Copyright Dr. Bartley Griffith/University of Maryland School of Medicine via AP

Čovek kome je urađena prva transplantacija svinjskog srca u svetu jednom prilikom je napao muškarca i izbo ga nožem, nakon čega je on ostao paralizovan, saopštila je porodica njegove žrtve.

Dejvid Benet (57) osuđen je za ubod Edvarda Šumakera 1988. godine, rekla je njegova sestra u emisiji Bi-Bi-Si Tudej.

Lesli Šumaker Dauni, čiji je brat umro 2007, izjavila je da smatra da Benet nije bio dostojan operacije, ali je tim za transplantaciju rekao da kriminalna prošlost osobe nikada ne može biti osnov za odbijanje lečenja.

- Svečana je obaveza svake bolnice ili zdravstvene organizacije da pruži negu koja spasava život svakom pacijentu koji uđe na njihova vrata na osnovu njegovih medicinskih potreba - rekli su za Njujork tajms zvaničnici Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu i dodali:

- Svaki drugi standard nege predstavljao bi opasan presedan i prekršio bi etičke i moralne vrednosti na kojima počivaju obaveze koje lekari imaju prema svim pacijentima o kojima brinu.

Slučaj star više od tri decenije

Do napada je došlo u aprilu 1988. godine, kada je Benetova supruga sela u krilo Šumakera, koji je imao 22 godine, rekla je gospođa Dauni.

U očiglednom napadu ljubomore Benet je više puta ubo Šumakera u leđa.

Tada je proglašen krivim za nošenje oružja i sakriveno oružje i osuđen je na 10 godina zatvora.

Dauni je dodala da je niko nije kontaktirao povodom toga što će Benet dobiti svinjsko srce, a vest je čula tek kada joj je ćerka poslala poruku.

Dejvid Benet (u sredini) sa sinom i ćerkom; Courtesy David Bennett Jr. via AP
 

- Moja druga ćerka mi je poslala poruku u kojoj je napisala: "Mama, ovo je čovek koji je izbo ujaka Eda". Onda sam pročitala priču i razbesnela se jer je dobio srce - izjavila je ona.

Transplantacija se smatrala poslednjom nadom za spasavanje Benetovog života, iako još nije jasno koje su bile njegove šanse za preživljavanje. Bez obzira na to, gospođa Dauni je priznala da ju je izveštavanje o tome uznemirilo.

- Stavljaju Beneta u priče, prikazujući ga kao heroja i pionira, ali on nije ništa slično tome - rekla je ona.

- Mislim da bi lekari koji su izvršili operaciju trebalo da dobiju sve pohvale za ono što su uradili, a ne gospodin Benet - zaključila je.

Šumaker je bio vezan za invalidska kolica posle napada, a 2005. doživeo je moždani udar i preminuo dve godine kasnije.

Lekari širom sveta zaklinjali su se da će podjednako tretirati pacijente kojima je potrebna nega, bez obzira na njihove prošle zločine ili aktivnosti.

Mreža za nabavku i transplantaciju organa, koja upravlja američkom listom za transplantaciju, kaže da „kazneni stavovi koji potpuno isključuju osuđene za zločine iz lečenja, uključujući transplantaciju organa, nisu etički legitimni“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike