Pohapšeni su u velikoj akciji, sude im u sudnici s maksimalnim obezbeđenjem: Ko su "Građani Rajha", koji su hteli da ruše vlast u Nemačkoj?

01.05.2024

09:17

0

U ponedeljak je održano prvo u nizu suđenja, ali vođa tek treba da se pojavi pred licem pravde

Pohapšeni su u velikoj akciji, sude im u sudnici s maksimalnim obezbeđenjem: Ko su "Građani Rajha", koji su hteli da ruše vlast u Nemačkoj?
Copyright Profimedia

Da je zavera uspela, nemačka vlada bi bila svrgnuta, javnosti bi bilo nametnuto vanredno stanje, a aristokrata bi bio postavljen za nacionalnog lidera, kažu tužioci.

U ponedeljak je počelo suđenje devetorici muškaraca optuženih za veleizdaju, pokušaj ubistva i zaveru za nasilni državni udar koji bi doveo do rušenja demokratije.

To je prvo od nekoliko velikih suđenja članovima grupe "Reichsbuerger" ("Građani Rajha") i prati veliki niz racija širom zemlje 2022. u kojima je 3.000 policajaca uhapsilo 25 osumnjičenih članova grupe.

Ko su "Građani Rajha"?

Pokret "Građani Rajha" je termin koji se primenjuje na nekoliko grupa u Nemačkoj koje odbacuju legitimitet moderne nemačke države.

Oni teže stavu da su državljani nekadašnje Nemačke, tipično nemačkog Rajha pre Prvog svetskog rata, koju je uzurpirala današnja Savezna Republika.

Profimedia
 

Svoja uverenja zasnivaju na ideji da je strani "savez", koji uključuje SAD i Rusiju, spreman da im pomogne da svrgnu nelegitimnu "duboku državu" koja je na funkciji u Nemačkoj od 1945. godine.

- Ovi militantni "Građani Rajha" vode se mržnjom prema našoj demokratiji. Nastavićemo s njihovim razbijanjem sve dok militantne strukture ne budu potpuno razotkrivene i slomljene - rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Nemački obaveštajci procenjuju da ima oko 21.000 pripadnika "Građana Rajha" i prate ih najmanje od 2016.

Ko je "kolovođa" Hajnrih XIII princ Rojs?

Među ljudima koji su privedeni tokom racija 2022. godine bio je Hajnrih XIII princ Rojs, član dinastije koja je sada bez prestola, i koji je navodno bio "kolovođa" organizacije.

Ovaj 71-godišnjak potiče iz nemačke aristokratske porodice iz 12. veka, kuće Rojs, a vlasti kažu da su zaverenici planirali da ga postave za vođu nove vlade.

Profimedia
Hajnrih XIII

Porodica je nekada vladala delovima istočne Nemačke, ali se to završilo kada je zemlja postala republika, a njihova zemlja pripala državi Tiringiji 1920.

Sadašnji šef kuće Rojs, princ Hajnrih XIV, ogradio se od svog rođaka.

Suđenje u sudnici sa maksimalnim obezbeđenjem

Prvo u nizu suđenja u vezi s "Građanima Rajha" počelo je u ponedeljak, a devet osoba se pojavilo pod strogim obezbeđenjem u Štutgartu.

Ukupno je optuženo 27 osoba.

Političko rukovodstvo grupe, uključujući Hajnriha XIII, pojaviće se na sudu u Frankfurtu sledećeg meseca, dok će se drugoj grupi osumnjičenih, uključujući jednog astrologa, suditi u junu u Minhenu.

Profimedia
 

Jedan od onih kojima se sudilo u ponedeljak, a koji se u sudskim dokumentima pominje kao Markus L., pucao je i teško ranio policajca dok se opirao hapšenju, kažu tužioci.

Nemačko Savezno tužilaštvo saopštilo je da je tokom racije u sredu 22. marta pucano na policajce u Rojtlingenu u Baden-Virtembergu. Još u decembru prošle godine izvršena je velika racija protiv grupe takozvanih Građana Rajha i "Kverdenkera", za koje se navodi da su se mesecima pripremali za "dan Iks", kada su, prema saveznom tužiocu Peteru Franku, hteli da eliminišu državni poredak.

Tada su izdati nalozi za hapšenje 22 osumnjičena člana terorističke grupe "Građana Rajha" i troje pristalica grupe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike