Kratka istorija "panda diplomatije": Šta je to i zašto je važna?

18.03.2024

09:14

0

Autor: N.P.

Praksa datira iz vremena dinastije Tang

Kratka istorija "panda diplomatije": Šta je to i zašto je važna?
Pande Ling-Ling i Hsing-Hsing u San Dijegu 1975. godine - Copyright AP Photo/Bob Daugherty, File

Kako zoo vrt u San Dijegu treba da dobije nove pande, "panda diplomatija" je ponovo u punom zamahu.

Otkrivamo šta to tačno znači i zašto je važna.

Samo dva meseca nakon što je američki predsednik Ričard Nikson 1972. godine otišao u istorijsku posetu Kini, prekinuvši dve decenije tenzija između dve zemlje, par pandi starih 18 meseci stigao je u SAD. Poklon je poslao premijer Džou Enlaj, a to je bio primer kako se ove životinje koriste u diplomatske svrhe.

Praksa datira iz vremena dinastije Tang, koja je vladala od 618. do 907. godine. Pande bi se slale kao diplomatskei pokloni, a čini se da toga ima i u 2024. godini.

AP Photo/Lenny Ignelzi, file
Mladunče pande u zoo vrtu u San Dijegu

Udruženje za očuvanje životne sredine Kine je najavilo da je sporazumom pozajmilo neke od najvoljenijih pandi zoo vrtovima u Španiji u SAD.

- Relevantne kineske institucije su potpisale sporazume sa zoo vrtovima u Madridu i San Dijegu povodom nove runde međunarodne saradnje i u cilju zaštite džinovskih pandi - navela je Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Kina je prethodno prošle godine povukla tri džinovske pande iz Nacionalnog zoo vrta u Vašingtonu i jednu iz Memfisa, tako da su u SAD ostale samo četiri pande - sve u Atlanti.

Slično, dve pande koje su živele u zoo vrtu u Edinburgu još od 2011. su vraćene u domovinu prošle godine.

Odnosi Pekinga i zapadnih zemalja su ponovo na klimavim nogama, posebno kada je reč o Kini i SAD, i to u pogledu bezbednosnih i ekonomskih pitanja.

Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP
 

Obnavljanje "panda diplomatije" bi mogao biti znak da se Kina okreće "mekoj moći", smatra Suzan Braunel, profesorka istorije na Univerzitetu Misuri u Sent Luisu i članica Nacionalnog komiteta za odnose SAD-Kina.

Istorija "panda diplomatije"

Iako je dolazak pandi Hsing-Hsing i Ling-Ling 1972. za vreme Niksonove administracije bio jedan od poznatijih primera, nije bio prvi.

Dve pande su 1941. iz Kine poslate u SAD kao znak zahvalnosti "što su američki prijatelji umanjili patnju našeg naroda".

Predsednik Kine Mao Cedung je pedesetih imao običaj da šalje pande u prijateljske komunističke zemlje, poput Severne Koreje ili SSSR-a.

Nakon nestanka aviona na letu MH370 2014. godine, što je ugrozilo odnose Kine i Malezije, dolazak pandi u Maleziju je viđen kao znak primirja.

Kada je reč o današnjim događanjima, profesorka Braunel je kazala za BBC da Kina pokušava da oponaša SAD na svetskoj sceni.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

- Vrlo dobro znaju da se rast njihove ekonomske i vojne moći posmatra kao pretnja, posebno od strane američkog rukovodstva. Takođe znaju da veliki deo američkog uticaja u svetu dolazi od plasiranja kulturnih proizvoda, bilo da je to Holivud ili NBA. Njihova upotreba divnih pandi, kao i promocija olimpijskih sportova, deo je njihove borbe da se razvije takav uticaj u svetu - zaključila je.

Bilo kako bilo, zoo vrt u San Dijegu se pripremio za dolazak novih pandi tako da su staništa proširena i renovirana.

U tom zoo vrtu su pande boravile od 1996. do 2019, a za to vreme je rođeno njih šest.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike