Burni život princa Filipa: Rođen kao član kraljevske porodice, u gajbi kao beba izbegao iz Grčke, a pravoslavlja se odrekao zbog Elizabete

09.04.2024

09:20

0

Modernizovao je britansku monarhiju, zahvaljujući čemu je uspela da opstane u kriznim vremenima, a kraljici je bio celoživotna podrška

Burni život princa Filipa: Rođen kao član kraljevske porodice, u gajbi kao beba izbegao iz Grčke, a pravoslavlja se odrekao zbog Elizabete
Copyright Profimedia

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II i najdugovečniji bračni partner nekog britanskog monarha, preminuo je u stotoj godini 9. aprila 2021. godine. On je 65 godina bio uz britansku kraljicu, a iz javnosti se povukao 2017. i nakon toga retko se pojavljivao. Dok se aktivno bavio javnim poslom, pomagao je tada mladoj kraljici da uspostavi novi kurs monarhije, radio je u korist Britanije i usmeravao svoju suprugu da ide u korak sa vremenom i odbaci zastarele principe svojih prethodnika.

Filipova veza sa mladom princezom Elizabetom počela je burno i privukla je veliku pažnju javnosti.

– Godinama smo se ponašali kao da pripadamo jedno drugom – napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima nedugo nakon njihovog venčanja.

Tokom godina kraljica je u nekoliko navrata istakla da je Filip imao značajan uticaj na nju, nazivajući ga svojom snagom i osloncem u govoru koji je održala prilikom obeležavanja 50-godišnjice braka 1997.

– Ja i cela njegova porodica, ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu mnogo više nego što bi on ikada tražio – rekla je kraljica jednom prilikom.

Princ, koji je veoma držao do svoje privatnosti i privatnosti svoje porodice, ostaće upamćen po pokušajima da modernizuje kraljevsku porodicu u vreme velikih promena za Britaniju i ceo svet, posebno na početku Elizabetine vladavine 1952. S druge strane, pamtiće se i njegovi povremeni grubi komentari i šale koje su bile na ivici sa rasizmom.

– Kraljica je od oca nasledila model vladanja koji je bio vrlo staromodan i u kom je monarh bio neprimetan. Nije bila spremna da se nosi sa novim medijskim dobom, a princ Filip je tada odigrao ključnu ulogu u njenom koraku napred – rekla je Sara Gristvud, istoričarka i autorka knjige “Elizabeta: Kraljica i kruna”.

Filip je kraljevsku porodicu  doveo do televizije, čime su prevaziđeni dotadašnji radijski izveštaji o dešavanjima u njihovom životu. Bio je prvi član kraljevske porodice koji je dao intervju za neku televiziju i ugovorio snimanje kraljevske turneje po Komonveltu. Zaslužan je za to što se krunisanje kraljice prenosilo uživo na televiziji 1953. godine, kao i za organizovanje televizijskog dokumentarca o kraljevskoj porodici 1969.

– Pomogao je kraljevskoj porodici da usvoji model koji joj je omogućio da opstane i u 21. veku. Možda smo sada zaboravili na to, ali se nadam da ćemo ga pamtiti po tome – rekla je Gristvud.

Profimedia
 

 

Rođen kao princ, živeo kao izgnanik

Iako je i sam rođen u kraljevskoj porodici, Filip u ranom detinjstvu nije uživao u njenim čarima. Rođen je 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf, kao jedini sin princa Andreja od Grčke i Danske i princeze Alise od Betenberga. Filip je imao pravoslavne korene. Iako se sam deklarisao kao Danac, on je negovao svoje pravoslavne korene, što čini i njegov sin, kralj Čarls, koji redovno posećuje Svetu Goru, a bio je i u Srbiji. Kralj Grčke, Filipov stric, bio je prisiljen da abdicira kada je on bio beba, pa je porodica pobegla u Pariz, noseći malog Filipa u krevetiću koji je bio napravljen od gajbe za pomorandže.

Kada je imao sedam godina, preselili su se u Englesku, gde je živeo u Kensingtonskoj palati, koja je danas dom princa Vilijama. Tamo je bio sa bakom, Viktorijom Mauntbaten, a kasnije je pohađao Gordonstoun, internat u Škotskoj.

Kad je Filip imao osam godina majka mu je obolela od šizofrenije, a otac je odbio da prihvati decu. Sledeće godine sve Filipove sestre su se udale za Nemce, a on je ostao kod rođaka. Oca gotovo da nije ni sreo, a dešavalo se da godinama ništa ne čuje o majci, sve dok ih jednog dana nije spojila tragedija – Filipova sestra Sesilija, njen muž, svekrva i dva sina doživeli su stravičnu avionsku nesreću 1937.

Profimedia
 

 

Kraljevskoj ratnoj mornarici pridružio se u 18. godini i diplomirao na Britanskom kraljevskom mornaričkom koledžu kao vrhunski pitomac. Aktivno je služio u mornarici, a na kraju Drugog svetskog rata bio je u Tokijskom zalivu kada su se Japanci predali.

Filipova vojna karijera bila je centralna za njegov karakter, za razilu od ostalih članova kraljevske porodice, tvrdi Ešli Džekson, profesor imperijalne i vojne istorije na Kings koledžu u Londonu.

– Vojnu karijeru člana kraljevske porodice lako je sagledati kao prelazni obred, ali u Filipovom slučaju treba otići dublje. On se vojsci pridružio kad nije ni slutio da će se oženiti budućom kraljicom. Ovo je bila karijera koja je bila pred mladim grčkim princom, a ne sticanje osnovnog vojnog iskustva. Važno je naglasiti da je on bio izuzetan oficir – kazala je Džeksonova.

Filip Mauntbaten, kako je tada bio poznat, upoznao je svoju rođaku Elizabetu 1934. na porodičnom venčanju. Oboje su bili čukununuci kraljice Viktorije.

Nakon toga počeli su da razmenjuju pisma dok je on bio u mornarici tokom rata, viđajući se samo povremeno. Vozili su se u Filipovom sportskom automobilu i provodili se u londonskim noćnim klubovima.

Profimedia
 

 

Venčali su se u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947, a ceremoniji je prisustvovalao oko 2.000 gostiju, dok je dva miliona ljudi slušalo prenos na radiju. Filip se odrekao svoje titule grčkog princa i postao građanin Britanije, a Elizabetin otac, kralj Džordž VI, dao mu je novu titulu - vojvoda od Edinburga. Ženidbom je zvanično prestao da bude pravoslavac, kako su pisali kraljevski biografi, dodajući da nikad nije prestao da se krsti na pravoslavni način.

Dve godine kasnije par se preselio na Maltu, gde je Filip komandovao borbenim brodom, što je poslednja aktivna komanda u njegovoj vojnoj karijeri. Daleko od Britanije kratko su uspeli da uživaju u svom braku, a kada je princ Džordž VI preminuo 1952, sve se promenilo. Elizabeta je u 25. godini, dok je bila na kraljevskoj turneji sa Filipom, saznala da mora da preuzme dužnosti monarha.

Od tog trenutka Filip je postao kraljičin supružnik i tu ulogu on je shvatio veoma ozbiljno, pošto je važio za njen veliki oslonac. U intervjuu koji je dao 2011. godine, Filip je objasnio zbog čega se odrekao karijere u mornarici.

– Pošto sam bio oženjen kraljicom, smatrao sam da je moja prva dužnost da služim njoj na najbolji način na koji mogu – rekao je on tada.

Profimedia
 

 

Filip je postepeno promenio sve, pošto su se mnogi protivili njegovim naprednim stavovima i želeli su da sve ostane onako kako je bilo. Čak i kada su kraljičina deca preuzela na sebe neke zvanične dužnosti, on je ostao jedan od najaktivnijih članova kraljevske porodice sve dok nije odlučio da se povuče.

Ipak, povremeno je imao komentare na ivici sa rasizomom koje su mnogi kritikovali, čime je privlačio neželjenu pažnju na kraljevsku porodicu.

Filip i Elizabeta dobili su četvoro dece – Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda. Princ se povukao sa službenih dužnosti u avgustu 2017, u 96. godini. Podatak je da je od 1952. imao ukupno 22.219 zvaničnih angažmana, a poslednji je bio susret sa kraljevskim marincima.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike