Polugola Kejt, prisluškivanje, "Tampongejt": Za britansku kraljevsku porodicu narušavanje privatnosti skoro da nije iznenađenje

21.03.2024

21:31

0

Samo u poslednjih nekoliko godina zabeleženi su brojni primeri

Polugola Kejt, prisluškivanje, "Tampongejt": Za britansku kraljevsku porodicu narušavanje privatnosti skoro da nije iznenađenje
Britanska kraljevska porodica - Copyright Profimedia

Istraga osoblja Londonske bolnice u kojoj je princeza od Velsa podvrgnuta operaciji abdomena u januaru pokrenuta je zbog navoda da su pokušali da steknu uvid u njenu privatnu medicinsku dokumentaciju, ali ovo nije prvi put da je bezbednost članova kraljevske porodice narušena.

Od boravka u bolnici i privatnih telefonskih poziva do jurnjave automobila, pravo britanske kraljevske porodice na privatnost nije ispoštovano kad god je to bilo moguće.

U nastavku navodimo samo neke od problema s kojima su se susretali poslednjih godina.

Telefonska šala

Dva australijska di-džeja koja su radila kao voditelji za Tudej FM, Majkl Kristijan i Mel Grejg, predstavili su se 2012. kao pokojna kraljica Elizabeta II i tadašnji princ Čarls kad su u šali pozvali bolnicu kralja Edvarda VII u Vindzoru, gde se Kejt lečila od akutne jutarnje mučnine tokom trudnoće sa princom Džordžom.

Medicinska sestra iz Indije, Džasinta Saldana, koja je prebacila poziv koleginici koja je otkrila detalje o Kejtinom stanju, pronađena je mrtva 7. decembra, tri dana nakon šale.

Profimedia
 

Australijski di-džejevi ostali su bez posla.

Istraga o smrti gospođe Saldane otkrila je da je 46-godišnja majka dvoje dece krivila sebe za otkrivanje detalja nakon što je poverovala u šalu i prebacila poziv koleginici. Istraga je utvrdila da je sebi oduzela život.

Princ Vilijam je pisao porodici gospođe Saldane nakon njene smrti. U poruci za Novu godinu 2013. govorio je o "neverovatno tužnoj" smrti medicinske sestre i nezi koju je Kejt primila.

- Džasinta i njene kolege su se izuzetno dobro brinule o nama i tako mi je žao što se neko ko je toliko brinuo o drugima našao u tako očajnoj situaciji - napisao je on, a otkrila je kasnije porodica medicinske sestre.

Fotografije golišave Kejt

Fotografije Kejt bez gornjeg dela kupaćeg kostima, nastale dok su ona i princ Vilijam bili na odmoru na jugu Francuske, objavljene su u francuskoj publikaciji "Closer" u septembru 2012.

Princ Vilijam i Kejt su reagovali sa "besom i nevericom" i smatrali su da je "crvena linija pređena".

Profimedia
 

Kraljevski par je to opisao kao grotesknu i neopravdanu invaziju na privatnost.

Međutim, tadašnji urednik publikacije Lorens Pjo rekao je da je par bio "vidljiv sa ulice" i da fotografije "nisu ni najmanje šokantne".

Nastale su zahvaljujući zum-objektivu, dok su se opuštali napolju u zamku koji pripada kraljičinom nećaku vikontu Linliju.

Na naslovnoj strani Kejt je bila bez gornjeg dela kupaćeg na terasi privatne kuće. Unutar časopisa bilo je još fotografija na kojima se sunča u opuštenijem izdanju.

Britanske novine nisu došle do fotografija. Članovi kraljevske porodice podneli su krivičnu prijavu zbog narušavanja privatnosti i izdejstvovali zabranu koja sprečava dalju upotrebu fotografija.

Takođe su pokrenuli sudski postupak zbog povrede privatnosti protiv izdavača časopisa. Sud je na kraju naložio časopisu "Closer" da isplati 100.000 evra odštete paru u septembru 2017.

"Tampongejt"

Transkript zloglasnog telefonskog razgovora "Tampongejt" između tadašnjeg princa Čarlsa i Kamile Parker Bouls objavilo je 1993. nekoliko britanskih novina, nakon što se pojavio u jednom australijskom časopisu.

Stephen Hird, Pool Photo via AP, File
 

Priča je ulazila u detalje neverovatno intimnog razgovora budućeg kralja i kraljice.

Razgovor se vodio između para u decembru 1989. godine, a snimio ga je radio entuzijasta koji je pretraživao frekvencije koje su često koristili policajci i piratski radio di-džejevi, kada je naišao na privatni telefonski poziv.

Pojavljivanje razgovora, prvo u Australiji, a zatim na naslovnim stranama širom sveta, usledilo je nakon objavljivanja knjige Endrua Mortona koja je napisana na osnovu transkripata koje mu je dala princeza Dajana, a koja je govorila o njenoj strani braka sa Čarlsom.

Priča je izašla i nakon objave Bakingemske palate u decembru 1992. da su tadašnji princ i princeza od Velsa odlučili da se razdvoje.

Horde novinara i fotografa sa dugim objektivima okupili su se ispred Kamilinog doma u Viltširu, očajnički želeći da vide Čarlsovu ljubavnicu.

Hakerske tvrdnje

Nedavno je princ Hari dobio značajnu odštetu u hakerskom slučaju u kom je optužio novine "Miror grupe" za nezakonito prikupljanje informacija za priče objavljene o njemu.

Profimedia
 

Slučaj o privatnosti koji je pokrenuo vojvoda od Saseksa "delimično je dokazan" prošle godine, pri čemu je za 15 od 33 članka predstavljena na sudu utvrđeno da su proizvod hakovanja telefona ili drugog nezakonitog prikupljanja informacija, odlučio je Viši sud.

Sudija Timoti Fankur je rekao da je vojvodin telefon verovatno bio samo u skromnoj meri hakovan i da su ga "pažljivo kontrolisali određeni ljudi" od kraja 2003. do aprila 2009. godine.

Sudija je princu dosudio ukupnu sumu od 140.600 funti na osnovu toga što su direktori novinske grupe "zažmurili i prikrili nezakonito prikupljanje informacija“.

Praksa je bila "široko rasprostranjena i uobičajena“ od 1998. pa nadalje, rekao je sudija, dok je hakovanje telefona "ostalo važno oruđe u novinarstvu“ sva tri lista, "Dejli miror", "Sandej miror" i "Sandej pipl", od 2006. do 2011. godine.

Hari je pozdravio presudu od 15. decembra 2023. kao "opravdanu i afirmišuću", i ciljao je na više rukovodioce i urednike, uključujući Pirsa Morgana, koji je bio zadužen za "Dejli miror" od 1995. do 2004. godine.

Morgan je insistirao na tome da nikada nije hakovao telefon i optužio je samog princa Harija da je narušio privatnost svoje porodice.

Potera paparaca

Profimedia
 

Princ Hari, njegova supruga Megan i njena majka bili su umešani u "skoro katastrofalnu" poteru automobila nakon što su ih paparaci pratili više od dva sata, tvrdio je portparol para.

Incident se dogodio nakon što su 16. maja prošle godine prisustvovali ceremoniji dodele nagrada u dvorani Zigfeld u Njujorku.

Ešli Hansen, sekretar za štampu vojvode i vojvotkinje od Saseksa, izjavila je tada za Skaj njuz: "Nikada nisam iskusila njihovu ranjivost kao sinoć. Bili su neverovatno uplašeni i potreseni. Nekoliko puta automobil je stao i obezbeđenje je izašlo. Bilo je slučajeva kada se policija suočila sa paparacima i tražila od njih da se zaustave ili im daju prostor, da to urade bezbedno. Ta želja, nažalost, nije ispoštovana."

Sakčarn Sing, taksista koji je vozio par i Meganinu majka Doriju Ragland, rekao je da su fotografi pokušali da fotografišu i snime video-snimke, a da se nije osećao kao da je u opasnosti i odbacio je sugestije da je to poput jurnjave automobila iz filmova.

Zvaničnici njujorške policije su takođe umanjili incident rekavši da ne veruju da je potera bila "skoro katastrofalna" i opisali su je kao "malo haotičnu scenu".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike